2023. január 21., szombat

Egyszer volt, hol nem volt…

Volt egyszer egy meseíró, családapa, aki nagyot álmodott: egy közösséget, ahol hobbi és profi meseírók is lehetőséget kapnak a megjelenésre. Az álom pedig valóra vált, megszületett a meskete.hu, ami ma már ezernél is több regisztrált taggal rendelkezik, kétszáznál is több magyar meseíróval. Közel kétezer magyar mese várja olvasóit és hallgatóit, hiszen közel 200 mese hangosmeseként is elérhető. Az álom pedig a több mint 83 ezer meseolvasásban és a közel 12.000 írói profil megtekintésében is testet öltött. Íróknak lehetőséget, olvasóknak megannyi élményt kínál a meskete.hu, ahol nemcsak mesék, hanem a mesékkel kapcsolatos érdekességek és hírek is olvashatók a blog-rovatban.

Meseíróként február 28-ig egy pályázaton való részvételre is van lehetőség, a pályázók között havonta sorsolnak ki 3.000, 5.000 és 10.000 forintos könyvvásárlási utalványokat, a legjobbnak ítélt mesékkel pedig nyomtatott formában is találkozhatunk várhatóan már tavasszal. A mesékre a regisztrált felhasználók tudnak szavazni, a Facebook-regisztráció pedig mindössze pár másodperc. Érdemes ezt megtenni, mert így lehetőség van a mesék pdf-formátumban való letöltésére. Sok meseíró itt bontogatja szárnyait, köztük több gyermek, az ő alkotásaikat sok esetben tanáraik töltik fel a felületre. A meskete.hu egy nyitott, támogató közösség, ami minőségi szórakozási és tanulási lehetőségeket kínál. Az álom pedig folytatódik, hamarosan érkeznek a prémium funkciók és a webáruház, és már tervezés alatt áll a tabletes és mobilos applikáció.

Leckék a felnőtté válás során

A mesék fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, a mese nagyban támogatja a gyermekeket a felnőtté válás során, segít megérteni, hogy mik azok a szabályok és elvárások, segítenek az empátia kialakításában. A mesehallgatás során a gyermekek felfedezik, hogy tetteiknek következményei vannak és hogy hatással lehetnek mások érzéseire. A mesélés egy hatásos mód arra, hogy a szülők segítsenek gyermekeinek az összetett erkölcsi témák átgondolásában és a kételyek közti eligazodásban. A mesék világa biztonságos, ahol olyan témákról esik szó, mint a jó és a rossz közti ellentét, ahol kreatív módon lehet feltárni és a valósággal összefüggésbe hozni ezeket a problémákat. A mesék világa még a legfélénkebb gyermekeket is hozzásegíti a bátorsághoz: könnyebben elkezdenek beszélgetni, vitatkozni a történet szereplőiről, cselekményéről és eseményeiről.

A mese ereje jó alap a szókincs fejlesztéséhez is, sőt, ugródeszka is lehet a saját írások megszületéséhez. A mai társadalomban tapasztalható bizonytalanság és negatív hangulat miatt pedig fontos, hogy a gyermekek megfelelő felkészültséggel rendelkezzenek az érzelmi nyomás kezeléséhez és ebben is nagy segítséget nyújtanak a mesék. Vannak továbbá olyan témák, melyeket a meséken keresztül a legkönnyebb megközelíteni és a mesék birodalmában a kicsik az érzelmek széles skáláját élhetik át a félelemtől és a szomorúságtól az izgalomig, boldogságig, megkönnyebbülésig. És ebben nyújt segítséget a meskete.hu, szülőknek, gyerekeknek, hobbi és profi íróknak, szárnyaikat bontogató írópalántáknak egyaránt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése