2017. április 24., hétfő

Christie Golden: Sötét tanítvány

Star Wars fronton két rossz dolog is történt velem mostanában, kezdjük az elsővel: jött a hír, hogy a Rebels sorozatnak a következő lesz az utolsó évadja, ami csak 15 részes lesz, és egy olyan pletykával is találkoztam, hogy a főszereplők fele túl sem fogja élni az évadot...szuper.
Aztán pedig itt van ez a könyv, ami... FANTASZTIKUS volt! De tényleg... de aztán ugye vége lett, és hatalmába kerített az a furcsa "vége a könyvemnek, mi lesz velem ezután" érzés, bár egy nap alatt elolvastam a könyvet, a történet mégis olyan közel került hozzám, hogy nagyon nehéz volt elválni tőle.

A könyvről annyit kell tudni elöljáróban, hogy ezt a történetetet eredetileg a Clone Wars sorozat hetedik évadjába szánták, de mivel ez az évad végül el sem készült, a készítők úgy döntöttek, hogy valamilyen formában mégis csak jó lenne a törénetet szélesebb körben elérhetővé tenni, és így született meg ez a könyv.
Két főszereplőnket, Assaj Ventress-t és Quinlan Vos-t, a Clone Warsból ismerhetjük.
Assaj Ventress a mindenkori kedvenc karakterem a CW-ből. Vad, ördögi és kegyetlen, a fénykard párbajok közben pedig minden Jedit keményen megdolgoztat, egy igazi kemény nő, a történet szerint negatív hősnő... de én így is imádom. Annyit kell még tudni róla, hogy korábban Dooku gróf tanítványa és hű csatlósa volt, aki bármilyen piszkos munkát elvégzett, de miután Dooku gróf felsőbb parancsoknak engedelmeskedve meg akarta öletni, a kapcsolatuk megszakadt, sőt Ventress már többször is megpróbálta megölni őt.

Quinlan Vos, bár már feltűnt (szó szerint csak feltűnt egy pillanatra, ide kattintva láthatjátok is) a Star Wars 1. részében is, a Clone Wars animációs sorozatban kapott nagyobb szerepet egy epizód erejéig. És azt már ebben az epizódban is láthattuk, hogy nem egy mindennapi jedivel van dolgunk, hanem egy vad és titokzatos személlyel, akit a Jedi Tanács gyakran küld titkos, beépülős akciókra.
Na és ne feledjük azt sem, hogy kinézetre sem hagy semmi kivetni valót maga után a mi Quinlan Vos-unk. :)

A könyv izgalmas eseményei ott kezdődnek el amikor a Jedi Tanács egy újabb beépített munkára küldi el Quinlan Vost, a feladta az, hogy épüljön be Assaj Ventress mellé, és a segítségével ölje meg a Köztársaság számára már oly sok veszteséget okozó Dooku grófot.

Az elején féltem ettől a történettől. Romantikus szálat alkotni egy Jedi és Ventress főszereplésével? Egy Jedi, amint társul egy kegyetlen gyilkossal?
De aztán olvasás közben rájöttem, hogy minden félelmem alaptalan volt, mert egy hihetlenül jól átgondolt, megírt történettel van dolgom, ami amellett, hogy izgalmas és fordulatos volt, egy, a Star Wars-hoz mindenképpen méltó szerelmi szállal szolgált nekünk, ezek mellett pedig nagyon komoly filozofálgatásra is késztetett bennünket a Jedi Renddel kapcsolatban és azzal kapcsolatban is, hogy vajon mennyi mindent áldozhatunk fel önmagunkból és az elveinkből egy nemesebb cél érdekében.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy ez a történet eredetileg a Clone Wars sorozathoz íródott, tipikusan az "egyik szemem, sír, a másik nevet" eset áll fenn. Mert egyrészt nagyon szívesen néztem volna meg ezt a párost a filmvásznon is, másrészt tudom, hogy sokkal többet kihoztak a történetből könyv formában, mint ami, mondjuk pár húsz perces epizódba belefért volna.


A könyv végére Quinlan és Ventress párosa, és kalandjaik annyira beszippantottak, hogy nem igazán akartam, hogy a könyv véget érjen, de ennek ellenére persze csak faltam az oldalakat, mert a végkifejlet is igazán sok meglepetést tartogatott még.
És igen a bejefezés... pontosan olyan volt, amilyenek lennie kellett (persze azt nem mondom, hogy nem készültem ki tőle...).
Azt biztos, hogy ez a könyv, a mindenkori kedvenc SW könyvem lesz.

10/10

Zsófi

Szukits Kiadó, Star Wars, Christie Golden, izgalmas, kaland,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése