2017. szeptember 15., péntek

Joe McNally: Kapd el a pillanatot!

Szakmai titkok a világ egyik leghíresebb fotósától

Imádok fotózni, ezért elég gyakran kölcsönzök a könyvtárból fotózással kapcsolatos könyvet, mert mindenből lehet valamit tanulni. 

Ez egy nagyon érdekes és hasznos könyv a fotózás szerelmeseinek, azaz nekem is. Nagyon élvezhető, olvasmányos, humoros formában kaphatunk pár órát Joe McNally nemzetközileg elismert amerikai fényképésztől és fotóriportertől. 


Bár mi nem rendelkezünk olyan hatalmas kelléktárral és fotózási felszereléssel, mint Joe, de szakmai titkokat, fortélyokat elleshetünk tőle, figyelhetjük a mestert, mire képes egy-egy jó fotó kedvéért. 

Valószínűleg mi (itt a hobbifotósok nevében használom a többes számot :)) sosem tudunk egy elefántot bérelni sokezer dollárért egy fotó kedvéért, és búvárfelszereléssel és vízálló kamerákkal a tengerbe merülni, hogy egy sporteseményt alulról fotózzunk le, de még az Empire State Bilding tetejére sem fogunk felmászni egy fotó kedvéért, ám mégis nagyon sok mindent megfontolhatunk Joe tanácsai közül.

A fények, a megvilágítás elrendezése egy fotónál nagyon sokat jelentenek, én például nem tudok vakuval jó képeket készíteni, de most már tudom, hogy nem annyira egyszerű dolog, mint azt én képzeltem, sokkal összetetteb, kísérletező kedvet, türelmet igénylő feladat. 

A könyv minden oldalán egy nagyszerű képet találhatunk, Joe McNally pedig elmeséli a készítésének körülményeit. Anekdotázik, mesél a fotón szereplő személyről, megtudjuk, hogy mennyi ideje volt elkészíteni az adott képet, és úgy sikerült-e, ahogy tervezte, milyen nehézségekbe ütközött, és milyen fogadtatásra talált a szerkesztőinél.

"Nem számít, ha csak öt perced van, ha az a megfelelő öt perc."

Az anekdotázás és fotózási órák közben a szerzőről is megtudunk egyet, s mást. A családjáról, a lányairól, a család és a fotózás viszonyáról, mit bánt meg az életében és vajon, megérte-e.

Joe egy nagyon kreatív ember, olyan szemszögekből, olyan elgondolásokkal fotózott, ami teljesen egyedivé tette a képeit, és ezzel kapcsolatban azt a tanácsot adja, hogy fotózzunk szokatlan szemszögből, olyanból, ami meghökkenti, meglepi a képet szemlélőket. 

Híres sportolók, színésznők, politikusok fotózásának titkait ismerhetjük meg, de hirtelen jött, pillanat hozta alkotásokról is megtudhatjuk hogyan készült. Emberek, állatok, események, tárgyak, a fényképezés minden területébe bekukkanthatunk a szerző segítségével.


"Néha tökéletesek a körülmények, mégsem sikerül a kép.
Máskor minden szörnyű, mégis összejön. Sosem tudhatod.
Csak az a biztos, hogy ha bele sem nézel a keresőbe, elszalasztod a képet."

Csodálatos képek, fantasztikus történetek sorozata a könyv, Joe nemcsak jó fotós, hanem jó mesélő is. Nagyon tetszett, hogy minden oldalon kiemelt egy megfontolandó idézetet, amelyek akár mantraként szolgálhatnak nekem, amatőr fotósnak.

"Fotósként inkább kérj utólag bocsánatot, mint előre hozzájárulást."

Nagyon örülök, hogy ráakadtam erre a könyvre, már előre tudom, hogy nem most volt nálam utoljára.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése