2017. április 11., kedd

Csapody Kinga (szerk.) - Nagy Boldizsár (szerk.): Az első

15 remek írást olvashatunk ebben a könyvben egy olyan témáról, ami az emberek legszemélyesebb, legféltettebb, legvédettebb magánügye.

Azt gondolom, hogy sokkal több ember tartja meg magának ennek az eseménynek a jó vagy rossz emlékét, mint ahány elmondja valakinek.

Persze, azt is el tudom képzelni, hogy valaki éppen azért mondja el valakinek, hogy szabaduljon a nyomasztó emléktől, vagy éppen azért, mert csodálatosan sikerült az első, és minél többször szeretné átélni a szép emléket.


Egy első alkalomról szól ez a könyv, az első szexuális együttlétről, a szüzesség elvesztéséről. Szerencsés esetben ez az esemény együtt jár a szerelemmel, de még akkor sincs garancia arra, hogy "jól sikerül", úgy zajlik, ahogyan azt előtte elképzeltük, de az is előfordulhat, hogy nem készülünk rá, hanem egy hirtelen döntés eredménye ez a fontos mérföldkő. Ritkább, nagyon durva esetben, tragikus vagy erőszakos módon is történhet az első, ami szintén örök emlék maradhat, bár azt jobb lenne elfelejteni.

Ebben a könyvben nagyon sokféle első alkalomról olvashatunk, szerintem hiánypótló ez a kötet, mely ennyire koncentráltan szól erről a fontos, már-már tabunak tartott témáról irodalmi módon.

Olvashatunk az eseményről női és férfi, lány és fiú szemszögből egyaránt, a fiú szemszögből íródott beszámolók megmutatják, hogy nekik sem egy könnyű futam ez, és szomorú,  hogy van, aki már annyira túl akar lenni a dolgon, hogy talán nem várja ki a megfelelő alkalmat. 

Szerelmet, vágyat, kíváncsiságot és türelmetlenséget egyaránt találhatunk ezekben az írásokban, amelyekben szembetaláljuk magunkat az alapvető fiatalkori problémákkal is. Ennek következtében kiábrándító orvosi látogatás, tanácstalanság, félelem, bizalom és csalódás, öröm és szomorúság élményével gazdagodhatunk. Van aki szerencsés helyzetben van, van aki nem marad magára a nagy esemény előtt, segítséget és tanácsokat kap, és van, aki fiatal életének teljes tapasztalatlanságával vág bele a nagy kalandba. 

Nagyon sok mindentől függ, hogy kiben milyen emlékek maradnak az első után, hogy szárnyallnak-e, mint egy súlytalan tollpihe, vagy lehúzza őket a rossz emlékek súlya, fontos a partner, a látható és láthatatlan körülmények, a fiatalnak magának a hozzáállása, ez mind-mind elronthatja avagy széppé teheti ezt a nagyon fontos eseményt, mert azt kijelenthetjük, hogy ez mindenki életében fontos. Nem válik tőle felnőtté az ember, de egy lépéssel közelebb kerül hozzá.


Szerettem az írásokat, volt, amelyiket jobban átéreztem,  és volt amelyiket kevésbé, ám azt gondolom, hogy akár fiatalok, akár felnőttebbek olvassák ezt a könyvet, mindenkinek ad valami elgondolkodni-, emlékezni-, szomorkodni- és örömködni-valót. 

9/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése