2015. december 1., kedd

Jeffrey Archer: A szerencse fiai

1949-ben Connecticut egyik kórházában egy asszony ikreknek ad életet. A szomszédos szobában az intézmény dúsgazdag támogatójának a felesége fekszik, akinek a kisfia nem sokkal a születése után meghal. Az asszony már többedik gyermekét veszíti el, így a halott csecsemő dadája hirtelen ötlettől vezérelve az ikerpár egyik tagját a milliomoscsemete helyére csempészi, elszakítva egymástól a testvéreket...
A két fiú Nat Cartwright és Fletcher Davenport a másikról mit sem tudva nőnek fel és válnak generációjuk legtündöklőbb elméivé. Nat Vietnamot megjárt katonaként, majd a bankszektor kiválóságaként vív ki magának elismerést, Fletcher pedig befutott sztárügyvéd lesz. Hamarosan azonban a politika szorítójában kell megmérkőzniük: egyikük demokrataként, a másik pedig republikánus színekben indul a szenátori posztért. Vajon melyiküknek kedvez a szerencse? És fény derül valaha is a testvére titkára?

Én már tudom, hogy fény derül-e és természetesen, nem árulhatom el. Azt viszont igen, hogy aki ismeri és szereti Jeffrey Archert, az ebben a könyvében sem fog csalódni. Fiatalkorom kedvenc írója, akkoriban szinte minden könyvét elolvastam. 

Nem tudom, hogy valóban a szerencse fiai voltak-e főszereplőink, hiszen elszakították őket egymástól, külön nőttek fel, de mivel nem tudtak erről, így nem is okozott gondot egyikőjük életében sem. A könyv fordulatokban gazdag, szórakoztató, hamisítatlan Jeffrey Archer stílusban. A cselekmény magával ragad, és csak olvasod, olvasod... Nagyon szeretetreméltó főszereplőkkel, és természetesen egy gonosz karakterrel, hogy szerethessünk és utálhassunk is. Nem kell belemélyednünk senki lelkivilágába különösebben, egyszerűen anélkül is élvezzük a történetet, szinte végigrobogunk rajta. Ám emiatt volt  most egy esetben   hiányérzetem, egy bizonyos eseménynél nagyon hiányoztak számomra az igazi érzelmek és nem tudtam elképzelni, hogy az amerikai emberek tényleg így működnek. De úgy általában, nagyon élvezhető így a történet, és nem untam a politikai csatározásokat, választásokat sem. Sőt! Izgultam a jelöltekkel együtt a szavazatszámlálásoknál, és tetszett, hogy az író nem mélyedt bele mégsem annyira a politikai témákba,  hogy unalmassá váljon.   Nem maradt ki a regényből a bírósági tárgyalás sem, amit különösen kedvelek. Romantika,  szerelem,  titkok,  családi és baráti összetartás,  ezeket a témákat mind nagyszerűen vonultatta fel az író ebben a könyvében is. 

A könyv olvasása során értek meglepetések, voltak váratlan fordulatok és kiszámítható, megjósolható események is, ami azonban Jeffrey Archernél nem szokatlan, ettől éppen annyira otthon érezhetjük magunkat a történeteiben, mint a saját szereplői.


A könyvet köszönöm a General Press Kiadónak

10/10

Bea

Karácsonyi ajándékfaktor: Jeffrey Archer rajongóknak mindenképpen, férfiaknak is tökéletes ajándék, mert olyan férfias regénynek gondolom, de ha egy sodró lendületű, érdekfeszítő regénnyel ajándékoznánk meg valakit férfit és nőt egyaránt, akkor ez a könyv megfelelő választás. 

2 megjegyzés:

  1. Jó történet, sok meglepő fordulat. Olvastam, majd írok én is róla.... januárban.

    VálaszTörlés