2016. november 29., kedd

Lesley Pearse: Titkok utcája

Bár szülei mélységesen ellenzik, hogy az egyszerű származású Dannel randevúzzon, a huszonkét éves Fifi Brown a szívére hallgat, és néhány hónapnyi felhőtlen boldogság után titokban feleségül megy szerelméhez. A jobb élet reményében az ifjú pár Londonba költözik, ám fizetésükből kezdetben csupán egy rozzant albérletre futja Kennington hajdan szebb napokat látott, kétes hírű negyedében.
A Dale Street lakói igencsak sokfélék, ám egyvalamiben mindnyájan egyetértenek: Muckle-éknál borzalmasabb szomszédokat senki sem kívánhat magának. Minél több szörnyűséget tud meg róluk, Fifit annál inkább érdekli az utca túloldalán élő zajos família, ám nem sokkal azután, hogy összebarátkozik a család legifjabb tagjával, rémálomszerű események egész sorozata rázza fel a környékbeliek életét.
Vajon fény derülhet az elkövetők kilétére: Az utcában valóban csak Muckle-éknak van takargatnivalójuk? És ami a legfontosabb: lehet még a Dale Streetből igazi otthon és menedék az ott élők számára?

Lesley Pearse egy nagy mesemondó, aki felnőtteknek írja a meséit. Szinte már  a könyveiben megalkotott karaktereket is összeírhatjuk, mert nem hiányozhat belőle a főszereplő, aki lány és általában vagy lázadó típus, vagy nagyon makacs, vagy mindkettő. Mellette még amolyan kíváncsiskodó is, beleüti az orrát olyan dolgokba, amikbe nem kellene, megtesz olyan dolgokat, amiket nem kellene, de még jó, hogy megteszi őket, hiszen ebből van a bonyodalom, amitől beindulhat a cselekmény. Szerencsés esetben találkozik egy jóravaló fiúval és vele együtt a szerelemmel is. Ásó, kapa, nagyharang és boldogan élhetnének is, ha nem jönnének mindenféle bonyodalmak.

Nem történt ez másképp az írónő ebben a könyvében sem. Fifi a jó családból való lány találkozik a melós Dannel, aki egyszerűsége ellenére mégis nagyszerű, tisztelettudó, romantikus, lehetőségeihez képest intelligens, de Fifi családjával nem túl jól alakulnak a dolgok, ezért Fifi titokban megy feleségül hozzá. 

Londonba költöznek, egy meglehetősen lepukkant környékre, hamarosan munkát találnak és élhetnének is boldogan. De  éppen szemben lakik velük a Muckle família, aki a történet bonyodalmát szolgáltatja a későbbiekben. 

Fantasztikus karaktereket ismerhetünk meg a könyvben. Fifi egy szeretnivaló, bolondos, szerelmes fiatal lány, Dan pedig egy kötelességtudó, jó kiállású nagyon szerelmes férj. Nagyon tetszett kettőjük kapcsolata, megismerkedésük és későbbi házasságuk is minden igényt kielégített. Nevethetünk velük együtt, mérgelődhetünk,  részt vehetünk aggodalmaikban, nehézségeikben és szerelmükben.  

Az utca pár lakóját közelebbről is megismerhetjük, éppen úgy, mint Fifi és Dan. Nagyon remek embereknek tűnnek, van akinek megtudjuk a történetét és van akinek nagyon sejtelmes az élete, nem sok mindenre derül fény, de érezzük, hogy bizony ott valami titok lappan, tehát bőven hagy a szerző rejtélyeket, kétségeket, amelyeken törhetjük a fejünket.

A Muckle család is egy meglehetősen rejtélyes jelenség, csak azt tudjuk, hogy hangosak, nagy lábon, igénytelenül élnek, nem törődnek a gyerekeikkel, de hogy mi lehet a dolgok mélyén, talán csak sejthetjük...

Amikor bekövetkezett a fülszövegben említett rémálomszerű eset, meglepődtem, hogy Lesley Pearse mennyire bekeményített, és ahogyan haladtam a történettel ez így is maradt, az események felpörögtek, izgalmassá váltak, a rejtélyek lassan kiderültek, Fifi pedig természetesen belegabalyodott a történet legmélyébe.


Lesley Pearse-ről tudjuk, hogy sosem hagyja főhősét pácban, így a minden jó, ha vége jó is bekövetkezik az izgalmak után. 

Szerelem, humor, szeretet, barátság, család, kapcsolatok, a 60-as évek Londonja, mindez benne volt ebben a könyvben. Fordulatos, izgalmas, eseménydús történet, Lesley Pearse rajongóknak kötelező, a többieknek remek alkalom az írónővel történő megismerkedésre. 

A könyvet köszönöm az Alexandra Kiadónak!

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése