2017. április 18., kedd

Gyerekeknek

Mandl Péter: Kiskobold és a szőrös idegen

Három rövid történetet olvashatunk Kiskobold életéből. Kiskobold egy kobold, mint az a nevéből is kiderül, a történet szerint a bányában dolgozik, ahol nagyon sok a kobold. De a Kiskobold kalapja történet nem erről szól, hanem egy kalapról, ami Kiskobold fejére esett, majd rá is szorult. 

Egy idő után nagyon ismerősnek tűntek az illusztrációk, legalábbis bizonyos jegyek hasonlítottak valamelyik másik könyvre. Hamar be is ugrott, de hiszen ez hasonlít a kuflikra. Gyorsan megnéztem és megértettem azonnal, hogy miért. Hát azért, mert Kiskoboldot Dániel András, a kuflik megalkotója illusztrálta. 


Nagyon jól összedolgoztak Mandl Péterrel, mert bolondos, őrült történetek kerekedtek ki Kiskobold életéből, megmosolyogtatott. Az első történetben nagy kedvencem volt a zöld kalap, és MOM, azaz Módfelett Okos Mackó. 

A szőrös idegen is kedves mese volt, bár az elején még fogalmam sem volt, hová fog kilyukadni ez a történet. Ez olyan humorú könyv, ami bizonyosan Titusznak is nagyon tetszene, ezért mindenképpen ajánlom majd neki. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy valószínűleg gyerekeknek is tetszik majd a történet, és nem csak felnőtteknek. :D
9/10

Turbuly Lilla: Talált szív

Ezt a kedves, bájos történetet lehetetlen nem szeretni. Annyira szívmelengető Pepe és a talált szív története, hogy én bizony meghatódtam, miközben olvastam. Pepe egy óvodás kisfiú, aki egyik nap az oviból hazafelé menet, talál egy piros plüss szívet. Miután beteszi a zsebébe, ami már amúgy is tele van mindenfélével, amivel csak egy kisfiú zsebe tele lehet, gondolkodóba esik, hogy kié lehet a szív. 

Kérdezősködni kezd, így jut el egy varró nénihez, aki régen színházi jelmezeket varr, de már nincs munkája, mert bezárt a színház. De a szívet nem ő hagyta el. Elmegy a Kuckóba is, ami egy hobbibolt, ám ott sem találta meg a szív gazdáját. 

A történet végén persze a szív gazdája megkerül, de addig még nagy utat jár be és nagy dologra hivatott Pepe talált plüss szivecskéje.

Szeretetteli, mesésen szép történet, mindenkinek ajánlom. 
10/10

Lackfi János: Heni és a hajmeresztő terv

Egyszerű, rövid kis történet Heniről, Beniről, Ágiról és Szabiról, akik hazafelé tartanak, ki az iskolából, ki az óvodából. Közben megismerjük a kisvárost, amelyben élnek, Ozsonnád a neve, és egy átlagos kisváros, nincs benne semmi különös. 

Heninek nagy terve van aznapra, le szeretné vágatni a haját. A többiek vele tartanak a fodrászhoz, ahol kiderül, hogy sikerül-e Heni nagy terve. 

Nem volt semmi különös ebben a történetben, de aranyosnak tartom, egy esti mesének jó, talán önállóságra biztatja a gyerekeket. Amiben nem vagyok biztos, hogy jó-e, mert nem tudom, hogy örülnék-e, ha az iskolás korú gyermekem bemenne egy fodrászhoz csak úgy magától, és új frizurát kérne, de azt hiszem, ez az a könyv, amit nem felnőtt szemmel kell olvasni. 
Ettől a kétségemtől eltekintve tetszett, aranyos volt.

8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése