2022. december 23., péntek

Sarah Morgan: Csoda az 5. sugárúton

A karácsonyi olvasmányok listámról választottam ezt a könyvet és nagyon jó döntés volt. Több ünnepi témájú könyvet is beszereztem a könyvtárból, az egyiket 50 oldal után előző nap hagytam abba, és egy Debbie Macomber könyvet kezdtem el olvasni utána, de még nem győzött meg az sem teljesen, pedig szeretem Debbie könyveit, általában kellemes, romantikus, jó hangulatú történetek, de ebben az esetben még vannak kétségeim. 

Mindenesetre az 5. sugárúton jól éreztem magam, egy vicces, romantikus történetbe csöppentem, ami csak látszólag volt könnyed,  komoly témákkal is találkoztunk, mellyel szereplőinknek fontos feladatuk van.

Adott egy gasztroblogger lány, Eva, aki a főzés mellett megalapítja barátnőivel közös szolgáltató és rendezvényszervező ügynökségét, a Magic Word-öt. Karácsony közeledtével elvállalja, hogy feldíszíti Lucas Blade, a híres krimiíró legénylakását, míg az távolt tölt néhány napot az otthonától. A megbízó a férfi nagymamája, aki nem szeretné, hogy unokája az elmúlt évekhez hasonlóan sivár lakásban karácsonyozzon. A dekorálás mellett a megbízás mellé tartozik még a férfi hűtőjének feltöltése finom ínyencfalatokkal, ami a lánynak igazán testhezálló feladat.

New Yorkban esik a hó, az időjárás-előrejelzés hóvihar jövetelét jósolja, a lány pedig a férfi lakása felé tart. Igazából jókor jött neki ez a munka. Az elmúlt évben veszítette el szeretett, imádott nagymamáját, aki felnevelte őt és aki édesanyja is volt egy személyben. Eva  úgy gondolta, hogy jó is, ha leköti magát ezzel a feladattal és nem azon fog szomorkodni, hogy az idén nagymamája nélkül kell töltenie a karácsonyt. 

A másik főszereplő pedig Lucas, aki mégsem utazott el, hanem titokban lapul a lakásában és az elutazás csak a családjának szóló mese volt. Így Evát ugyancsak meglepi, hogy betörőnek nézik és a földre teperik, mikor ő a lakás csodálatos kilátásában gyönyörködik éppen. 

Lucas gyűlöli a karácsonyt, az integető Télapókat, a hangszórókból harsogó karácsonyi zenét, a havat, a családjának azért hazudta azt, hogy nem tölti otthon az ünnepeket, mert szerette volna ha békén hagyják. Miközben nagyon közeli határidőre meg kellene írnia a következő regényét, de még egy sort sem sikerült írnia. 

Ebből az alaphelyzetből indul ez igazán karácsonyi, meglehetősen romantikus, helyenként vicces és néha meg szomorú történet, mely gyorsan és könnyen olvasható, roppant jó érzéseket ébresztett bennem, hol nevettem, hol sírtam, és tökéletesen jól sikerült átadni a new yorki hóesés, a behavazott Central Park és a város ünnepi hangulatát.

Szerelem, szeretet, karácsony és karácsonyfa, barátok, család, finom ételek, gyönyörű havazés, happy end, varázslatos  hangulat: mindent megtalálunk ebben a könyvben, ami egy igazi, jó karácsonyra hangolódó élménnyé teszi.

Bea


"Mindenki tudja, hogy a szerelmet sosem találod meg, ha nagyon keresed.
A szerelemnek kell rád találnia."

*****

"Egy dolgot megtanított neki a nagymamája halála. Hogy az ember hagyatéka nem az anyagi javak összessége, hanem a rengeteg emlék, a közösen megélt pillanatok öröme. És Evának egész kincsesládája volt, telis-tele boldog emlékképekkel."

*****

"Történik valami, és az ember kikészül, mert azt hiszi, hogy ennél szörnyűbb már nem is történhetett volna vele, aztán idővel kiderül, hogy valójában épp fordított a helyzet: óriási szerencse érte."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése