2021. május 10., hétfő

Kovács Andris László: Nincs védelem


"Igazságát keresi a svéd börtönből hazaszökött  magyar fegyenc." - így szóltak az akkori híradások, 25 évvel ezelőtt.

Kovács Andris László történetének alapját egy megtörtént eset adja. A könyv prológusa szerint segíteni szeretne könyvével ennek a két embernek, ezáltal valamennyire hangot adva az őket ért igazságtalanságnak. 

A történet egy magyar házaspár életéről szól, akik fiatalon, reménnyel telve, az 1980-as évek végén,  a rendszerváltást követően úgy döntöttek, hogy Svédországba költöznek és ott próbálnak szerencsét. Előtte megismerjük őket, megtudhatjuk, hogy Helga egy kocsmában dolgozott, visszahúzódó, csendes lány volt, szeretett a háttérben, észrevétlen maradni. Dénessel az édesanyja lakásában laktak, Helga szobájában.

Dénes nagyravágyóbb volt, őt nem elégítette ki a bizonytalan élete, szerette volna vinni valamire, szeretett volna önálló életet, és arra az elhatározásra jutott, hogy Malmőben fognak szerencsét próbálni. 

Svédország akkoriban közkedvelt úticélja volt  az országukat elhagyó bevándorlóknak, jugoszlávok  menekültek oda a délszláv háború elől, vagy egyszerűen csak olyan fiatal emberek, mint Dénes és Helga, abban a reményben, hogy több esélyük lesz elérni a céljaikat, mint bizonytalan helyzetű szülőhazájukban. 

1990 nyarán kezdték meg új életüket Malmői albérletükben és fogalmuk sem volt, mi vár rájuk.  Dénes egy kis műhelyben talált munkát autószerelőként,  Helga pedig egy étteremben felszolgálóként dolgozott. 

Élvezték önálló életüket, berendezkedtek és kezdték otthon érezni magukat. Szorgalmasan dolgoztak, nem volt rájuk panasz, és kitartásuknak, szorgalmuknak meg is lett az eredménye, egy magasabb életszínvonalon tudtak élni, mint Magyarországon, több mindent megengedhettek maguknak, házasságuk is boldog és megelégedett volt. 

Dénesnek annyira jól ment a munka, hogy egy saját autójavító műhely létrehozásába is belefogott, ami jó ötletnek bizonyult. Három év múlva már a maga ura volt, egyre több volt a munkája, minden szép és jó volt. Egészen addig, míg egy délelőtt egy nő és két lánya állt be a műhelybe, hogy az autójuk javításra szorul.

És ekkor változott meg Dénes élete. Nem tisztünk olvasóként eldönteni, hogy mit tett és mit nem tett jól, és ha máshogy dönt, akkor mindaz nem történik meg, ami megtörtént, de sajnos nem döntött másképp, és ezt egész életében bánni fogja. Százszorosan megbűnhődött egyszeri rossz döntéséért. 

Illetve nem egyszeri volt ez a rossz döntés, hanem belekerült egy mókuskerékbe, amiből nem tudott kimászni. Nekem külső szemlélőként lehet érthetetlen és felfoghatatlan, hogy miért nem lépett, amikor még lehetett, miért volt ennyire tehetetlen, miért ment bele olyan dolgokba, amibe talán más nem ment volna bele. De erről csak akkor tudnék hitelesen nyilatkozni, ha az ő életét élném, ha az ő fejével gondolkodnék. 

A lényeg, hogy egy rossz, majd még több rossz döntése következtében elkezdett széthullani az élete. Pedofília vádjával börtönbe került Svédországban, ahol négy évre elítélték. 

Erről szól ez a könyv. A rossz döntésekről, a félresiklásokról, a kapcsolatokról, az elrontott életekről, az igazságról és az igazságtalanságról, a harcról az igazságért. Arról, hogyan lehet boldogulni egy idegen államban bevándorlóként, milyen elbírálás alá esik egy ilyen helyzetben egy más országból jött ember, lehet-e valaha is otthon a választott országában, szenved-e hátrányt azért, mert nem annak az országnak a szülöttje? Más elbírálás alá esik-e egy bírósági ügyben, más jogviszonyok érvényesek-e rá, megkapja-e ugyanazt a védelmet, ugyanazt a bánásmódot, mint az adott ország állampolgárai. 

A könyvből megtudhatjuk, hogy miként alakult Dénes és Helga élete a megszületett ítéletnek az árnyékában, kiheverték-e valaha is az őket, a Dénest ért igazságtalanságot. Igazságtalanság volt-e valóban? Mi történt meg és mi nem?

Csak a benyomásainkra és érzéseinkre hagyatkozhatunk, melyet Kovács Andris László közvetít nekünk, mert talán ő volt az a fiatal tévés, akit ez a házaspár jónéhány évvel ezelőtt felkeresett, és ő úgy gondolta, hogy valamit tennie kell értük. Talán nem így volt, de az biztos, hogy döntéseink nagyban befolyásolják az életünket, akár egy apró, pici döntés is hegyeket mozgathat meg később, de talán azért néha van időnk visszafordulni, egy másik döntéssel, egy jobbal javítani az előzőn. 

Leginkább saját magunkat tudjuk ezzel megvédeni. Ennyi védelem lehet számunkra, mert a legtöbbször saját magunkra számíthatunk. Meg a legközelebbi szeretteinkre. Mint Dénes Helgára. 

Bea

"Nem mondhatom, hogy tudom, mi az igazság. Közel nyolcszáz oldalnyi jegyzőkönyvből, határozatból, fellebbezésből, kérelemből, indítványból és levelezésből álló papírhalmaz, felvételek, és az elbeszélések után sem szabad azt mondanom, hogy tudom, mi történt valójában."


2 megjegyzés:

  1. Szeretem az igaz történeten alapuló könyveket! Bejegyzésed arra utal, hogy ez egy iagazán izgalmas, ahogy írod, rejtélyes eseményt dolgoz fel! Kíváncsivá tettél! Mehet az olasási tervek közé!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem igazán az izgalom jellemző rá, inkább a tanulság. Vagy még azt sem, egyszerűen elgondolkodtató, hogy egy rossz döntés miatt, mennyire máshogy alakulhat az ember élete.

      Törlés