2015. december 15., kedd

Kapa Mátyás: Árnyak Bizánc felett

A könyv története a negyedik keresztes hadjárat (1202-04) előzményeit, eseményeit és következményeit dolgozza fel.
A történet kezdetén III. Incének, a középkor leghatalmasabb pápájának a hívó szavára keresztesek gyülekeznek Velencében, hogy a Szentföld védelme érdekében hadjáratot indítsanak a mohamedán Egyiptom ellen. A sereg vezetői azonban nem tudják kifizetni a Velencei Köztársaság számára a szállítás költségeit, így kompromisszumra kényszerülnek. Az idős, majdnem teljesen vak, mégis energikus és nagyravágyó dózse, Enrico Dandolo felajánlja a kereszteseknek, hogy Velence is katonákkal csatlakozik a hadjárathoz, és kedvezményesen szállítja a csapatokat a keleti hadszíntérre, ha a sereg előbb fizetségként megtesz egy apró szívességet.

Bár a sorozat első két részét nem olvastam, ez nem befolyásolta ennek a kötetnek a megértését, mert ez is egy független, különálló történet volt, nem kellett hozzá az előzőek ismerete.  Az adott korról eddig semmiféle ismereteim nem voltak, teljesen "tudatlanként" olvastam ezt a könyvet, ezért igencsak érdekes volt olvasni, ismereteimet gyarapítani.

A történet a negyedik keresztes hadjáratról szólt, amelyet Egyiptom ellen akarnak indítani,  majd végül Bizáncban köt ki.  Ennek a hadjáratnak a háttéreseményeit is megismerhetjük, és a mögötte húzódó eseményekbe is alaposabban beleláthatunk a könyv révén. Megtudhatjuk, hogy miért kötött ki végül Bizáncban a keresztes háború, mik voltak az indítékai, a mozgatórugói, milyen érdekek dolgoztak a háttérben, az emberek meddig voltak hajlandóak elmenni a győzelemért, milyen aljas cselekedetekre képesek a különböző javak megszerzése érdekében. 

Az egyszerű emberek motivációit is megismerhetjük, mert ezek a hétköznapi emberek igazán hittek a keresztes hadjáratok eszméjében, igazán hitték azt, hogy jó ügy érdekében kockáztatják életüket. Ezt azért is gondolhatták így, mert nem látták a háttérben történő intrikákat, konspirációkat. 

A könyvben nem a szereplők kapták a főszerepet,  a nagy események mögött az emberek háttérbe szorultak, ami akár azt is mutathatja, hogy ilyen horderejű eseményeknél nem az emberek a fontosak, hanem a tettek és a történelem változásai.
Például pár főbb szereplőről sem derült ki a későbbiekben, hogy tulajdonképpen hogyan alakult az életük, mert ebben a könyvben a történelem fontosabb volt.


Ettől függetlenül izgalmas, fordulatos történetet olvashattam, némi misztikus szállal átszőve.
Érdekes volt a középkori Magyarországról olvasni, mennyire más volt akkoriban az ország szerepe és megítélése a világban.
Tudjuk, hogy a történelemben nem létezik olyan, hogy "mi lett volna, ha..." , mert így történt és kész, de mégis érdekes volt eljátszani a gondolattal, hogy ha akkor a keresztesek nem foglalják el Bizáncot, akkor az az egész mai világra kihatással lett volna, teljesen máshogy is alakulhattak volna a történelmi események.

A könyvet köszönöm a Historycum Kiadónak!

9/10

Zsófi

Karácsonyi ajándékfaktor: A történelem kedvelőinek. Azoknak is,  akik nem annyira járatosak ebben a témában,  de szeretnének azok lenni. 

2 megjegyzés:

  1. Igen, mi csak apró csavarok vagyunk a gépezetben!
    Mennyire jó helyzetben állt akkor Magyarország... mindenkit ugyanaz motivált: pénz, hatalom.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon apró csavarocskák! A pénz és hatalom, mint motiváció megmaradt. Az a régi Magyarország már nem.

    VálaszTörlés