2022. december 18., vasárnap

10 karácsonyi olvasmány

Néhány nappal ezelőtt karácsonyi gyermekkönyveket gyűjtöttem össze egy bejegyzésben, most pedig az elmúlt években olvasott ünnepi regényekkel nosztalgiázok egy kicsit. Ha tudjátok bővíteni ezt a listát, örömmel fogadom.

Fekete István: Régi karácsony

Ez a könyv egy gyönyörűséges ünnepváró és ünnepi könyv. Meg kell állni hozzá, lelassulni, ízlelgetni a szerző szépségesen egybefűzött mondatait, amelyek éppen annyira egyszerűek és szeretni valóak, mint a benne szereplő emberek.

Visszarepít egy régmúlt világba, amelyről nagyszüleink még meséltek nekünk, amikor még teljesen más volt a karácsony, más az ünnepvárás, amikor nagyobb értéke volt mindennek, az együttlétnek, a szavaknak, amikor sokkal ünnepibb volt  a karácsony. 

Egy békés, nyugalmas világba vezet bennünket a könyv, amikor az emberek megküzdöttek mindenért és jobban segítették egymást, jobban összetartottak, mint manapság. A természet szeretete átsüt minden során ezeknek a novelláknak, az ember is a természet része volt, éppúgy, mint az állatok, a növények, az időjárás, az évszakok. 

Karácsonyról álmodók

A magyar irodalom nagyjainak is vannak történetei a karácsonyról, a karácsony közeledtéről, jó volt belemerülni ezekbe a pillanatokba, jó volt érezni, hogy az embereken ilyenkor eluralkodik a szeretet, várják a csodát, és ha szerencséjük van, meg is érkezik, így volt ez Grecsó Krisztián kezdő történetében is, bár a karácsony igen kellemetlen körülmények között érte őket.

Krúdy Gyula egy margitszigeti disznóölést idézett meg, Móra Ferenc Nekopogi kovácsa könnyeket csalt a szemembe, Gárdonyi Géza Jancsi dádéja vicces és megható volt egyszerre. Olvashatunk egy cselédlányról, aki egy reggel szépségében találta meg a maga csodáját, és egy gyertyácska életébe is betekintést nyerhettünk.

Megható, szívhez szóló, szép történeteket olvastam az ünnepről, csodavárásról, angyalokról, szeretetről, családról, emlékekről, a karácsonyról.


Erich Kästner: A repülő osztály

A repülő osztály nagyon sokszor nézett szembe velem a könyvespolcról, de valahogy sosem kerültünk közelebbi kapcsolatba. 

Nagyon jó ifjúsági regény, szép stílusban és még mielőtt azt gondolnátok, hogy az ünnepvárás és a karácsony miatt túl magasztos történet lenne, megnyugtatlak benneteket, hogy nagyon sokat nevettem is, a szerző kiváló humorérzékkel bír.

Szórakoztató, vicces, tartalmas és megható olvasmány. Nem csak karácsonykor érdemes elolvasni, de akkor mindenképpen! Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlom!

Leiner Laura: Mindig karácsony

Három lány történetét olvashatjuk a könyvben, akik bár nem ismerik egymást, de közös elszenvedői lesznek két tinédzser mozgólépcsőn elkövetett prank akciójának, amit majd az interneten látnak viszont. Ettől a pillanattól követhetjük végig egyenként a lányok karácsonyát, ami három teljesen különálló történet.

Mégis vannak összefűződések, amit csak mi, olvasók veszünk észre és nagyon tetszett, ahogy ezt megoldotta a szerző. Apró kis összefüggések, összeérések ezek, de nagyon ötletesek. 

A lányok egyformán 19 évesek, különböző élethelyzetben. December 23-at írunk, holnap karácsony. 

Debbie Macomber: A fagyöngy alatt

Van benne minden, ami egy karácsonyi történethez szükséges: Charles Dickens Karácsonyi ének könyve, karácsonyi hangulat, karácsonyfa, ünnepi díszek, hóesés, meleg kakaó, pop-corn, karácsonyi zene, ünnepi díszbe öltöztetés, lelkes, süteményt sütő, karácsonyimádó fiatal lány és egy mogorva férfi.

Szeretet, szerelem, kapcsolatok, barátság, meghittség, összetartozás, angyalok.  Ilyen érzelmeket kapunk ebben a kedves, könnyed, egyszerű történetben Debbie-től, ami karácsony környékén remek olvasmány. 

Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak

Ismert szerzők ünnepekről szóló novellaválogatását tartalmazza ez a könyv, amit nagyon szerettem. 

Különlegesek és eredetiek ezek a történetek, melyeknek igazi főszereplője nem is az ünnep, hanem azok a fiatalok, akik megélik ezeket az eseményeket. Az ünnep, a karácsony vagy éppen a szilveszter csak egy még különlegesebb keretet ad ezeknek az írásoknak.

Van ebben a könyvben átlagos, szinte hétköznapi történet, van fantasy jellegű, van meseszerű, valamint vidám és elszomorító. Van, amelyikből erőt meríthetünk, van olyan, amely megindító, és olyan is ami nagyon érdekes.


Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily - Kihívások könyve 

Ebben a könyvben én mindenkit kedveltem, sikerült az összes szereplőnek a szívembe lopnia magát! Egy nagyon aranyos, nagyon bájos, igazán szerethető történet volt. Ki ne álmodozna egy ilyen helyzetről, legyen az tini vagy akár felnőtt.  Ami tele van titkokkal, rejtélyekkel és még romantikus is. 

Egy piros noteszen keresztül két olyan fiatalt ismerhetünk meg, akik mindketten kilógnak a sorból, különcnek érzik magukat, de azért ugyanúgy vágynak a szerelemre, mint minden más tini, és most úgy tűnik, hogy rokon lelkek találkoztak. 

Finoman megkomponált történet, nem volt sok a karácsonyból sem, nem volt szirup és mézesmáz, olyan volt, mint egy  finom, meleg, bolyhos karácsonyi takaró. 

Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Ebben a könyvben egy év múlva látjuk őket viszont, amikor éppen 12 nap van még hátra karácsonyig.  Most is felváltva olvashatjuk a gondolataikat, ami ismét nagyon tetszett. Mint ahogyan az a színvonal ahogyan ezek a fiatalok tolmácsolták felém érzéseiket, leírták a történeteiket, tehát teljességgel hozták az első részben megismert formát és minőséget.

Jó kis folytatás volt ez, éppen az tetszett benne, hogy nem volt minden egy nagy boldogság, hanem a jó dolgokért tenni kellett, meg kellett küzdeni, és miután elkísértük Dasht és Lilyt ezeken a küzdelmeken keresztül, mi is bizakodva tekinthetünk a jövőbe.

Szerelem, barátság, család, szeretet, tél, hóesés, ajándékok, meglepetés, finom vacsorák, bulik, egy kis magány - mi más kell egy jó karácsonyhoz, egy jó karácsonyi könyvhöz? Ezt mind megtaláltam ebben a részben, így jó szívvel ajánlom. 

Dorothea Benton Frank: Karácsony receptre

Egy fanyar humorú, kedves karácsonyi történet, amelyben szemtől szemben megfigyelhetjük, hogy minden családban vannak konfliktusok, elhallgatott, meg nem beszélt dolgok, amelyek gátolják a család működését, veszekedéseket, haragot szülnek és nem találják a szeretet útját.

Milyen más alkalom lenne jobb ezeknek az elromlott dolgoknak a rendbetételére, ha nem a karácsony, amikor az emberek talán a legfogékonyabbak a szeretetre, a legjobban érzik a család fontosságát?

Könnyed történet, amely megmutatja, hogy milyen nagy jelentősége van annak, ha a családi ünnep, békésen nyugodtan zajlik le, mindenki szereti egymást és lehetőség szerint nincs harag egyik családtagunkkal szemben sem a szívünkben.

Sheila Norton: Oliver
A macska, aki megmentette a karácsonyt

Egy könnyed, kikapcsoló, szórakoztató, szeretettel teli és a humort sem nélkülöző történetet. 

Megismerjük egy kedves brit falucska lakóit, az emberek összetartását és közösségi életét, Olivérrel tarthatunk a portyáin, ahol részesei lehetünk az élményeinek, a gondolatainak és a módszereinek. Olivér nem egy büszke, rátarti macska, hanem kedves és önzetlen, észreveszi maga körül azt, hogy kinek mire van szüksége és ki tud segíteni a másikon, ezért úgy alakítja a dolgokat, mintha csak egy cérnagombolyagot pofozgatna és terelgetne, hogy mindenkinek jó legyen a végén, mindenki boldog és elégedett legyen. 

Imádtam ezt a könyvet, végtelenül aranyos és cuki, humoros és nagyon szerethető, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlom. Gyorsan olvasható, semmi különös bonyodalom nincs benne, olyan, mint mikor az ember tudja, hogy mindjárt felhörpint egy finom, meleg, habos kakaót, nem érheti csalódás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése