2018. április 20., péntek

25. Nemzetközi Könyvfesztivál - 3. rész


Tegnap megkezdődött a Könyvfesztivál, nekünk még mára is maradt egy jó pár könyv, amit szeretnénk ajánlani. Először az Athenaeum Kiadó könyveivel kezdem, melyből néhányat már el is olvastam.

Az Athenaeum amúgy is remek akciókkal készül, standjuk a General Press Kiadóval közös, ami még több jó könyvet jelent.

Az egyik szuper dolog a Bestseller Box, amely három bestseller könyvet és apró meglepetéseket tartalmaz, mindössze 1999.- Ft-ért. Az egyik csomag egy 10.000.- Ft-os vásárlási utalványt is rejt, de úgy is hozzájuthattok a dobozhoz, ha 10.000.- Ft-ért vásároltok az Athenaeum és General Press közös standján, ebben az esetben ajándékba kaptok egyet. Úgy gondolom, nem nehéz itt 10.000 Ft felett vásárolni.


Görög Ibolya: Summa Summarum
Európaiság - Hitelesség - Protokoll

Ez a könyv olyan alapvető módon segít elsajátítani a helyes viselkedés, a protokoll szabályait, hogy akár mindenkinek szerepelhetne a könyvespolcán. Nagyon hasznos, informatív és a szerző stílusának köszönhetően éppen ilyen szórakoztató is.
IDE KATTINTVA elolvashatjátok a könyvről írt véleményemet.
Április 22-én, vasárnap a Könyvfesztiválon könyvbemutató és dedikálás is lesz.

Vámos Miklós: Töredelmes vallomás

Bár erről a könyvről nem írtam még értékelést, de ha egy kicsit is gondolkodtak rajta, hogy megvegyétek-e, nyugodtan tegyétek meg. Én imádtam. Vámos Miklós stílusa változatlan, a megszokott minőséget kapjuk tőle, és ezen felül meglepetés írásokat, novellákat, amelyek nekem most nagyon-nagyon jólestek és nagyszerűen elszórakoztattak. 

"Ha már elkerülhetetlen, hogy tükör elé állj, legalább ne tedd erős fényben. Magas wattszám esetén élesen kirajzolódik minden, amiről nem akarsz tudni. Kellemes hangulatvilágítást a mellékhelyiségekbe, barátom. Szemléljed magadat irgalommal. Na. Hát… azért még… ugye. Nem vagy hülye, tudod, hány éves vagy, túl a csúcson, nem vitás. De… még azért elég jó. Főleg ha beszívod a hasad, és a fejed olyan szögben tartod, hogy a tokád ne nyilvánuljon meg… nagyon. Hát… ööö… nem olyan rossz. Egyelőre."

Vámos Miklóssal is találkozhattok a Könyvfeszten, a részleteket az Athenaeum Kiadó oldalán találtok.

Jodi Picoult: A tizedik kör

Kedvenc írónőm ezúttal is felkavaró és merész témához nyúlt. Egy megerőszakolás a fő témája  a könyvnek, melyről nem tudok még többet írni annál, - éppen most olvasom -, hogy, mint szülőnek meglehetősen megrázó, és kíváncsian várom, hogy Jodi hogyan alakítja a történet szálait.

Amit még olvasni fogok:

Nagy Ádám (szerk.): Nevelj Jedit
"A sci-fi politológiája kapcsán felvetett gondolatkísérlet és a fantasztikus világok utazása tovább folytatódik. Tóth Csaba, A sci-fi politológiája és a Fantasztikus világok című könyvek szerzőjének ajánlásával ezúttal tíz, a nevelés-oktatás területének avatott kutatója mutatja be a sci-fi, a fantasy és a horror világának iskolai és iskolán túli tanulási sajátosságait. A Nagy Ádám szerkesztésében megjelenő antológia további szerzői Boráros-Bakucz András, Feleky Mirkó, Galuska László, Pál Horváth László, Karlowits-Juhász Orchidea, Körtvélyesi Franciska, Lőrincz Andrea, Melinda Mikusová és Svitek Szilárd."
Természetesen könyvbemutató és dedikálás is lesz.

Finy Petra: Akkor is
"Salamon ​Sára tanárnő nemsokára negyvenéves lesz. Két gyermeket nevel, szereti a munkáját, és úgy hiszi, a házasságával is minden a legnagyobb rendben. Egyik reggel a férje, mindenféle magyarázat nélkül, fogja a bőröndjét, és elköltözik. Az új barátnőjéhez. 
Kire számíthat ebben a helyzetben Sára? A túlérzékeny anyjára, aki kerüli őt? Két koraérett, kicsit furcsa gyermekére? Három barátjára, akik egyben a kollégái is, ráadásul az egyikükkel több mint sajátos a viszonya? Esetleg a mogorva szomszédra, aki már többször fel akarta jelenteni hangoskodó gyermekei és a lépcsőházban lévő rendetlenség miatt? Netán egy beteg, kómában fekvő férfira, akivel még soha nem beszélt, viszont rendszeresen bejár hozzá a kórházba felolvasni? 
Finy Petra, Madárasszony című regényének hagyományait követve, most is egy fájdalmasan nehéz női sorsot mutat be. A stílus azonban időközben változott: könnyedebb, mégis karcosabb, szókimondóbb lett, ahogyan az írónő is, aki főszereplőjéhez hasonlóan szintén nemsokára betölti a negyvenet."

Patik László: Anna, édes
"Anna ​csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete. 
Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Mintha egy szürreális, tragikomikus magyar rémálom kellős közepébe csöppentünk volna: szorongunk, miközben folyamatosan röhögünk magunkon, a kisszerűségünkön, és azon, hogy nálunk ez az egész nem is annyira abszurd."

Az Athenaeum Kiadó honlapján és facebook oldalán tájékozódhattok a részletekről.

Maja Lunde: A méhek története

Ha egy különös, három idősíkon - a múltban, jelenben és jövőben - játszódó történetet szeretnétek olvasni, mely a környezetünk, Földünk, állataink védelmére is figyelmeztet, egy nem túl derűs jövőt vázolva, olvasmányos és letehetetlen, akkor ez a könyv nektek való.

Könyvbemutató is lesz, a szerzővel Dragomán György és a könyv fordítója Patat Bence beszélget.
A könyvről írt értékelésemet IDE KATTINTVA olvashatjátok el, Patat Bencével készített interjúm elolvasásához pedig KATT IDE.

A könyv a Cser Kiadó gondozásában jelent meg.
Végezetül pedig a legkisebbeknek szeretnék néhány mesés könyvet ajánlani:

Harcos Bálint: A boszorkánycica

A gyerekkönyvek között megtaláltam 2018 első kedvencét, ami annyira aranyos, amennyire vicces, azaz nagyon!
Egy kedves, bájos, végtelenül szerethető történet, remek rímekben elbeszélve, Harcos Bálint úgy játszik a szavakkal, hogy minduntalan mosolyt csalt az arcomra. 
A könyvről írt értékelésemet IDE KATTINTVA elolvashatjátok.

A Könyvfesztiválra pedig megjelent a Szofi átváltozik című könyve is, amelyet én is nagyon szeretnék majd elolvasni.
Vadadi Adrienn: Mókás, a szeleburdi csikó a Kockacukor lovassuli sorozat második részeként jelent meg. 
"Itt a nyári szünet! Csuti természetesen megint a Kockacukor lovassuliban nyaral, hiszen várja őt Lópaci és a lovaglás. Csakhogy Lópacinak más gazdája lett… Szerencsére van elég feladat így is, amivel a kislány elfoglalja magát: nemcsak különleges lovastorna gyakorlatokat tanul, és meglesheti, ahogy Pali bácsi a díjugratást gyakorolja, hanem még gondoskodhat egy új csikóról is!
Mókás, a fiatal és hebrencs lovacska alaposan felbolygatja a lovarda életét! A csikót ugyanis még meg kell szelídíteni. Csuti türelmesen, kedvesen tanítgatja őt elindulni, megállni, zablát szájba venni, a többi lóval együtt sétálni – hogy egyszer majd belőle is ügyes iskolaló lehessen!
Lórajongó kislányoknak kötelező!"Pásztohy Panka: Pitypang születésnapja

Negyedik alkalommal találkozhatunk Lilivel és kutyusával, Pitypanggal. Ebben a részben Lilinek születésnapja van, amit már régóta várt, hiszen átjönnek a barátai, ajándékot és tortát is kap. Ám Pitypang nem kap sem ajándékot, sem tortát.

Egy empátiára nevelő, aranyos kis mese, 2-5 éves gyerekeknek.Axel Scheffler: Mókuspapa, gyere haza!

"Óriás vihar tombol. Móni és Tóni nagyon élvezi, szegény Mókuspapa viszont lepottyan a fáról. Még szerencse, hogy a gyerekek rátalálnak és gondoskodnak róla – a maguk sajátos módján. Vajon hogyan jut haza a bajba jutott Mókuspapa? Megtudhatod Axel Scheffler képeskönyvéből, aki ezúttal nemcsak rajzolta, hanem maga is írta a történetet – a remek magyar fordítást Papp Gábor Zsigmondnak köszönhetjük."Igaz Dóra: Az erdei iskola

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”- sorozatot alkottak meg.

"A Pagony legkiválóbb szerzői négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de önállóan is olvashatók. Berg Judit, Finy Petra és Gévai Csilla után most Igaz Dóra folytatja a sort Pali történeteivel.
A második bésekre izgalmas kaland vár: egy egész hétre erdei iskolába utaznak! Sok érdekességet fognak látni, és jókat tudnak majd játszani is. Csakhogy Pali még sosem aludt el a szülei nélkül… Egy barát és egy mese szerencsére sok mindent megold! Irány az erdei iskola, kalandra fel!"

Keressétek a Pagony Kiadót a Könyvfeszten, vagy nézzetek el a honlapjukra, további remek könyveket találhattok.

Pagony Kiadó

Remélem találtatok a három napos ajánlásaim között olyan könyveket, amelyeket szívesen elolvasnátok! Mindenkinek, aki eljut a Könyvfesztiválra, jó szórakozást, jó könyvvásárlásokat kívánunk.

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése