2023. január 3., kedd

Rachel Wells: Alfie új munkát kap

Alfie 2. 

Akkor jöttem rá, hogy ez a kötet egy második rész, amikor már hazahoztam a könyvtárból a könyvet. Belekezdtem, reméltem, hogy lesz annyi utalás az előző részre, hogy érteni fogom. És így is volt, Alfie gyakran visszautalt az előző részre, mindig elmondta, hogy ki - kicsoda, hogy került ő az utcába és miért van bejárása két családhoz is, miért tekinti otthonának mindkét család házát. 

Adott az első részből három család, akiknek az életében Alfie fontos szerepet játszott, őket látjuk ebben a könyvben viszont, szeretném majd elolvasni azt is. Ebben a részben az egyik házaspár szomszédságába egy új család költözik, akik nagyon visszahúzódóan élnek, nem szeretnének a szomszédokkal ismerkedni és barátkozni, behúzott függönyök mögött töltik a napjaikat és a kíváncsi szembeszomszéd házaspár megfigyelése szerint már többször is járt náluk a rendőrség.

A történetet egy macska, Alfie szemszögéből ismerjük meg, ez pedig nyilvánvalóvá teszi, hogy sokat olvashatunk különféle macskaszokásokról és gondolatokról. Megtudjuk, hogyan látják a macskák az embereket, és miért szeretik őket. 

A mindenlébenkanál Goodwin házaspár a fejébe vette, hogy bűnözők, kábítószerfogyasztók esetleg menekültek, mindjárt harmincan költöztek abba a házba, ezért egész idő alatt szervezkednek ellenük. 

Alfie is érzi, hogy valami nincs rendben a családdal, és azonnal tudja, hogy az ő segítségére van szükségük, hogy rendbe jöjjön az életük. Amikor pedig meglátja a család macskáját, a gyönyörű cicalányt, Hógolyót, ebbéli elhatározásától senki sem tudja eltéríteni. 

Megismerjük az utcában élő cicák életét, a macskaszerelmek és barátságok működését, részt veszünk kalandjaikban, de legfőképpen Alfie mesterkedéseit és gondolatait kísérhetjük figyelemmel. Alfie egy nagyon kedves macska, aki nem csak a cicabarátságait ápolja, hanem odafigyel arra, hogy az embercsaládjait se érje semmiféle elhanyagolás és megfelelő időt töltsön mindkét fogadott családjánál, sőt igyekszik a már elköltözött harmadik családdal is jó kapcsolatot ápolni.

Különösen tetszettek a macskabarátokkal folytatott beszélgetések, a közös programok és kapcsolataiknak alakulása. A macskagondolatok, amivel ezek a kedves állatok megoldanának minden gondot, csak azért, hogy nyugalmat, békességet és szeretetet érezzenek maguk és az általuk szeretett emberek körül.

Kedves, bájos és hangulatos történet, melynek mozgatórugói a szeretet és a jóakarat (attól az egy szomszéd házaspártól eltekintve), a segíteni akarás. Alfie akkor boldog és elégedett, ha körülötte mindenki boldog, ezért állandóan töri a fejét valamiben, amivel vicces, megmosolyogtató helyzetekbe keveredik. 

Bea

"Egy mosolyban, egy pillantásban, egy gesztusban mind ott bújik a szeretet, látható és érezhető. Olyan energiát sugároz, ami mindenkit körülvesz. Biztonságot ad, melegen tart. A világot ragyogóbbnak látod, a nap melegebben süt rád, a virágok még színpompásabbak, mint máskor, egyszerűen bármerre nézel, csak a szépet veszed észre."

*****

"Létezik az a városi legenda, mely szerint a fán ragadt macskákat jóképű tűzoltók mentik meg. Valóban akad rá példa, de csak fajtánk kevésbé élelmes képviselőivel esik meg, és egyáltalán nem olyan gyakran, mint azt az emberek hiszik. Leginkább azért, mert ennél megalázóbb dolgot egy macska el sem tud képzelni."

*****

"Néha ezért el kell gondolkoznom, vajon miért is állítják azt, hogy  az emberek értelmesebbek a macskáknál. Ha engem kérdeznek jó néhány olyan dolog van, ami éppen az ellenkezőjét bizonyítja."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése