2018. április 18., szerda

25. Nemzetközi Könyvfesztivál - 1. rész


Nem jártunk még Könyvfesztiválon, egyetlen Könyvhétre sikerült mindössze eljutnunk 2016-ban, az viszont hatalmas élmény volt, fantasztikus személyes találkozások emlékével és rengeteg könyvvel tértünk haza.

Sajnos, idén sem jutunk el a Könyvfesztiválra, jövőre talán sikerül, cserébe kalandozzunk egy kicsit a kedvenc friss megjelenésű könyvek között, talán némi kárpótlást jelenthet ez nekünk is.

Olyan könyvekről szeretnék pár szót ejteni, amelyeket már olvastam, vagy már itt vannak nálam, olvasásra várva és a Könyvfesztiválon ti is megvásárolhatjátok.
Kath Stathers: Bakancslista
A tavaszi kínálatból az egyik legnagyobb kedvencem ez a gyönyörű könyv. Mikor megérkezett, Bence azonnal magához ragadta, és azóta az ő tolmácsolásában hallok a könyvben szereplő gyönyörű helyekről, úticélokról, túraútvonalakról. A könyv 1000 kihagyhatatlan úti célt ígér a nagyvilágból, és tanúsítom, hogy tényleg így van. 

"Be nem teljesült vágyaink listáját - a 2007-ben megjelent A bakancslista című mozifilm hatására - ma már bakancslistának nevezzük, de nem csak azért készítjük, mert hamarosan feldobjuk a bakancsot."

Én még nem készítettem bakancslistát, de talán jó lenne, mert ösztönző lehetne, ha látnám leírva, hogy mennyi mindent szeretnék még megcsinálni, mennyi helyre eljutni, és akkor nem csak gondolnám azt, hogy el kellene kezdeni, hanem talán el is kezdeném. 

Nagyszerű, kedvcsináló bakancslista pontokat találunk ebben a kötetben, mint pl. Ugassuk a holdat a farkasok között!. Ezt a norvég Barduban, a Polar Parkban tudjuk megtenni, mert az ott élő farkasok megszokták az ember közelségét, akár meg is ölelgethetjük őket és egész éjszaka mellettük maradhatunk. Szélességi és hosszúsági körökkel jellemezve kapjuk meg a hely pontos elhelyezkedését.

És ez csak egy úti cél az 1000 közül! Kedvencem lett ez a könyv, de majd természetesen bővebben is írok róla.

Sarah Fischer: Anyapara
Miért lennék inkább apa?

Ezzel az igazán érdekes címmel rendelkező könyvre már nagyon kíváncsi vagyok, nekem még sosem jutott eszembe, hogy esetleg jobb lenne, ha apa lennék. Persze, volt olyan dolog, amit irigyeltem a férfiaktól, de hogy az anyaságomat odaadnám-e érte? Nem hiszem... De ki tudja, talán ez a könyv más megvilágításból helyez majd mindent.

Maros András: Játszótéri pillanatok

Maros Andrást a Kávéházi pillanatok óta kedvelem, és facebook oldalán már kaptam ízelítőt jó pár játszótéri pillanatból is. Naná, hogy szerettem volna az egészet, az összes pillanatot megszerezni! Annál is inkább, mert egy nagyon humoros, szórakoztató könyvnek tartom, mely tökéletes kikapcsolódás és hangulatjavításra is nagyszerűen alkalmas.

Louise Deacon: Pszichológia


"A pszichológia minden cselekedetünkben jelen van - talán épp ezért ennyire lenyűgöző" - állítja a könyv fülszövege, és teljesen egyetértek. 

Elménk működése annyira fantasztikus és - bár nagyon sokat tudhatunk már róla - titokzatos, hogy minden alkalommal csodálattal adózok ennek a csodálatos szervünknek, valahányszor egy pszichológiai, vagy konkrétan az agyunkkal, a működésével és a képességeivel kapcsolatos könyv akad a kezembe. Louise Deacon könyve is sok jót ígér, ha elolvastam, majd erről is beszámolok.


Balogh Boglárka: Ezerarcú Föld

Rejtőzködő világunk egy utazó szemével

Nagyon szeretek könyves blogger lenni, de azt hiszem éppen annyira imádnám, ha világjáró, újságíró, fotográfus blogger lennék, hiszen a fotózás sem áll távol tőlem, és az írás is maradhatna.  Balogh Boglárkának mindez már sikerült, a National Geographic Magyarország bloggereként járja a világot, a Föld olyan részeire vezet el bennünket, ahová nagyon kevesen jutnak el. 

Még csak belelapozgattam a könyvbe, de már elmondhatom, hogy imádni fogom. Csodálatos fotók színesítik a még csodálatosabb történeteket, Balogh Boglárka rendkívül szimpatikusan közelít az ismeretlen világokhoz és tisztelettel a bennük élő emberekhez.

Ezek a könyvek a Scolar Kiadó kínálatában találhatók, ha ellátogattok az oldalukra még több remek könyvet találtok, amelyek ugyancsak megnehezítik a döntést, hogy milyen könyveket válasszunk.  

Scolar Kiadó

Mindenképpen szeretném még megemlíteni Gerlóczy Márton regényét, Mikecs Anna Altató című könyvét, csodálatos mű, IDE KATTINTVA olvashattok is róla.

A Cartaphilus Kiadó gondozásában jelent meg Szögyál Rinpócse: Tibeti könyv életről és halálról című könyve, mely 3. magyar kiadása a műnek.

"Szögyal Rinpócse, a buddhista meditáció mestere összefoglaló munkája az ősi tibeti bölcsességet a halál, a haldoklás és a világ természetének modern kutatásával egyezteti össze. Eddig nem ismert, átfogó képet ad életről s halálról, kiegészítve a Tibeti halottaskönyv nehezen értelmezhető tanításait.  Szögjal Rinpocse a tibeti hagyomány egyszerű, mégis hatásos gyakorlatát mutatja be, amelyeket bárki, bármilyen vallási háttérrel elvégezhet, hogy így alakítsa életét, felkészüljön a halálra, s a haldoklót segíthesse."

Nehéz könyvnek tűnik, a mi kultúránkban nem jellemző a halálról beszélni, nem tudjuk, hogyan viszonyuljunk hozzá, hiába az élet része, méghozzá elkerülhetetlen része. Nagyon érdekel, így hát ezt is a könyvespolcomon tudhatom. 

Aki erősnek és képesnek érzi magát arra, hogy a halálról, a halál elfogadásáról olvasson, valamint arról, hogyan álljunk egy haldoklóhoz, hogyan segítsük, hogy méltón és szeretettel tudjon elmenni, aki szeretne olvasni, önzetlenségről, könyörületességről, más oldalról is megszemlélni az életet, annak mindenképpen ajánlom ezt a könyvet.

Cartaphilus Kiadó

Bea


2 megjegyzés:

  1. Jújj, de felcsigázott Szögyal Rinpocse! Máris felveszem a listámra!! Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd úgyis írok róla, de már az első pár oldal után tudom, hogy ez tényleg érdekelne! :)

      Törlés