2021. május 14., péntek

Tor ​Åge Bringsværd: Vau


Kutyák a mesékben, mítoszokban és a néphidelemben - a világ minden tájáról

Isten megteremtette a földet, az eget és a vizet, a holdat és a napot.
Megteremtette az embert, a madarakat és az állatokat.
Kutyát azonban nem teremtett. Mert kutyája már volt.
Indián bölcsesség (Észak-Amerika)

Ez a könyv olyan, mint egy nyomtatott múzeumi látogatás, egy tárlat, amelyet akár több óráig is nézegethetsz, és bármikor elővehetsz, hogy tanulmányozhasd a kutyák történetét, olvashass a világ összes tájáról meséket és érdekes tényeket a kutyák világából, a kutyák és emberek kapcsolatáról.

Egy albumnak mondanám, melyet nem is egyszerre és egyhuzamban kell végigolvasni, hanem időnként elővéve, belelapozgatni, olvasgatni, de akár felolvasni egy-egy történetet, mesét belőle a család tagjainak.

Fantasztikus utazás időben és a világban, nagyon sok új információt tudtam meg a kutyák történetéről, szerintem akár van kutyánk, akár nincs, a felét sem tudjuk ezeknek az ismereteknek, érdekességeknek.

A könyvben olvashatunk teremtéstörténeteket a régmúlt időkből, arról, hogy a különböző népek milyen mondákat őriztek meg a kutyák és az ember kapcsolatáról, mely nép szerint hogyan lettek az ember és a kutya társak. Hiedelmeket, melyek megmosolyogtatnak, meséket, melyekben szárnyal a fantázia, mítoszokat, melyek nagyon különösek, és olvashatunk olyan kutyákról, melyek ismert művekben bukkannak fel. 

Kutyaistenekről, emberistenekről, indiánokról, eszkimókról, szentekről és utazókról olvashatunk, a történetek váltják egymást, egy kis mese, egy kis információ, egy naplóbejegyzés, egy történet, egy régi hiedelem, és képek, festmények, karcok, fotók és illusztrációk. Igényes és szép kivitelű könyv, hosszú időre elmélyülhetünk az írásokban és a képekben egyaránt.

A kutyák emberemlékezet óta kergetik a macskákat. Talán azt is megtudjuk az egyik történetből, hogy miért. Vagy arról is olvashatunk, hogy a Fülöp-szigetekiek szerint miért csóválja a kutya a farkát. Egy román mesében pedig elolvashatjuk, hogy miért teremtette isten a kutyát. 

Kutyás kifejezések eredetét kutathatjuk, mint például a "kutyahideg van", "kutyaélet", "gyáva kutya", honnan ered a hot-dog elnevezés, vagy gondolnátok-e, hogy a cinikus és a kánikula szavaknak is lehet köze a kutyákhoz?

Ez a nagyszabású gyűjtemény azt mutatja meg, hogy a kutya és az ember az idők kezdetétől társak voltak, mindig számíthattak egymásra, egyiket sem lehet elképzelni a másik nélkül. Erre a vallási alkotásokban, a művészet mindegyik ágában találunk példákat és bizonyítékokat. 

Öröm volt viszontlátni, hogy olyan mai "kutyasztárokról" is említést tesz a szerző, mint Toto kutya, az Ózból, Lassie, Rin Tin Tin, Marley, Beethoven, Rex, Pongó és Perdita. És most figyeljetek! Négy híres magyar kutyus is belekerült ebbe a válogatásba. Kántor, Bálint Ágnes Morzsa kutyája, Frakk és Blöki, a Mézga család kutyája. 

Megtudhatjuk, hogy Hitlernek milyen tervei voltak a kutyákkal a háború idejére, olvashatunk szentté avatott kutyákról, ókori kutyahősökről, kutyafejű emberekről, és más különös esetekről. 

A könyvben nem csak az aranyos és cuki kutyaábrázolásokról olvashatunk, hanem félelmetes és kellemetlen történeteket is, főleg a mitológiából.

Nagyon érdekesnek találtam és nagyrészt teljesen újak, ismeretlenek voltak a könyv történetei, remek szórakozás és biztos vagyok benne, hogy időről időre előveszem majd. Kutyásoknak mindenképpen ajánlom, nagyon jó ajándék is lehet. 

Bea

Ha pedig már kutyákról van szó, akkor figyelmetekbe ajánlom a mi kutyáink instagram oldalát, ahol vicces formában ismerhetitek meg őket. 

Kutyafalva 

"Ha egy kutya egyszer úgy döntött, hogy szeret téged,
akkor mindig és mindaddig szeretni fog, amíg csak élsz.
Szinte lehetetlen rábírni arra, hogy meggondolja magát. "

******

"Az állatokkal szembeni viselkedésünk sajnos gyakran kifogásolható,
ennek tükrében különösen nehéz felfognom, hogyan lehetséges,
hogy ők mégis ennyire szeretnek bennünket."

*****

Jó tanácsok és figyelmeztetések
A perzsa orvos és ezermester, Muhammad ibn Zakarijja ar-Rázi (854-925)
egyik könyvében azt írja, ha azt szeretnénk, hogy egy kutya kövessen bennünket,
adjunk neki egy szelet kenyeret, amelyet előzőleg egy ideig
a hónaljunkhoz szorítva tartottunk.
A kutya az izzadtságunk szagát élelemmel társítja majd - és követni fog minket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése