2018. április 6., péntek

Görög Ibolya: Summa summarum

Európaiság - hitelesség - protokoll

Ez az a könyv, amiről biztosan állíthatom, hogy mindenkinek tud újat mutatni és mondani. Görög Ibolya protokollszakember szórakoztató módon segít és okít a helyes viselkedés részleteire, a könyv elolvasása után úgy érezzük majd, hogy alaposan fel lettünk világosítva viselkedéskultúrából és protokoll ismeretekből.

Megtudhatunk érdekes és bennfentes dolgokat, a szerző ugyanis 1987 és 1999 között a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán dolgozott, ezalatt hét miniszterelnököt segített a protokoll rögös útjain, majd 1992-től protokollfőnökként szervezte és irányította a kormány hivatalos rendezvényeit.


Ebben a könyvben az előadásai anyagát gyűjtötte össze és ajánlotta fel továbbhasználásra, fontosnak érzi, hogy minél többen terjesszék a jó és illedelmes viselkedés tanait. Mielőtt azt gondolnátok, hogy egy unalmas tankönyvszerűség lenne ez, megnyugtatok mindenkit, hogy ez a könyv nagyon szórakoztató és informatív módon ismertet meg bennünket az illemmel, szó lesz például Facebook illemtanról is, ami egy igazán mai, időszerű érdekesség.

Miután megismerjük a viselkedéskultúra, etikett, protokoll alapfogalmait, már jönnek is az érdekességek. Nagyon gyakori hiba a hivatalokban, szervezeteknél és rendezvényeken a nemzeti színű zászló rossz kihelyezése. Nem mindegy, hogy milyen sorrendben rakjuk ki a magyar zászlót és egy másik nemzet zászlaját. Mi a különbség a zászló és a lobogó között, és tévesztették-e már össze a magyar és mexikói zászlót?

Ki szereti, ha egy idegen, de akár ismerős is, beszélgetés közben belemászik a képébe? Ilyen esetekre nagyon jó lenne, ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy nagy udvariatlanság megsérteni egy másik ember intim zónáját, ami Európában pl. fél méter, de a Távol-Keleten 70 cm-re is megnő ez a távolság. Nem csak a magánéletben, de a protokollban is nagyon fontos az intim zóna szerepe. Szigorúan meghatározott rendszer szerint és távolságra ültetik le az üzleti vagy politikai feleket egymással.

Megtudjuk, hogyan kell bemenni valahová, legyen az egy állásinterjú, vagy akár egy üzleti tárgyalás, hogyan és kivel kell kezet fognunk, hogyan köszönjünk, és kivel vegyünk fel szemkontaktust. Divat-e még a kézcsók, és egyáltalán illendő-e? És mi a helyzet a puszikkal? 

Azt is megtanulhatjuk, hogyan ne nevessük el magunkat bizonyos helyzetekben. Kipróbált fizikailag végrehajtható praktika!! Öltözködési kisokos, helyes és helytelen ülésmódok, ásítás, orrfújás és tüsszentés. Vigyázat! Vannak kultúrák, ahol az orrfújás maga a szentségtörés! A tüsszentéskor mi a teendő, illik-e mondani, hogy "egészségére", vagy sem? 

De ahelyett, hogy továbbra is belemennék a részletekbe, leírom még nagyvonalakban, hogy miről van még szó a könyvben. Az öltözködés fontossága, a szóbeli megnyilvánulás jelentősége, tegezés és magázás, diplomáciai protokoll, mobiltelefon és facebook. A virágadás protokollja, üzleti tárgyaláson teázás és kávézás folyamata éppúgy terítékre került, mint hivatalos rendezvényen egy beszéd megtartása, de szoboravatás, szalagátvágás és faültetés esetében is megtudjuk a tennivalókat.

A könyv befejező és szintén nagyon érdekes része az étkezés protokollja, ahol az alapvető, ám nagyon fontos dolgokon kívül, mint például hogyan állítsuk össze az étel- és italsort, hogyan és mikor mondjunk pohárköszöntőt, azt is megtudhatjuk, hogy mi újság a koccintással, hogyan kell szakszerűen bort kóstolni, fordítva kell-e enni a balkezeseknek, hová tegyük a damasztszalvétát, mire jó egy vízzel teli pohár az iváson kívül és ihatjuk-e a levest?


Nagyon élveztem ezt a könyvet, iszonyú jól szórakoztam, többször hangos felolvasást tartottam a családnak is, és új ismeretekkel is gyarapodtam. Görög Ibolya egy igazán ösztönző ember, remek humorral és fantasztikus előadókészséggel megáldva. 

Több előadását is megtalálhatjátok a youtube-on, nekem ez az egyik kedvencem:


A honlapján pedig különleges fotókat is találhattok, magyar és külföldi protokollhibákról valamint 
érdekességekről:

http://www.gprotokoll.hu

10/10

Bea

Kedvenc idézetek:

"Az öregség egyetlen előnye, hogy az ember már sok mindent tud."

"Vagy például egy japán ember számára az, 
hogy egy fehér ember egy beteges testnedvet gyűjtöget egy textilanyagba, 
el is rakja és elviszi magával - hát, maga a science fiction!"


"A panaszkodó ember azt hiszi, hogy a részvéttel, amit kivált, szeretetet is kap
 – de ez egy nagy tévedés. Menekülnek tőle az emberek."
"Ha nem tegeződünk, akkor magázódunk. De ön vagy maga? 
Nagyjából automatikusan tudjuk, de nem vagyunk biztosak benne. 
Ugyanis egyik sem régi magyar szó. 
Valamikor az 1830-as években volt egy tréfás nyelvtani verseny, 
hogy a német Sie mi legyen magyarul. Szemere Bertalan lett a harmadik, 
ő találta ki a kend szavunkat. Táncsics Mihály lett a második a kegyeddel, 
mind a kettő szó a kegyelmesből, 
de a versenyt Széchenyi István nyerte, ő találta ki az ön szavunkat."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése