2023. január 4., szerda

Jojo Moyes: Áradó fény

"Ezen a könyvön jobban szerettem dolgozni, mint az összes többin, amit valaha is írtam. Beleszerettem a helybe, az ott élőkbe, aztán magába  a történetbe, amit nagy öröm volt megírni."

Most még nagyon a könyv hatása alatt vagyok, de ebben a pillanatban ki tudnám jelenteni, hogy én pedig megtaláltam a kedvenc könyvemet Jojo Moyes könyvei közül. Ez a könyvekről, könyvtáros nőkről szóló történet teljesen levett a lábamról, fantasztikusan élveztem, nagyon szerettem és sajnálom, hogy vége van. 

Alice Wright hirtelen felindulásból, vagy fellángolásból férjhez megy a jóképű amerikai fiatalemberhez, aki édesapjával tett üzleti körutat Angliában. A két férfi már Alice társaságában tér haza a Kentucky állambeli Baileyville-be, ahol semmi nem olyan, mint amire Alice számított.

Idegennek és kívülállónak érzi magát, ő Bennett van Cleve angol felesége, akit nehezen fogadnak be a helybéliek, ezt nem könnyíti meg nagyhatalmú apósa, akinek házában él az ifjú pár. Alice egy elhunyt feleség és anya árnyékában él, apósának irreális elvárásai vannak a fiatal nővel szemben, az engedélye nélkül szinte levegőt sem vehet az ifjú pár. 

Alice az Eleanor Roosevelt kezdeményezésére létrehozott mozgókönyvtárban önkéntes munkát vállal, három nőtársával együtt vállalják azt a kemény, embert próbáló feladatot, hogy napi több órát lóháton ülve, eljuttatják a könyveket a legeldugottabb, legszegényebb házakba is, örömöt, tudást és emberi szót szállítva ezzel a legelszigeteltebben élő emberek életébe is. Természetesen apósa nem helyesli ezt a döntését, sőt erősen ellenzi és a könyvtár vezetőjét, Margery O'Hare-t okolja mindenért. 

Alice azonban megértésre, barátokra, szabadságra és jólelkű emberekre talál. Minden nap, amit lóháton a könyvek szállításával tölt hatalmas boldogság, mert elszabadulhat az apósa által épített kalickából és a nyomasztó légkörből, ami férje otthonában körbeveszi. Egy év után a házasságuk boldogtalan, Alice keresi az okokat, de eredménytelenül. 

Imádtam, ahogyan összeverbuválódott a könyvtáros csapat, ahogy ezek a nők kinyíltak ebben a baráti társaságban, felismerték saját értékeiket, ki mertek állni magukért, másokért és az igazukért, pedig ez az 1930-as években nőként nem volt egyszerű. 

Szerettem velük tartani a lovas könyvtári körútjaikon, látni, hogy Alice, a külföldi lány hogyan teremt szeretetteljes kapcsolatokat, miként sikerül neki elfogadtatni és megszerettetni magát a helyi emberekkel, hogyan érte el, hogy az ott élők már örömmel várják az újabb könyveket. 

Margery O'Hare az alkoholista, szeszcsempész apa mellett felnőtt lány, aki mindig a saját feje után ment, erős igazságérzetével kiállt a gyengék és szegények mellett, függetlensége mindennél többet számított.

Beth, Izzy, Sophia és a később csatlakozó Kathleen, ezek a bátor nők mind a könyvtár szolgálatába álltak, és bár eleinte szembesültek a családok vonakodásával és bizalmatlanságával, de végül szeretettel és örömmel fogadják őket. 

Közben a nagyhatalmú bányatulajdonos, Alice apósa,  nemcsak a nő életét keseríti meg, hanem munkásait is kizsákmányolja, embertelen körülmények között dolgoztatja őket és ha valaki fel meri emelni a védelmükben a szavát, akkor hamarosan lecsap rá Mr. van Cleve haragja és a saját eszközeivel intézi el a problémákat.

Ez egy nagyszerű olvasmány, melyben kapunk egy kis betekintést az Egyesült Államok történetébe, a rasszizmus, a nők elnyomottsága, a kizsákmányolás, a bányák életveszélyes munkakörülményeinek problémájába, és látjuk, hogy a könyvek és az olvasás milyen változást képesek hozni az emberek életébe, ha kell, vigaszt nyújtanak, ha pedig egy receptre van szükség, akkor az is megtalálható bennük.

A könyvben drámai fordulatok, izgalmak, tragédiák és szerelmek várják az olvasókat. Amiről írtam, az csak egy kis töredéke a könyv eseményeinek. Imádtam ezt a könyvet, bátran ajánlom mindenkinek. 

Bea


(...) ahhoz, hogy kibírjuk az életet, nem szabad sokáig gondolkodni bizonyos dolgokon (...)

*****

"Mindig van kiút minden helyzetből."

*****

"A férfiak elvárták a nőktől, hogy nyugodtak, összeszedettek, együttműködők és szűziesek legyenek. A rendhagyó viselkedést nem nézték jó szemmel, és bizony bajba kerülhetett az a nő, aki kilógott a sorból."  /Virginia Colin Roberts: A nők túl kemények voltak/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése