2016. november 22., kedd

1956 - Kezében szabadság

Forradalom idején senki sem maradhat közömbös. Akármelyik oldalon is álljon, az életét biztos felforgatják az események. 1956-ban egy bátor nemzet kelt fel a külső és belső elnyomás ellen, és ez akkor is igaz, ha tudjuk, hogy sokan inkább a hatalomhoz maradtak hűségesek. Ebben a könyvben történelmi és fiktív kalandokba keverednek mindkét oldal szereplői. A szerzőknek az volt a szándékuk, hogy hiteles, de izgalmasan mesélhető kisprózákkal állítsanak emléket ennek a még nagyon is velünk élő történelemnek.

Az alkotók között sci-fi és kalandirodalmi író éppúgy van, mint történelmi regények és színpadi művek szerzője. Abban azonban közösek, hogy közérthetően, mégis irodalmi igényességgel ábrázolják a szabadságharc előzményeit, pillanatait és következményeit. 

Ez a novellaválogatás az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójának tiszteletére készült.

10 szerző írását olvashatjuk a könyvben, tízféle stílusban és témában megírt nagyszerű történetnek lehetünk olvasói. A szerzők gondoltak egy merészet, kiválasztottak maguknak az 1956-os forradalomból egy témát, egy pillanatot, egy gondolatot, egy eseményt és írtak köré egy novellát, egy olyan történetet, ami akár igaz is lehetett volna, és lehet, hogy igaz is volt.

Ezek az írások emberekről szólnak. Olyan emberekről, akik résztvevői, vagy tanúi voltak az 56-os forradalmat megelőző időknek, majd a forradalomnak. Az emberek bizonytalanok voltak ezekben az időkben és megfélemlítettek. Nem tudta mindenki teljes meggyőződéssel eldönteni, hogy melyik oldal szolgálja az ő hitét, meggyőződését jobban, de senki nem volt biztonságban, bármelyik oldalt választották is. 

Ezekben a novellákban sokféle emberről és forradalmi helyzetről olvashatunk. Mindkét oldal képviselői megjelentek a szemünk előtt, így történhetett, hogy megismerhettük, hogy volt-e más lehetősége a rendőrből lett Ávósnak, vallatótisztnek, amikor elvállalta a feladatot, amire felkérték. Milyen gondolatokkal végezte munkáját, teljes meggyőződéssel hitte-e, hogy munkája jó, hasznos és az igazság győzedelmeskedik-e vagy inkább csak a hatalom nevében kell-e írnia a jelentéseket, elkövetnie a gonoszságokat. Hogyan élt a forradalom után...

Vagy beleláthatunk egy igen erős elköteleződéssel, meggyőződéssel bíró elvtárs fejébe, aki mindennap keresi a jelentenivalót, mert ő egy pártfőiskolán tanult, tanári diplomája a felsőbb vezetéssel kialakult jó kapcsolata volt, a legjobb képességei szerint vigyázta a néphatalmat. De azért egyszer, egyetlenegyszer még előbújt belőle az érző ember, és igazi, bátor cselekedetet hajtott végre. 

A tizenéves kisfiú rövid, tragikus története mellbevágó és szomorú volt, a magára maradt fiatal lány döntése merész, a három bűnöző forradalmi kalandja groteszk és mégis elképzelhető.

A két Horváth lány esetén keresztül még a humort is sikerült szerzőjének a könyvbe csempésznie. Ami lehet, hogy furcsán hangozhat, de ez itt teljesen helyénvaló, vicces epizód volt. 

Hiába volt forradalmi helyzet, az emberek megpróbáltak úgy tenni, mintha minden a régi kerékvágásban menne, a négy fős társaság minden szombat este megrendezte a szokásos bridzspartiját, legyen bármi is a vége.  A szerelmek éltek tovább, vagy nem bírták ki a forradalom próbáját. 

1956 nem volt olyan régen, sokan tudnak még nekünk mesélni róla. Így tett az egyik történetben egy nagypapa, aki az unokájának mesélte el saját gyermekkorát, a kitelepítést, a családja sorsát, majd az egész életét, és mesélt a rotterdami öregember is, akinek életébe sodorta a véletlen vagy a sors a magyar kalandvágyó fiatalt.


Azt gondolom ezt a könyvet azok is jó érzésekkel forgathatják, akik az 1956-os eseményeket távolinak érzik maguktól, csak egy iskolai tananyagnak, vagy egy túlünnepelt eseménynek, ahol, ha diák vagy ott kell lenned, ha a munkahelyed elvárja, ott kell lenned, de nem tudod igazán magadénak érezni az események jelentőségét, az ünneplés valódiságát. Ez a könyv segíthet ebben, közelebb hozza, érzelmekkel, tettekkel tölti ki a hézagokat, segít el- és továbbképzelni az 56-os forradalmi eseményeket. 

9/10

Bea

A könyv facebook oldala: 1956 - Kezében szabadság

2 megjegyzés:

  1. Nagyon léleksimogató könyvértékelés, a könyvet lélekkel készítő könyvkészítő számára! :D
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm az élményt! Számomra emlékezetes történetek maradnak.:)

      Törlés