2016. november 27., vasárnap

Adventi nyereményjáték - Játssz velünk négy héten keresztül!


Elérkezett advent első vasárnapja. Ezen a vasárnapon kívül még három vasárnap van karácsonyig. Az advent eredete a IV. századig nyúlik vissza, VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Az első vasárnap három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és az adventi időszak kezdetét.
Valamint Adventi nyereményjátékunk kezdetét, amelyet a tavalyi játékból megismert bloggertársainkkal közösen indítunk ismét.:)
Az adventi időszakban figyeld a lentebb felsorolt blogokat, mert a megjelölt időpontokban az ünnepről fog szólni  a megadott blog bejegyzése, karácsonyi érdekességeket mutatunk nektek, karácsonyi könyvekről írunk, és természetesen nyereményjátékot is találtok minden adventi vasárnap ezeken a blogokon.

A mi nyereményjátékunkat a bejegyzésünk végén találhatod. Válaszolj az ott feltett kérdésre, írd be a Rafflecopter dobozba, és várd a sorsolást.
Következő héten csütörtök éjfélig lehet játszani, pénteken este sorsolunk. 

Az adventi bejegyzések, a játék időpontjai és helyei a következők:

December 11. - Annie könyves blogja
December 18. - Varázstinta blogja

Én ezt két könyvet találtam még november elején teljesen véletlenül a könyvtárban, és haza is hoztam magammal.

Tészabó Júlia: Nagy karácsonyi képeskönyv

A könyvet meglátva igazi karácsonyi hangulatom támadt. Bár, ha jobban belegondolok ez nem is annyira meglepő november elején, főleg úgy, hogy Zsófi október elejétől időnként bepróbálkozott a következő kérdéssel: 
- Hallgatunk karácsonyi zenét? 
- Neeem! - jött ilyenkor az egyöntetű válasz a fiúktól és október elején még tőlem is. 
- Hmmm.. egy próbát megért - dünnyögte ilyenkor Zsófi vigyorogva.
Most már azonban eljött az idő, amikor meg sem kérdezi, egyszerűen csak beindít valami jó zenét és néha már a fiúkat is magával ragadja a hangulat. A héten például már a karácsonyi fényeket beüzemelték a szobájukban, és Bence karácsonyi dallamokat szolgáltatott furulyán a látványhoz, amikor behívtak magukhoz, hogy szemléljük meg az ünnepi ihletettségüket. :) Meg kell jegyeznem zeneügyileg nagyon jó dolgunk van, Bence felváltva nyomja furulyán, gitáron, szájharmonikán a karácsonyi dallamokat.

No de térjünk vissza a könyvhöz. Sok érdekes dolgot megtudhatunk belőle a karácsonyról. Arról, hogy miért éppen december 24-én ünneplik szerte a világon, és tulajdonképpen miyen ünneplésekből tevődik össze a karácsony, Jézus születésén kívül mit ünnepelhetünk, mit ünnepeltek, köszöntöttek régen ilyenkor az emberek. 

Maga a karácsony szó eredete is nagyon érdekes, minden nyelven saját nevet kapott. Az elnevezés eredete sokat elárul arról, hogy a szót használó népek milyen jelentőséget tulajdonítanak az ünnepnek.

A karácsony szó szláv eredetű. Őse a régi szláv nyelvben meglévő korcsun szóból ered, amely lépőt, átlépőt jelentett. Az új évbe való átlépés, a téli napforduló lehetett az eredeti jelentése.  

Az angol nyelvben használt szó, a Christmas Krisztus nevére utal, tehát egyházi eredetű, akárcsak a holland Kerstmisse és a német Weihnacht is, ami szent éjt jelent. A franciák Noelnek nevezik, az olaszok Natalénak, a spanyolok Navidadnak, a walesiek pedig Nadolingnak. Mindegyik születésnapot jelent, s a latin Natalisból ered. 



Igazi vintage lap, a felfelé tekintő kislány némileg mintha ijesztő lenne. :)

A skandináv nyelvekben Jul és a régi angolban is Yule a neve, amely elnevezést pontosan nem tudták megfejteni mit is jelentett, valószínűleg az évnek egy szakaszát, amely november második felétől január első feléig zajlott.

Megcsodálhatunk a könyvben művészeti alkotásokat, olvashatunk ünnepi szokásokról, és gyönyörködhetünk vintage karácsonyi díszekben is. Az ajándékozás eredetéről is nagyon sok érdekes dolgot megtudhatunk. 

Ezt egy igazán érdekes lapnak találom. Kíváncsi lennék a sok kis Piroska hová viszi a malacot,
mi az a fehér a kezükben és miért nincs rajtuk nadrág? :D
A december 6-i ajándékozás, a Mikulás munkás éjszakája is nagyon sok újdonságot mutatott még nekem is. Minden országnak megvan a saját jellegzetes téli figurája, aki ajándékot is hoz. Oroszországban Fagyapónak (Gyed Moroz), Franciaországban Karácsonyapónak (Pére Noel) hívják. Amerikában, Angliában a neve Santa Claus (Szent Miklós), s mindig jóakaratú figura.

Ezzel szemben viszont nagyon rejtélyes, érdekes alak hozza a könyv szerint Svédországban és Németország egyes részein az ajándékot: a neve Julklapp. Nincs neme, se nem fiú, se nem lány. Ajándékát úgy hozza, hogy őt sosem szabad meglátni. Ezért aztán váratlanul érkezik, hirtelen kivágja az ajtót, bedobja az ajándékot és eltűnik. Néha két álarcos kíséri, öreg nőnek és öreg férfinak öltözve. Egyikük csengőt ráz, másikuk az ajándékokkal telt kosarat cipeli. 

Nem tudom, hogy ez az ijesztő és érdekes alak hordja-e még az ajándékot az említett országokban, mert a könyv 1985-ös kiadású, de nagyon örülök, hogy rábukkantam,  igazán hangulatos, érdekes könyv volt.

Most pedig egy kis válogatás a könyvben szereplő képekből, képeslapokból:



Hóemberes japán képeslap

Svéd nyugalmat, békét sugárzó képeslap


Román népszokást megörökítő képeslap a pásztorok éjszakai kolompolásáról.
A két jobboldali pásztor mintha összeveszett volna a kolompon. :)
Ami nagyon tetszett, az egy korabeli karácsonyi hirdetés, nem találtam évszámot a könyvben, de a századforduló idejében helyezném el valahol:



Utoljára még három képeslap, azt mutatván, hogy a karácsonyt már régen is kedvelték a kereskedők és előszeretettel használták üzleti célokra, reklámozásra is:






Telegdi Ágnes: Téli ünnepkör  című könyvét találtam még a könyvtárban, amelyben kreatív ötleteket és hasznos tanácsokat találunk Márton naptól farsangig.

Ebben a könyvben is izgalmas, különös dolgokat olvashatunk világ országainak karácsonyi szokásairól, pl. hogy Írországban karácsony napján whiskyt készítenek ki a Télapónak, a rénszarvasainak pedig répát. Ezután karácsonyi misére mennek. December 25-én elfogyasztják az ünnepi ebédet, és kibontják az ajándékokat. Karácsony másnapján - bármilyen hihetetlenül is hangzik - rendszerint lóversenyre mennek, vagy az utcán énekelnek, mulatoznak.

Hollandiában  a Mikulás hajóval érkezik Spanyolországból, kísérője egy szerecsen, aki Fekete Péter névre hallgat.
Az érdekességek után kreatív ötletekre bukkanunk a könyvben a Márton-napi lámpás elkészítésétől kezdve, a narancsillatú sült gesztenyén át a karácsonyi üdvözlőlapok készítésig még nagyon sok mindennel találkozhatunk.

Ezen felbuzdulva mi is kreatívkodtunk egy kicsit.

Hungarocellből készítettünk Diótörő katonákat, és néhány új karácsonyfadíszt öltögettünk össze.


A Diótörő figurák ötletét erről a nagyszerű blogról kaptuk, a varrott díszeket és a hungarocell hóembert pedig a Pinteresten található nagyon sok gyönyörűség ihlette.



Egy karácsonyi zenét is ajánlunk nektek, az egyik kedvenc filmünkből, amit nem csak karácsonykor szoktunk megnézni, hanem szinte bármikor. :)



A nyereményjátékunkon pedig ezt a két könyvet nyerheti meg egy szerencsés nyertes:



Ha szeretnéd megnyerni, csak írd be a Rafflecopter dobozba aktuális, működő e-mail címedet, nevedet és írj egy könyvcímet, amelyet szeretnél a karácsonyfa alatt látni.

Utólagos kiegészítés: Közben egy kérdésnek köszönhetően,  úgy látom nem egyértelműen fogalmaztam meg a kérdést.  A két könyvet egy személy kapja,  tehát nem azok között kell választani,  hanem csak beírni egy könyvcímet,  amire vágysz még,  és örülnél,  ha a karácsonyfa alatt lenne. Szóval ez csupán egy kíváncsiságból eredő, informatív kérdés részünkről. :)  Rossz válasz sincs,  tehát akik beírták a két nyereménykönyv egyikét,  ugyanúgy részt vesznek a játékban. :D

a Rafflecopter giveaway

Sok szerencsét kívánunk és legyen szép jövő hetetek!   

Bea és Zsófi

10 megjegyzés:

  1. Csak ámulok és bámulok, nagyon jól megírtátok ezt a bejegyzést! Kitűnő ötlet volt megírni a karácsony, illetve a mikulás szó eredetét! A képeslapok is gyönyörűek, a kedvenceim azok, amelyek reklámoznak valamit! :D
    A DIY dolgok is szuperek, egyszóval fantasztikusak vagytok! ((:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük. :) A DIY dolgok nem tökéletesek, de azért nekünk is tetszenek. Nevettünk is rajta, hogy egyszer csinálnunk kellene egy olyan bejegyzést a kreatív alkotásainkból, amit már láttunk sütisben meg tortásban, hogy ilyen volt a neten, és így sikerült nekünk.:D

      Törlés
  2. Szerintem is nagyon jó lett a bejegyzés! :) A képeslapok tényleg csodaszépek, csak tátottam a számat :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! :) Kár, hogy már nem lehet ilyen lapokat kapni.:)

      Törlés
  3. Jézusom, némelyik képeslapot örülök, hogy reggel láttam, mert este nem tudnék tőlük aludni. :D Az a malacos-nadrág nélküli-piroskásokkal teli a legjobb! :D

    Amúgy nálunk sem kötelező elem már évek óta a karácsonyi zenehallgatás a családi ebédkor, de én nem is bánom, hogy abbamaradt. A klasszikus kari zenéktől az ideg ráz, a saját (jobbára angol) kedvemceimtől idegbajt kapnak (mint amit linkeltetek is vagy a FOB Whats this vagy az All I Want For Christmas Is You a My Chemical Romance-től). XD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi a képeslapokért. :D:D De azért egy ilyen piroskásat nem láthatsz akárhol.:D
      A zenékhez pedig hangulat kell, nekünk leginkább a 60-as évekbeli zenék a kedvenceink még a karácsonyiakban is.:)

      Törlés
  4. Figyelmetlen voltam és nem jó könyvet írtam be a Rafflecopter dobozba. Ha lehet módosítani, akkor a Puskás Öcsi c.könyvre szeretnék módosítani, ha nem lehet, akkor így jártam. :-) Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi baj, a kérdés nem a nyereményre irányult, hanem egy bármilyen könyvre. Kérdésednek köszönhetően kiegészítettem a mi kérdésünket is. :)

      Törlés
  5. Puskás Öcsi nagyon jó kis könyv, a 3 hét alatt, amíg nálunk volt a könyvtárből, legalább 10x olvastam végig a fiúnak :D

    VálaszTörlés