2022. december 1., csütörtök

Carly Schabowski: A szivárvány


A szivárvány az igazságok, a szeretet és a háború kegyetlenségének a könyve. Olyan dolgokról mesél, amit a legjobb volna elfelejteni, de lehet-e úgy élni, hogy egész életedben elhallgatod az igazságot, ami feszít és fáj és így nem találsz békességet és nyugalmat idős korodra.

Az Angliában született Isla 2015-ben talál nagyapjáról egy olyan fotót, amin a férfi náci egyenruhában pózol egy másik náci egyenruhás tiszttel együtt. A fotókkal együtt talál még egy szivárványszínű sálat is. Demens, beteg nagyapjától nem mer kérdezősködni, de nagymamáját megkérdezve az asszony elutasítóan viselkedik, és arra kéri a lányt, engedje el a témát és vele együtt a múltat, ne zaklassa fel a nagyapját. 

Islát viszont nem hagyja nyugodni a fotó és hirtelen elhatározásból Lengyelországban találja magát, ahonnan nagyapja származik és ahol a család többi része él. Megkeresi nagyapja idősotthonban élő bátyját, aki eleinte nem akarja a múlt sebeit feltépni és nem mesél a lánynak, de végül odaadja neki a nagyapja, Tomasz fiatalkorában írt naplóját, amiből a lány a háború borzalmairól olvas. 

Megismerkedünk a tízéves Tomasszal, a családjával, a lánnyal, akit megszeret, majd egy különös férfival, a cigány Kapaldival, akivel a fiú barátságot köt és aki a szivárványszínű sáljával esőt tud előidézni. Majd a háborúval minden összeomlik a fiú körül. Tomasz kénytelen a német hadseregbe vonulni, különben azzal fenyegetik, hogy megölik a családját. Bátyja már  korábban a partizánokhoz csatlakozott.

Számos, német hadseregbe kényszerített lengyel fiatal küszködik a háborúban. A németek lenézik lengyelségük miatt, a lengyelek utálják őket az árulásuk miatt. Pedig semmi sem fekete, és semmi sem fehér ebben a történetben.

Isla a naplórészletekből, a Lengyelországban élő család elbeszéléseiből megtudja, hogy nagyapja hogyan élte át a háborút, miért volt náci egyenruhában, miért csatlakozott a németekhez és azokról a dolgokról is tudomást szerez, amikről senki nem akart beszélni a családban. 

Isláról nem tudunk meg sokat, ő csak mintegy összefogja a múlt szálait és megkapja az addig ismeretlen családja másik felét, de tetszett, hogy nagy szeretettel deríti ki a történteket és nem ítél rögtön az első kép láttán. 

Szerelmek, barátságok és kapcsolatok szálai kuszálódnak össze ebben a regényben, megmutatja, hogy meddig tudnak elmenni emberek azokért, akiket szeretnek.

A történet a háború sebeiről mesél, amik egy egész élet alatt sem gyógyulnak be, életeket változtattak meg és tettek tönkre. Egy szívszorító, keserédes történet a félbeszakadt életekről, szerelemről, választásokról és döntésekről, árulásról, áldozathozatalokról és reményről. 

Carly Schabowski könyve a családjából származó valós eseményeken alapul, a szerző elmondása szerint keveset írtak erről az időszakról, azokról a lengyel fiúkról és férfiakról, akiket erőszakkal soroztak be a németek a hadseregbe. Arról írt, hogyan élték meg ezek az emberek akkor és hogyan éltek a kényszerből elkövetett szörnyűségek tudatával egész életükben. 

Bea


"Szerintem, ha éhes vagy enned kell, ha pedig fáradt, aludnod. Ilyen egyszerű."

*****

"Sikerülni fog. Ha mélyen hiszel benne, sikerül.
Amikor igazán szükséged lesz rá, megtörténik.
Most már tudod, hogyan varázsolj."

*****

"… várd ki a napot, amíg feltűnik a szivárvány."

*****

"Ideje megkeresni a színeket az életében."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése