2021. május 11., kedd

Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet

Tündérfürt utca 12. 
1. rész

Tündérek, elhagyatott szélmalom, kósza-mendemondák, Tündérfürt utca, sárga gumicsizma, egy Norbert nevű mérges kecske, aki lehet, hogy nem is mérges, egy Piri néni, akiről meghökkentő dolog derül ki - ebben a kicsinyke könyvben máris mennyi érdekes dolgot találtam.

Amellett, hogy egy végtelenül aranyos történet, sok fontos és komoly dologról is szól ez a könyv, de nyugi, ez olvasás közben nem direkt módon tűnik fel, hanem csak majd úgy megérezzük.

A szeretetet, a barátságot, az összetartást, a vágyakozást, a reményt, a kitartást, a kíváncsiságot és még biztos talál mindenki jónéhány dolgot, attól függ, neki éppen mire van szüksége.

A könyv főhősei Szilági Filkó és ikertestvére, Kelemen. Hozzájuk csatlakozik Berti, aki apukájával beköltözött az utca végén, régóta üresen álló szélmalomba. Abba a szélmalomba, amely a pletykák és mesék szerint teljesíti a kívánságokat, ha körbefutják 12-szer. És amelyikben 12 rabló lakik. És amelyikben az év 12. hónapjának 12. napján tündérek tartják az éves gyűlésüket. 

A falu gyerekei mindenesetre a nyári napokon szerettek a szélmalom közelében összegyűlni, a bátrabbak körbefutották és kívántak valamit, amely kívánságok csodák csodájára teljesültek is. 

Szóval látjátok, csupa hétköznapi mendemonda kelt szárnyra erről a szélmalomról, amiről Berti és az apukája szerencsére semmit nem tud, mert akkor talán nem is mertek volna ideköltözni.

Filkó, becsületes nevén, Fülöp egy reggel vette észre a sárga gumicsizmás lányt a szobája ablakából, amint a szélmalom környékén bandukolt. Kelemen persze azonnal kigúnyolta, hogy biztos a tündéreket kukkolta megint és képzelődött. A fiúk reggele ugyanúgy indult, mint máskor, sőt, a napjuk is ugyanúgy telt, de aztán eljött a másnap.

Az iskolába új lány érkezett. A sárga gumicsizmás lány. Ő volt Alberta, vagyis Berti. Gyorsan barátság szövődött közöttük, a fiúk megismerték a sárga gumicsizma varázserejét, Berti történetét, és ellátogattak a malomba is. Berti apukája nagyon kedves és tettre kész apuka, szorgalmasan újítgatja a malmot és közben arra is van gondja, hogy kislányának és barátainak mindenféle finomat és jót készítsen.

Az Anyacsalogató Hadművelet azért jött létre, mert Bertit és az apukáját az anyukája elhagyta, és a lány nagyon szerette volna, ha visszajön hozzájuk. A fiúk ezért kitalálták a hadműveletet és sorra járják azokat a barátaikat, akiknek kívánsága teljesült akkor, amikor körbefutották a malmot. Megpróbálják kideríteni, hogy működnek a kívánságteljesítések, hogy Berti kívánsága is teljesüljön.

Ez a története ennek a nagyon szeretni való kis könyvnek, melynek a végén nagyon fontos megállapítást nyerhetünk. És közben is rájövünk érdekes dolgokra. 

A könyv szereplői nagyon kedvesek, hamar a szívünkbe lopják magukat. Mint például Norbi, a kecske, vagy gazdája, Piri néni, aki nem is egy átlagos néni, de Dömötör, a pók is megér egy említést. 

Az illusztrációt Nagy Bettina készítette, melyek tökéletesen beleillenek mind a tündérvilágba, mind a gyerekek hétköznapjaiba, a technika - talán kollázstechnika - tökéletes átmenetet képez a mese és a valóság között. 


Bea

A család végül is valami olyasmi, amikor megvi­gasztaljuk a másikat, ha szomorú,
meg odaadjuk neki a pogácsa sajtos felét, pedig nagyon szeretnénk megenni az egészet.
És per­sze jó sok muffint sütünk egymásnak!
- És elviseljük a másik horkolását éjszakánként (…)

******

Mindenki aprócska, pillangószárnyú, szőke hajú, örökké fiatal és szép tündérkéket szeretne látni.
Álta­lában ezért nem is veszik észre a valódiakat.

******

Mindig arra kon­centrálj, amid van, ne azt hiányold, amit nem kaphatsz meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése