2017. szeptember 4., hétfő

Kaszás György: Kreativitássuli

Módszerkönyv szülőknek és pedagógusoknak

"A kreativitás ugyanolyan fontos, mint az írástudás."
/Sir Ken Robinson nemzetközi oktatási tanácsadó, író, előadó/

Bárcsak lenne kreativitás tantárgy az iskolákban!! Nem rajz-, technika és egyéb órákra gondolok, hanem egy olyan órára, ahol a gyerekek megtalálhatják a magukban rejlő kreativitást, egy értő és érző tanerő segédletével. Egy ilyen könyvet tökéletesen el tudok segítségnek képzelni a pedagógusnak, mintegy irányadónak, de természetesen ha a saját kreativitását is hozzáteszi, attól még színesebb, izgalmasabb lenne egy ilyen óra. 


A mai iskolarendszerben - nagy általánosságban, akinek nem inge, ne vegye magára - nem kedvelik a kreatív gyerekeket. Kilógnak a közösségből, és sajnos legtöbbször azt érik el a kreativitást, egyediséget nem értékelő pedagógusok, hogy a gyerek önbizalma elapad, önállósága lassan eltűnik, és szépen lassan beolvad a tömegbe.

Nem értem például, hogy egy rajz- vagy technika (de ide tartozik még a testnevelés is) órán miért kell osztályozni a gyerekeket. Miért rontják el a kedvét, tiporják sárba az önbizalmát azzal, hogy az ő rajza csak hármas vagy négyes, mert egy almát például nem pirosra, zöldre festett és a megszokottól eltérően ábrázolt. Vagy amikor technika órán más sorrendben hajtja végre a feladatokat, tulajdonképpen kísérletezik a maga ötletei szerint. 

"Ne erőszakkal oktasd gyermekeidet, hanem játszva tanuljanak, már csak azért is, hogy megfigyelhesd, melyiknek mire van hajlama."
/Platón/

Azt gondolom, ha hagynák kibontakozni az almát kékre festő gyereket, akkor lehet, hogy belőle lenne a következő Picasso, vagy Andy Warhol, vagy bárki. Kicsit elrugaszkodtam a könyv témájától, de ha lenne egy ilyen szemlélet minden iskolában, egy ilyen óra mindennap, hiszem, hogy gyerekeink jobban szeretnének iskolába járni, és még élveznék is.

Ez a könyv remek segédeszköz a kreativitás fejlesztésére, fenntartására, egy útmutató, segítség ahhoz, hogy mi szülők, vagy vállalkozó kedvű pedagógusok a benne ismertetett rengeteg gyakorlatot, kreativiást fejlesztő feladatot kipóbáljuk. Mindamellett, hogy nagyon hasznos, hiszen felszabadítja a gyerekek gondolatait, segít a gondolkodás korlátait tágítani, nagyon szórakoztató is.

Még azt is megkockáztatom, hogy a gyerekek jobban teljesítenének jó pár feladatban, mint mi felnőttek, mert belőlük még sokkal könnyebb előcsalogatni a kreativitást, mint a legtöbb felnőttből. 

Nagy szerepe van a fantáziának, a felszabadultságnak, az önbizalomnak a kreativitásban, ezek a feladatok segítenek ezeket a tulajdonságokat fejleszteni, gyermekeinket és saját magunkat is ötletdússá és vállalkozó kedvűvé tenni.

"Az ötlethez leginkább a szabályok vezetnek el. Csak annyit kell tennünk, hogy áttörjük azokat." 
/Jack Foster kreatívigazgató, FCB reklámügynökség/


A lényeg, hogy hagyjuk gyerekeinket másnak, kreatívnak lenni, figyeljünk rájuk, segítsük őket. A kreatív gondolkodás tanítható, tanulható, fejleszthető. Ez a könyv segít könnyed, humoros, játékos formában előhozni a gyermekeinkben és saját magunkban szunnyadó kreativitást.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése