2022. december 13., kedd

Karácsonyi könyvek a legkisebbeknek

Találtam négy elragadóan bájos könyvet, ami a legkisebbek kíváncsiságát és érdeklődését is kielégítheti. Az egy év alatti gyermekeknek számos első dolog van az életében, gyakorlatilag minden első, mint ahogyan most éli meg az első karácsonyt is. Tíz hónaposan már élvezni is tudja a karácsonyfa szépségét, rácsodálkozik, sőt majd kíváncsian megrángatja, megnézegeti a díszeket, a fényeket.

Ezért szerettem volna téli, karácsonyi témájú könyveket összegyűjteni, amivel már a legkisebbeket is meg lehet ismertetni a karácsonyfával, közösen lehet várakozni és kíváncsian nézni, hogyan reagál rá, és mi tetszik meg neki legjobban az egyes könyvecskékből.  Az én 10 hónapos unokám egyik nagy kedvence Pipp és Polli, azok közül is nagyon szereti A barátságos csiga című kötetet, abból pedig a hangutánzó szavakat, amiket a szülei megfelelő átéléssel és hangerőn mondanak el ezredszer is neki, hogy élvezzék az arcocskáján felragyogó mosolyt és örömöt. 

Axel Scheffler: Hurrá havazik!

Pipp és Polli

A fentebb leírtak miatt szerettem volna egy téli kiadású Pipp és Pollit, amiben nem is csalódtam. A Hurrá, havazik! című könyvecskében benne van minden, amit Pipp és Polliban szeretünk. A két barát ismét közösen csinál valamit, ebben az esetben kimennek a frissen esett hóba, de előtte szépen felöltözködnek, sorban felveszik minden ruhadarabjukat, hogy meg ne fázzanak. Ez is meglehetősen hasznos, ugyanis a kisgyermekekre nem jellemző, hogy szeretnek öltözködni, talán ha elég sokat olvassuk nekik, elfogadják, hogy ez egy fontos dolog. Pláne, ha kint hideg és tél van.

Ebben a részben is megtaláltam a kedves, nagy betűvel szedett hangutánzó és hangulatszavakat, amiket ismét lehet majd rikoltozni és emellett egy vidám, téli kalandot a természetben, ahol meglátjuk, mennyi mindent lehet a hóban együtt játszani. Néha becsúszhat egy kis nézeteltérés is, de jóbarátoknál ez nem tarthat sokáig, és mindig fontos a bocsánatkérés. 

Természetesen mindent még nem fog fel ebből egy egyéves körüli gyerek, sőt a Pagony ajánlásában 2-5 éves korosztály szerepel, de később már nem csak ezeket a nagyon alapdolgokat élvezi majd a könyvből, hanem éppen a rejtett tanulságokat is.

Az illusztrációk hangulatosak, vidámak, aranyosak, szépek, pontosan olyanok, mint amit a Pipp és Polli könyvekben már megszokhattunk. Talán a gyönyörű, havas táj miatt még hangulatosabb.

Axel Scheffler: A karácsonyfa
Pipp és Polli

Ez a könyv a karácsonyfa megvásárlásától, a hazaszállításon keresztül a feldíszítéséig mutatja meg az eseményeket. Most is szép havas tájban húzzuk haza a szánkót, rajta a fenyőfával, majd otthon mézeskalács sütésen veszünk részt a két baráttal, utána pedig a karácsonyfa feldíszítése következik. 

Eközben titokzatos, rejtélyes dolgok történnek, a mézessütik, a cukorpálcák ugyanis eltűnnek a fáról, Pipp pedig rövid időn belül hasfájással küzd a kanapén. 

Vicces volt, és bár a legkisebbek még talán csak a karácsonyfát és a díszítést fogják nézni és érteni, de a néhány évesek biztos jól szórakoznak majd a vicces történeten. 

Szépen végigvezet a könyvecske a karácsony előtti készülődésen, a fa díszbe öltöztetésén át az ajándékok kibontásáig és az afelett való örvendezésig. Igazi karácsonyi hangolódós, ünneplős, téli örömködős Pipp és Polli történet.


Marék Veronika: Boribon karácsonya

Boribon valahogy kimaradt eddig az életemből, talán egy Boribon-történetet olvastam idáig, ezért jó ötletnek tartottam egy karácsonyi kiadással kezdeni.

Ebben a könyvben is nagyon várják a karácsonyt, Annipanni és Boribon már nagyon izgatott. Boribon egy kicsit jobban, és még őt az is izgalomban tartja, hogy fogalma sincs, milyen ajándékot tegyen Annipanninak a nagy ajándékdobozba. A készülődést, a bejglisütést és a karácsonyi menü elkészítésének folyamatát kísérhetjük végig.

Majd szépen megterítették az asztalt és felöltöztek, várták a vendégeket. De Boribon még mindig azon gondolkozott, hogy mit tegyen Annipanni ajándékdobozába. 

Közben a vendégek is megérkeztek, ám a karácsonyfát egy sajnálatos baleset folytán az idén Annipanninak és Boribonnak, valamint a vendégeiknek kellett feldíszíteni, de ezt egyáltalán nem bánták, mert nagyon szépre sikerült. (Nálatok angyalka díszíti fel a fát, vagy pedig a gyerekeitekkel közösen? Mi mindig a gyerekekkel közösen díszítettünk, és most felnőttkorukban úgy mesélik, hogy ez emlékezetes, szép, közös, izgalmas élmény volt nekik.)

Ebben a könyvben is részt vehetünk az ajándékozásban és az örömködésben, főleg, hogy a végére Boribonnak is sikerült kitalálnia, mit ajándékozzon. 

Kiss Judit Ágnes: Babaróka karácsonya

Babaróka története már valóban a kicsit nagyobbaknak szól, a 3-6 éves korosztálynak ajánlja a kiadó. Egri Mónika gyönyörű illusztrációi igazán meleg ünnepi hangulatot teremtenek. A könyvben három történetet találunk. Az első az Advent, amelyben Babaróka örömteli várakozásáról olvashatunk, az izgalomról, amivel minden nap kibontja az adventi kalendáriumot és amelyben a legjobban az élményajándékoknak örül. Megismerjük családjának adventi szokásait, megtudjuk mit szoktak csinálni karácsony előtt, milyen hagyományokkal várják az ünnepet. 

A satnya fenyő című második történet a fenyővásárlásról szól, ami az eddigiekhez képest kicsit más lesz. Az előző években ugyanis csak fenyőágakkal díszítették a lakást, mert nem akarták, hogy miattuk akár csak egy fenyőfát is kivágjanak, azaz kirágjanak. De ebben az évben Mamaróka máshogy gondolta és igazi fát szeretett volna karácsonyra. 

De nem ám kivágott fát, hanem gyökereset, amit utána kiültethetnek a kertbe, és majd minden évben feldíszíthetik. Ez egy kedves és vicces történet az elejétől a végéig. 

Karácsony az utoló epizódnak a címe, amelyben magát a fa feldíszítését, az ünnepi vacsorát, az ajándékozást kísérhetjük végig békés, nyugodt családi körben. Másnap pedig vendégek érkeztek, ami váratlan ajándék volt Babarókának. 

Szeretettel teli, tündéri három mese, kedves, aranyos rókacsalád, ismerős, szívmelengető élmény.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése