2022. december 3., szombat

Rajzolj nekem! - Illusztrátorok és olvasók az iskolai könyvtárakért


Kérj egyedi illusztrációt kedvenc illusztrátoraidtól karácsonyra, és segíts!

Neked ajándék - egy iskolai könyvtárnak segítség.

2022. december 17-én, szombaton nyolc ismert és népszerű pagonyos illusztrátor jóvoltából egyedi rajzokkal gazdagodhatnak a Rajzolj nekem! jótékonysági eseményen résztvevők.

Az ötletadó házigazda, Dániel András mellett Agócs Írisz, Horváth Ildi, Kőszeghy Csillla, Pásztohy Panka, Metzing Eszter, Baranyai (b) András és Rátkai Kornél készítenek egyedi, névre szóló rajzokat. Idén a támogatásból befolyt összegből a Pagony Kiadó az iskolai könyvtárakat segíti a Könyvtárostanárok Egyesületével együtt.

Az eseményen elkészült rajz karácsonyi ajándéknak is kiváló, és emellett nagy segítséget jelent sok iskolának, tanárnak, gyereknek.

Rajzolj nekem - és az iskolai könyvtáraknak!

Időpont: 2022. december 17. szombat 10-17 óráig

Helyszín: Pagony Cafe - Dió, a Bakáts Pagony mellett (1094, Budapest, Bakáts tér 8.)

A gyerekekhez és irodalomhoz egyaránt közel álló Pagony Kiadó még 2016-ban, Dániel András
ötlete nyomán indította el a Rajzolj nekem! eseményt, mert úgy véli, hogy meg kell próbálni a
maga eszközeivel segíteni minden rászoruló, hátrányos helyzetben élő gyereknek, intézménynek,
hogy megfelelő könyvhöz, játékhoz, tudáshoz és ismerethez jusson. A népszerű illusztrátorok
bevonásával megrendezett rajzolós eseményen a résztvevőknek évek óta lehetőségük van egyéni rajzot kérni kedvenc illusztrátoraiktól, és ezzel egy jó ügyet támogatva segíteni akár a kistérségi könyvtárak működését, akár a rászoruló gyerekeket.


A Pagony Kiadó a 2022-es Rajzolj nekem! jótékonysági eseménnyel az iskolai könyvtárakat
támogatja a Könyvtárostanárok Egyesületével karöltve.

Az iskolai könyvtár az a hely, ahol a 21. század fiataljai biztosan találkozhatnak könyvekkel.
Éppen ezért alapvetően fontos, hogy a könyvtárak egy olyan, friss és a diákok számára izgalmas és vonzó állománnyal rendelkezzenek, ami miatt jó a könyvtárba bemenni. A jelenlegi finanszírozási helyzetben kiszámíthatatlan, hogy az állami fenntartású iskolák könyvtárai mikor és mekkora összeghez jutnak, emellett vannak olyan iskolai könyvtárak, amelyek évek óta kívül estek a láthatáron, azaz semmi esélyük nincs, hogy könyvtárukat friss és kortárs gyerek- és ifjúsági irodalommal bővítsék.

A Könyvtárostanárok Egyesülete 2021-ben ünnepelte önálló egyesületté válásának 25. évfordulóját. Az elmúlt években az iskolai könyvtárak folyamatosan romló feltételeit a KTE 140 körüli tagjával, az érdeklődők számára évente kétszer megrendezett szakmai nappal, színvonalas, a szakmai fejlődést segítő könyvek kiadásával és pályázatokkal igyekszik kompenzálni, de nem oldja meg a könyvtárak évtizedek óta megszűnt támogatását.

Az idei Rajzolj nekem! eseménnyel arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy vannak kiadók, szervezetek, melyek igyekeznek lépéseket tenni, hogy az iskolai könyvtár fejlesztéséért.

Ezért rajzol nyolc illusztrátor december 17-én szombaton a nemrég nyílt Pagony Cafe -Dió kávézóban. A Bakáts Pagony mellett található különleges kávézóban az eseményre előre regisztráltak személyesen, személyre szabottan kérhetnek a kiválasztott illusztrátortól rajzot, amit ott, csak nekik rajzolnak meg.

A támogatás minimális összege A5-ös méretű egyedi grafika esetén: 8500 Ft

A támogatást kizárólag készpénzben lehet majd a helyszínen kifizetni.

A befolyt támogatási összegből a Pagony Kiadó könyvekkel támogatja az iskolai könyvtárakat.

Az eseményre regisztráció szükséges a Pagony weboldalán: https://bit.ly/3V5ZNfe

Illusztrátorok, akik részt vesznek a Rajzolj nekem! jótékonysági akcióján, és december 17-én megrendelésre rajzolnak – helyben, azonnal:

Délelőtt 10-13 óra között:


Baranyai (b) András
sokoldalú illusztrátor, képzőművész, festőművész, aki minden korosztálynak alkot, a legismertebb hazai grafikusok egyike.
Rajzolt tankönyvet, reklámot, plakátokat itthon és külföldön egyaránt. Számtalan gyerekkönyveket illusztrált jellegzetes vektoros, számítógépes rajzaival, hatalmas része van a kétezres évek magyar illusztrációjának megújításában. Pár vonallal, geggel korunk társadalmának, emberének lényegét tudja humorosan és lényeglátóan elkapni.
A Hubby díjas illusztrátor rajzaival többek között a Csoda és Kósza, az Amíg utazunk, Az irodalom visszavág sorozatok lapjain vagy Szabó Borbála Most én olvasok! könyveiben találkozhatunk.

Dániel András IBBY-, Hubby- és Szép Magyar Könyv-díjas író, illusztrátor, a Rajzolj nekem! ötletgazdája – ha az ő könyveire gondolunk, elsőként a meglepetés szó jut az eszünkbe, legyen szó a már 19 kötetes kufli sorozatról, Kicsibácsiékról vagy A nyúlformájú kutyáról! Nem kedveli a bejárt utakat, szóban és képben is mindig a szokatlant, az újdonságokat keresi, ahogy Jaj, ne már! – mondta a hal című legújabb kötetében is láthatjuk. „Évek óta csodálatos élmény az olvasókkal együtt részt venni ezen az adventi akción. Bízom benne, hogy az idei Rajzolj nekem! is nagyon sikeres lesz, és sok-sok könyvvel tudjuk meglepni az iskolai könyvtárakat, rajtuk keresztül pedig a gyerekeket. Legyen ez nekik a mi közös karácsonyi meglepetésünk!”


Horváth Ildi
grafikus, illusztrátor, a Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett, tagja a Fiatal Iparművészek Stúdiójának. Munkái egyéni és csoportos kiállításokon is szerepeltek, és számos díjat nyertek el, például Szép Magyar Könyv díjat. Ínycsiklandozó rajzaival Kalas Györgyi Sandwich grófja és a nápolyi pizza és Pavlova kisasszony és a dobostorta c. köteteiben találkozhatunk a Pagonynál, az állatok szerelmesei pedig megtalálhatják kedvenceiket a Tacskó, vizsla és a többiek című kötetben, amit ő maga írt. De ő rajzolta Igaz Dóra Most én olvasok! sorozatát is, és még számos könyvünket. Benedek Elek, Lackfi János, Mészöly Ágnes köteteiben is megtalálhatók gyönyörű képei.


Metzing Eszter
2018-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. Az autonóm művészeti tevékenysége mellett néhány éve szabadúszó illusztrátorként dolgozik – azóta kettévált a munkássága. Az emlékezés pszichológiájával, a tudat és tudatalatti kapcsolatával, a gyermekkori, múltbeli emlékek életünkre gyakorolt behatásainak megfigyelésével foglalkozom képzőművészeti tevékenységem során.” A Göröngyös Úti Iskola sorozat kapcsán vált ismertté, a Pagonynál többek között Kerékgyártó István és Révész Emese köteteit illusztrálta.




Délután 14-17 óra között:


Agócs Írisz
illusztrációi a jellegzetes akvarell technikának köszönhetően jól felismerhetők. Készített már illusztrációt Berg Judit, Varró Dani, Tandori Dezső és Shona Innes szövegeihez is. Munkáit nemcsak a hazai közönség ismeri, rendszeresen dolgozik külföldi könyvkiadóknak is, emellett saját könyveket is ír, a Rajzolj egy krumplit! ötödik része Az Év Leginnovatívabb Könyve lett. Legújabb kötete a Mici megmenti a világot sorozatból a Tekla madarai. “Rajzolni vélhetően tényleg a világ egyik legjobb dolga. Ha valaki örül annak, hogy én rajzolok neki, ő pedig cserében támogat egy olyan jó ügyet, ahol még több jó könyv kerül gyerekek kezében, az egy kis csoda. Csodának részese lenni elég jó érzés, ezért van, hogy a Rajzolj nekem! program kiemelten a kedvencem az összes rajzolós, közönségtalálkozós események közül.”


Kőszeghy Csilla
a Képzőművészeti Egyetemen és Angliában végezte tanulmányait, írt és rajzolt képeskönyvsorozatot, illusztrált meseregényt, tankönyvet, múzeumi kiadványokat, magazint, dolgozott a BBC-nek oktató rajzfilmsorozaton. Az illusztrálás mellett kreatív foglalkozásokat is vezet. A Pagonyban legtöbben Berg Judit népszerű Két kis dínó sorozatának és Vadadi Adrienn Kockacukor lovassuli köteteinek képeiről ismeritek. A kicsiknek szól saját Bumburi sorozata.

Pásztohy Panka a MOME animáció szakán végzett. Kedves, szerethető rajzai immár 15 éve a legkisebbek kedvencei. Ő maga írja és rajzolja Pitypang és Lili sorozatot, de sokan ismerik Vadadi Adrienn Ovis mesék című sorozatához készült képeiről is.

Többszörös Arany Könyv díjas szerző. „Színes festéktubusok, vásznak és ecsetek között nőttem fel” – vallja magáról – „Számomra teljesen természetes volt, hogy az alkotás nyújtotta szabadsággal felvértezve élem az életemet, fejezem ki magam.”
Rátkai Kornél a grafikai tervezés felől érkezett az illusztráció világába. 2015-ben kezdett gyerekkönyveket illusztrálni, és könyveivel rögtön belopta magát a közönség szívébe. Rajzaival a népszerű 25 szelfi történelmi sorozatban találkozhatunk, valamint ő illusztrálta a Pagonynál Wéber Anikó Marci sorozatát és Czernák Eszter Sárkányovi sorozatát is.

Kérdés esetén érdeklődés: a rajzoljnekem@pagony.hu e-mail címen.

Az esemény: https://www.facebook.com/events/1453653721824623

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése