2015. november 17., kedd

Pirner Alma: Rúdtánc

A könyv előszava:
„Nincs olyan ember, akinek ne lenne a véleménye a rúdtáncról. A téma nagyon megosztó, előítéletekkel, vágyakkal, érzékiséggel és szenvedéllyel kapcsolatos gondolatokkal teli. Szeretném azt hinni, hogy a műfajjal szembeni esetleges negatív előítéletek csupán tudatlanságból fakadnak. A rúdtáncot lehet imádni vagy utálni, de elmenni mellette nem lehet.
A kötetben nem szeretném leszögezni, hogy a rúdtánc sport-e vagy előadóművészet, inkább rábízom az olvasóra, ezt döntse el mindenki maga. Mindenesetre az olvasás során fény derül majd sok mindenre, amit eddig nem tudhattunk a műfajról.
Könyvemet ajánlom mindazoknak, akik szeretnék jobban megismerni a rúdtánc kultúráját, gyökereit, történelmét és fejlődését; a rúdtánc rajongóinak és mindazoknak, akik gondolkodnak azon, hogy belevágnak, ám nem biztosak abban, nekik való-e, azoknak, akik tévképzetek birtokában mondanak negatív ítéletet róla. És ajánlom mindenkinek, aki egy szórakoztató, izgalmas, nem mindennapi könyvet szeretne olvasni egy pikáns, több százezer nőt megmozgató önkifejezési módról.
Egyet megígérhetek: nem fogsz csalódni.”

Bevallom őszíntén, én azért akartam elolvasni a könyvet, mert érdekelt a téma.
És nem csalódtam benne, mert minden rúdtánccal kapcsolatos kérdésemre választ kaptam.
A könyv első fejezete a rúdtánc történetének egészen kezdetéig nyúlt visssza, amikor is afrikai törzseknél, egy törzsi tánc során került először elő egy farúd, aztán olvashatunk a húszas évekről is, amikor a rúdtánc még a cirkuszok attrakciói közé tartozott.
Az olvasás során találkozhatunk még a világ különböző országainak híres rúdtáncosaival készült érdekes interjúkkal, de a műfaj hazai képviselői is megszólalnak a könyvben.
De olvashatunk még világversenyekről és szigorú szabályaikról, a rúdtánc különböző ágazatairól, helyes táplálkozásról és természetesen - sajnos - a rosszindulatú előítéletekről is.  A könyv lapjain található elképesztő képekről már ne is beszéljünk, egyes pózokat nézve csak tátottam a szám, hogy egyáltalán ilyet egy ember végre tud hajtani. Ezek a lányok elképesztő hajlékonysággal, és izmokkal rendelkeznek, az már biztos :)
És hogy a rúdtánc sport-e vagy művészet? Hát, nem is tudom, szerintem egy kicsit mind a kettő. Külső szemlélő számára, első megítélésre nem tűnhet túl nehéznek, de így jobban megismerkedve az alapjaival, minden elismerésem a rúdtáncos lányoké, hiszen elképesztő erőnlétre és kitartásra van szükség e mozgásforma alapjainak elsajátításához, a versenyeken való részvételhez.
Szerintem ez egy nagyon izgalmas és nőies mozgásforma, és mint sok más sportnak a rúdtáncnak is rengeteg kedvező hatása van az egészségre, sőt önbizalmunkra is jótékony hatással  lehet.
Az előítéletek kérdésében pedig teljes mértékben Pantera Blacksmithszel értek egyet:
"Az emberek mindig ítélkeznek, teljesen mindegy, mit csinálsz, mivel foglalkozol."


A könyvet koszönöm az Athenaeum Kiadónak!

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése