2018. április 11., szerda

Jo Marchant: Gyógyító elme

Suzanne O'Sullivan könyvének az elolvasása után gondolkoztam el azon, hogyha az elménk okozhat fizikai megbetegedéseket, akkor ennek a folyamatnak valamilyen módon a másik irányba is működnie kell, és így találtam rá Jo Marchant könyvére.

Ami egy nagyon-nagyon érdekes könyv volt.

Az alcím: Az orvosod te magad légy! - senkit se tévesszen meg. A könyv elolvasása után kijelenthetem, hogy keresve sem találhattak volna félrevezetőbb alcímet. Ugyanis a könyv szigorúan tudományos szempontból közelíti meg az egész "az elme- és a testünk kapcsolata" kérdéssort.

A fejezetekben sok különböző alternatív és nem annyira alternatív gyógyászati módszer terítékre kerül, és Jo Marchant tudományos és mégis közérthető nyelven ír nekünk ezekről a dolgokról.


A legelső fejezet, ahol nekem már egyből leesett az állam, a placebo jelenséget járta körül. Rendkívül érdekes és megdöbbentő volt, egyszóval tényleg besz@rás, hogy mire képes az elménk. 

Napokig ebből a placebós fejezetből idézgettem, meséltem mindenkinek róla a családban, és legszívesebben nekik is a kezükbe nyomtam volna a könyvet.
Mindig is sokat szenvedtem a migrénes fejfájástól, sokféle fájdalomcsillapítót kipróbáltam már, és az utóbbi időben már csak megszokásból kaptam be egy-egy Panalgorint, miközben azt mondtam, hogy igazából felesleges ezt is bevennem, mert úgysem fog semmit sem hatni.

Na most ebben a placebós fejezetben teljesen megvilágosodtam, hogy ennél nem is lehetne rosszabb a hozzáállásom a fájdalomcsillapítókkal kapcsolatban.

De itt megint meg kell jegyeznem, mert nem akarom rossz színben feltünteni a könyvet, hogy az író semmit sem akar ránk tukmálni, sőt néha ő is elég szkeptikusan áll a dolgokhoz, így csupán csak tényeket, kutatási eredményeket tár elénk, amiből mi vonhatjuk le a magunk következtetéseit. :)


Terítékre kerülnek még a homeopátiás szerek és hit erejével történt, csodának is beillő gyógyulások is. De olvashatunk még a meditációról és a VR kütyük használatáról a gyógyításban. És sajnos arról is, hogy miért nem kapnak nagyobb teret ezek a bizonyítottan eredményes módszerek az egészségügyben.

Ha szereted a pszichológiai, tudományos témájú könyveket, akkor Jo Marchant könyvét jó szívvel ajánlom neked, ugyanis egy nagyon sokszínű és érdekes olvasmány!

10/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése