2017. szeptember 28., csütörtök

Thriller csütörtök: Misztikus, földöntúli sorozatgyilkosságok az ifjú Mulderrel és Scullyval

Én annyira vártam már ezt a két könyvet, hogy csak na!
Az X-akták az egyik legkedvencebb sorozatom, pompás epizódok, szuper főszereplők, ufók, titkok, rejtélyek és összesküvések minden ami csak kell! :)
Nincs is annál jobb, mint behúzni a függönyöket a szobában, elsötétíteni, bekészíteni egy takarót (hogy legyen mit a fejünkre húzni a félelmetes, vagy túl izgalmas jeleneteknél), szerezni egy kis nasit, és egyhuzamban végignézni egy egész évadot... :)

Ez az egyelőre két részes (nem tudom, hogy lesz-e több része) sorozat a rendkívül jól csengő X-akták: A kezdetek címet kapta, az egyik kötetben a 18 éves Fox Mulder a főszereplő, a másikban pedig a 15 éves Dana Scully. A két könyvnek sajnos nincs közös pontja, mármint Mulder és Scully nem találkoznak személyesen, de hát egy ilyen összefutás nem is lett volna túl logikus a történet szempontjából. Egy érdekes kapcsolódási pont van csak a két történet között, ez pedig a Földöntúl nevezetű,  kis spirituális-ezoterikus boltocska, amelynek mind a két könyvben fontos szerepe van. Ám ahogy most leírtam ezt a mondatot, megvilágosodtam, és egy hatalmas felfedezést tettem, ugyanis rádöbbentem egy még nagyobb és fontosabb kapcsolódási pontra két könyv között, amit természetesen nem fogok elárulni! :)
De nézzük is meg akkor külön-külön a könyveket:

Kami Garcia: A Káosz ügynöke
A molyon és a Goodreadsen is ez van feltüntetve első részként, de ezt a sorrendet simán fel lehet akár cserélni is, mert ilyen szempontból nem függ össze a két történet.
Mint már az előbb is írtam, ennek a kötetnek a főszereplője a 18 éves Mulder, aki nem sokban különbözik a későbbi önmagától, jóképű, mélabús, összeszedett és tettrekész, néha nekem sokkal megfontabbnak is tűnt a későbbi önmagánál.
A történet 1979-ben indul, a fiatalok Star Wars, Star Trek, és Dungeons and Dragons lázban égnek. Mulder és fura nevű barátja, Gimli szobájának a falát is egy-egy nagy Farrah Fawcett poszter ékesíti. :)
Kami Garcia remek hangulatot teremtett a történetnek, és a stílusa is remek, jól passzol a X-aktákhoz, már az első oldalakon elhangzik a sorozat ikonikus szlogenje, "az igazság odaát van", és az ifjú Mulder is a szemünk előtt szokik rá a szotyizásra. :)
Az események Mulder egyik legjobb barátjának (igazából több, mint barátjának) Phoebe-nek az érkezésével fognak felgyorsulni, amikor is ez a hármas a titokzatos sorozatgyilkos nyomába ered.
A könyv végén pedig Fox elhatározza, hogy FBI ügynök lesz, ez volt az egyik legkedvencebb részem. :)
Az elejétől a végéig szuper volt ez a könyv, eredeti történettel, jó kis karakterekkel, izgalmas és pörgős nyomozással, én simán el tudnék neki egy folytatást is képzelni... :)
9/10

Jonathan Maberry: Az ördög ügyvédje
Jajj nekem... amennyire tetszett a fiatal Mulder története, pont ugyannyira készített ki  ez a Scullynak szentelt rész.
Dana 15 éves kis fruska a történet elején, élné a 15 éves tinilányok megszokott életét, jógázni és dzsiudzsicuedzésre jár, ja és nem mellesleg a suliban is szuperül szerepel. Ezek pont olyan dolgok, amit feltételeztünk is volna az ifjú Scullyról.
Na de itt jön a feketeleves...
A cselekmény fő mozgatórugója itt is egy, amolyan sorozatgyilkosság féleség lesz, ebben az ügyben kezd el nyomozni Scully, és frissen szerzett hódolója, Ethan.
Scully már egy ideje furcsa rémálmokkal küzd, alig tud aludni, s végül odáig fajul a dolog, hogy egy napközbeni látomás révén az iskola csodabogarává válik.
Ő és a húga törzsvendégek, a már fentebb is említett Földöntúl nevezetű kis spiritualista kávézó-bolt-jógacentrum intézményben. Itt már azért ti is érzitek az ellentmondást? Az örök racionalista Scullynak, akinek még úgy is nehéz hinni a földönkívüliekben, hogy többször is találkozott már velük, 15 éves korában viszont egy spiritualista kávézóban tölti a szabadidejét, s jó barátságot ápol a bolt Corinda nevezetű médiumával, és Napfénynek szólított sámánjával... Na hát ezek a dolgok nagyon nem vallanának Dana Scullyra.

A történet még úgy-ahogy érdekes is lett volna, ha a szerző nem tolja túl ennyire ezt a spiritualista, szeánszos, médimus szálat. Nekem semmi bajom az ilyesfajta misztikus elemekkel, de ez azért már túlzás volt. Sok oldalon át ecsetelt, füstülős asztráltest kivetülés, s lebegés a hold felett Mr. Napfény irányításával. Na ez már nagyon elszállt volt...
A könyv vége meglehetősen túlírt és vontatott volt, nagyon sajnálom, hogy a fiatal Scully nem egy Mulderéhez hasonló, önmagához méltó történetet kapott...
Ezt a könyvet annyira, de annyira szeretni akartam, úgy készültem rá, most nagyon, de nagyon haragszom Jonathan Maberryre... :( 
6/10
Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése