2015. december 8., kedd

Demcsák Zsuzsa - Bali Sándor: Példa - Képek

Követendő példák. Értékőrzők egy értékválsággal telített korban. A híres riporternő és a fotográfus nem hamis messiások, hanem hiteles példaképek nyomába erednek. Kezük nyomán nem sztárpletykakönyv születik, hanem egy minőségi válogatás. Közel harminc híres magyar személyiség mesél élete küzdelmeiről és az útról, amely a "szegénylegénységből a királyságba", az ismeretlenségből az ismertségbe vezette őket.

Biztos tudja mindenki, milyen érzés az otthoni fotóalbumot a kezünkbe venni, és elmesélni egymásnak, hogy mi jut eszünkbe a képekről, a képen szereplő emberekről. És akkor jönnek a történetek, a vicces anekdoták, vagy éppen egy idősebb családtag elmeséli nekünk a kép készítésének történetét. Olyan embereket is találunk a képeken, akit nem is ismerünk. De ha valaki ismeri, mesél nekünk róla.

Ilyesmit tett Demcsák Zsuzsa és Bali Sándor is ezzel a könyvvel. A fényképek mellé egyből csatolták a történeteket is. Ezeken a fotókon is voltak számomra ismerős és ismeretlen emberek is, férfiak és nők, fiatalok és még fiatalabbak, és egyikőjük sem mondhatta, hogy igen,  ez én vagyok, csak éppen belepislogtam a képbe, vagy jaj, milyen homályos ez a kép. Mert ezek a fotók egytől-egyig jól sikerültek, Bali Sándornak remekül sikerült megtalálnia a derűs Ugron Zsolnát, a gondolkodó Zacher Gábort, a szeretettel teli Zsohár Zsuzsannát, az önbizalomtól duzzadó Zwack Sándort, vagy éppen a sikeres Polgár Juditot. Úgy érzem, mindenkinek elkapta a lényegét.

A remek képekhez pedig Demcsák Zsuzsa mesélte a történeteket. Olvashatunk olyan információkat, amikről már tudtunk, és megtudhatunk olyan dolgokat, amiről eddig fogalmunk sem volt. Például, hogy ki az a hölgy, aki nagynénje kórházi ágya mellett olvasta fel első novelláit, vagy akit, bár kitűnő tanuló volt, származása miatt nem vettek fel elsőre a gimnáziumba. Kiknek nem sikerült Bonót meginterjúvolniuk, mégis a pápával szeretnének egyszer riportot készíteni? Ki az a férfi, aki szerint egy számla befizetése is lehet spirituális aktus és ki a köcsögmentesítő ember?

Kinek a véleménye az, hogy a hazudozás egy magasabb szintű társadalmi-szociális tulajdonság, és kinek mondta az édesanyja 12 évesen, miután megdobálták a zsidó gyerekeket hógolyóval az iskolában, hogy "De hát kisfiam, te is zsidó vagy." Megtudhatjuk, hogy mi Polgár Judit leggyengébb tulajdonsága, és Raj Ráchel tortatervező hogyan jutott el az aukcióktól a tortákig. Írhatnék még Szakcsi Lakatos Béla udvarlásáról, vagy éppen Zacher Gábor gumiallergiájáról, de most már lassan bezárom a fotóalbumot, nézzétek meg ti magatok is.

Nagyon érdekes emberek ők mindannyian, és gyorsan el is olvastam mindenki történetét. Tényleg példaképek lehetnek ők, kitartásuk, akarásuk, eredményeik miatt is, és azért is, mert vállalják bátran önmagukat, a hibáikkal együtt, ugyanakkor mernek büszkék lenni az eredményeikre, tetteikre és sikereikre.

A könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!

Bea

Karácsonyi ajándékfaktor: Szép, igényes kiadvány, bárkinek megfelelő karácsonyi ajándék. 

2 megjegyzés: