2021. március 26., péntek

Blogfaggató Gabóval


A Blogfaggató következő részeiben olyan emberekkel készült beszélgetéseket olvashattok, akikkel valamilyen szempontból rokon lelkek vagyunk. A könyvek szeretete szempontjából mindenképpen.

Könyvrajongóknak szeretnék kérdéseket feltenni, mert mindig érdekelt, hogy kinek milyen olvasási szokásai vannak, mások is annyira megszállottak-e, ha olvasásról van szó, mint én.

Olvasnak-e párhuzamosan több könyvet és nekik is magától értetődik-e, hogy bármilyen alkalomra, legyen az névnap, születésnap, karácsony a legjobb ajándék számukra a könyv. 

Elsőként Gabóval, a Gabo olvas blog írójával szerettem volna beszélgetni, ugyanis őt nem csak példaképnek tekintem, hanem nagyon jó szívvel gondolok rá. Ő volt az, aki elsőként osztotta meg egyik bejegyzésünket, amikor még kezdő bloggerek voltunk.
Mi meg csak azt vettük észre, hogy egyik nap az átlagostól jóval nagyobb számú bloglátogatónk volt,  és facebook követőink száma is megnövekedett. Ezt a kedvességet a későbbiekben többször is elkövette, ezért mindig nagyon hálás leszek neki és ezúton is köszönöm Gabó, hogy olyan támogató voltál velünk akkoriban. 

Remélem, ezekkel a Blogfaggató részekkel növekedni fog a ti várólistátok is, én máris listára tettem néhány könyvet a válaszai alapján. 




Mióta blogolsz? Milyen gondolat indította el a blogolás ötletét?

2012. december 13-án,  Luca napján indult el a Gabó olvas blog. Kihívás, megmérettetés, kíváncsiság vitt bele főleg. Ma pedig már számomra is elképesztő, hogy a blog facebook oldalát 27 ezren követik. 

Mit tudhatunk a civil foglalkozásodról?

Kereskedelem volt eleinte, majd egy merész váltással könyvtár is lett, ami sajnos a kialakult jelen helyzet miatt is, sajnos véget ért egy éve már.

Az olvasás mellett van-e hobbid? Egyáltalán hobbi-e még az olvasás?

Szeretek menni, felfedezni, kirándulni, úszni, túrázni, bicajozni, vagy koncertek, fesztiválok is jöhetnek. Ez kikapcsolódás számomra, valami mást csinálni. Az olvasás örök hobbi, bár tény, hogy már feladat is néha.

Szerinted eljön az az idő, amikor a bloggerkedés, és itt most elsősorban a könyves bloggerkedésre gondolok, nyújthatna egy megélhetést, és akkor egész nap olvashatnál, írhatnál és nem kellene mellette főállásban dolgozni?

Szép új világ...álmodjunk, de miért ne? Bár az újságírók,  kritikusok már valami hasonlót tesznek. 

Amikor befejezel egy könyvet, egyből megírod a bejegyzésed, vagy hagyod néhány napot ülepedni?
Is-is, mikor hogy. Ez téma- és időfüggő leginkább. 

Vagy esetleg össze is gyűlik néhány, és akkor vannak napok, amit az írásnak szentelsz? Mennyi idő kb. míg megírsz egy bejegyzést? Szeretsz közben zenét hallgatni? Ha igen, milyen zenét szoktál hallgatni?

Nem szeretem, ha felgyűlik. Max. két könyvajánló ha várakozik... ez átlag 2-3 óra egy bejegyzés. A zene kell, nálam alap, de nem írás közben. Mostanában Bagossyékat, Kowalskyt, Soulwave-t, Neotont és retro zenéket hallgatok.

Olvasás közben szoktál jegyzetelni, amikor jön egy-egy jó gondolat felírod?

Persze, azok az igazán jó könyvek, mikor olvasás közben megindul az agyam, fogalmazom mit írjak, vegyek bele.

Milyen érzés volt, amikor először kaptál recenziót? Emlékszel-e, melyik könyv volt az első recenziós olvasásod?

Megtisztelő és hihetetlen jó emlék. A Jaffa Kiadó küldte Sándor Anikó Camino-s könyvét, az volt az első. Teljesen ismeretlenül, igazi kezdőként szavaztak bizalmat, a jó kapcsolatom azóta is tart a kiadóval.

Volt már olyan, amikor azt érezted, hogy belefásultál a blogolásba, nem volt kedved folytatni? Hogyan jöttél ki belőle? Volt már olyan nap, amikor nem olvastál?

Nem tagadom, volt... éppen a hónap elején...kb. 2 hétig tartott, és egy jó felkérés rántott ki belőle. az Európa Kiadó kért fel előolvasásra, Barna Imre könyvéhez.  Előtte nem is olvastam, filmeket néztem, vagy eddig halogatott könyveket olvastam el csak a magam kedvére. 

Ha egy kis időre (napra/hétre/évre) belemehetnél egy könyv történetébe, melyik lenne az és ki lennél benne?

Izgalmas kérdés! Biztosan valami (skandi) krimibe mennék... mondjuk én lennék az egyetlen szemtanú. 

Emlékszel, mi volt az első önálló olvasmányod, ami miatt megszeretted az olvasást? 

Ami határozott emlék, olyan 9-10 évesen az Indul a bakterház volt. Ezt akkoriban többször is szó szerint  fetrengve végigröhögtem... 

Mi volt a kedvenc meséd kisgyerekként? Felolvasott mese és mesefilm - mindkettő jöhet. 

Húha.. imádtam a meséket, anno még ovisként már  a diafilmek elvarázsoltak. A bátor nyúl volt egy nagy kedvencem, amire konkrétan emlékszem. Ha könyv, akkor a klasszikusok: Öreg néne.., Vuk mindenképpen, vagy az ólomkatona Andersentől. 

Családodban voltak/vannak olvasó emberek? Szoktak tőled könyvajánlásokat kérni? 

Igen, szerencsére. Anno a nagymamám adott könyveket a kezembe, tőle kaptam ajándékba, nem csak név-születésnap vagy egyéb ünnepekre, bármikor. Amire büszke vagyok, mindkét, már felnőtt gyerekem olvasó ember lett. Megesik, hogy kérdeznek, ismerősök is  könyvekről.

Olvasol-e több könyvet párhuzamosan? 

Igen, szinte mindig. 

Hol és miként szeretsz a legjobban olvasni? Van-e kedvenc sarkod, foteled az otthonodban, ami álomhely az olvasáshoz? Mit olvasol most? Papíralapú könyvet vagy e-bookot olvasol szívesebben? Jellemző rád az újraolvasás?

Bárhol képes vagyok olvasni... nincs kifejezett kedvenc helyem. Már a recenziókat is inkább pdf-ben kapom, a papírt csak megjelenés után. Az arányok elcsúsztak, de a papír formátum az igazi számomra. Újraolvasni igyekszem néhány olyan kedvencet, ami mélyen érintett, sajnos az időhiány itt is tényező, egyre ritkábban sikerül ez.

Milyen stílusú könyvek a kedvenceid? Van-e egy nagy kedvenc könyved? Vagy te is úgy gondolod, hogy nem lehet egyet kiválasztani?

Krimik, skandinávok, szépirodalom is tőlük, történelmi regények, életrajzok a fő kedvenceim. Ha egy nagy kedvencet kellene választani, Jón Kalman Stefánsson elementáris erejű, költői szépségű elbeszélése lenne, a Menny és pokol trilógia. 

Vannak-e írói ambícióid? Érezted-e már, hogy szeretnél te is könyvet, novellát, verset írni?

Nagy kihívás és bátorság lenne..., de elárulom, novellakezdemények, pár vers akad, de semmi komoly célom ezekkel.

Mi a legjobb a könyvesbloggerkedésben?

A találkozás, személyes ismeretségek az írókkal, fordítókkal, a lehetőség az új, friss megjelenések olvasására. Ami igazán megtisztelő, hiszen felelősség a blogírás , ha felkérnek egy országos hetilapban, meséljek magamról, könyvekről, de kerestek már magyarlakta területről, Szerbiából is interjúra. Írhattam már fülszöveget egy novelláskötethez, illetve a molyantológiához is ajánlót. Néhány hete egy romantikus regényhez kértek tőlem ajánlót. ezek izgalmas kihívások, plusz sikernek könyvelhetem el. Tavaly részt vettem két élő könyvbemutatón is, ezek mind nagyon jó élmények és elismerések.

Lettek-e általa barátaid? 

Igen, lettek írókkal és szerkesztőkkel is, de néhány bloggerrel is jó kapcsolatban vagyok.


A könyvekben az a jó, hogy rengeteg helyre eljuthatunk. A valóságban szeretsz utazni? Mi volt az eddigi  legemlékezetesebb úti élményed? 

Szívesen utazom, szinte bárhová, nem csak nyaralni. A legemlékezetesebb egy hollandiai körutazás volt a fiammal néhány éve. Amszterdam, Delft, Legoland, sajtfarm, minden ami Hollandia. 


Mondd az első könyvet, ami eszedbe jut: Állatfarm (néhány hete olvastam először, hát ez földbe döngölt, sajnos nagyon időszerű még mindig)

Egy jó krimi/thriller: Nesbo-összes vagy Linda Castillo amish krimijei

Egy emlékezetes romantikus: Drága kis szívem , Bádogember. 

Egy önéletrajz: Woody Allen nagyon meglepett, pedig nem vagyok rajongója. Vagy Elton John is szuper. 

Egy nagyon megrendítő könyv:  Az ember, akit Ovénak hívnak vagy a Lótolvajok.

Amit sosem olvasnál újra: Darázsfészek 

Kedvenc skandináv krimi: Ez nehéz...  sok jó van, de ha egy, akkor Jussitól a 64-es betegnaplót mondanám, ami igaz történeten alapul. 

Egy jó történelmi könyv: Benkő László és Csikász Lajos- összes, de sorolhatnám itt is rengeteg van szerencsére. 

És a végére még néhány villámkérdés:

Mi az a dolog, ami egyik reggeledből sem marad ki? Egyértelműen a kávé! 

Mi volt a kedvenc tantárgyad a középiskolában? Magyar irodalom és történelem

Van-e valamilyen félelmed? Igen, akad újabban, 2019-ben túlélve egy sztrókot...

Melyik korban élnél szívesen és mivel foglalkoznál ott? Felfedezések, kalandozások idején lennék utazó. 

Mi a legrosszabb és mi a legjobb tulajdonságod? Az ellenségeimtől kéne megkérdezni.

Mondj három szót, ami jellemző rád! megfontolt, (óvatos duhaj), kíváncsi, empátia.

Mi volt az óvodai jeled? Ezt sajnos már nem tudom

Mi a kedvenc ételed?  Bármi, csak ne sárgaborsó legyen. Nem vagyok válogatós. 

Milyen szupererőt kérnél egy jó tündértől? A gondolatolvasás képességét. 



4 megjegyzés:

  1. Jegyzeteltem, és nőtt a listám!

    VálaszTörlés
  2. Jó volt kicsit "hátulra" is betekinteni! Egyébként is szeretem és érdekel az olvasni szerető emberek véleménye, szeretek beszélgetni könyvekről, de a blogolás, még izgalmasabb! Ebből a bejkegyzésből, " személyesebb" lett Gabóval való kapcsolatom!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök és köszönöm. Én is nagyon szeretem más könyvmolyok olvasási szokásait megismerni. :D

      Törlés