2016. november 11., péntek

Caleb Krisp: Ivy Pocket és az óragyémánt

Ivy Pocket egy átlagos szobalány, aki átlagon felülinek képzeli magát. Miután munkaadója inkább elszökik Dél-Amerikába, mint hogy tovább élvezze a társaságát, ifjú hősnőnk egyedül marad koszt és kvártély nélkül Párizsban...

Ekkor Ivy váratlanul testhezálló feladatot kap. Fejedelmi fizetség ellenében Angliába kell vinnie a titokzatos Óragyémántot, hogy a születésnapos (és roppant ellenszenves) Matilda Butterfield nyakába akassza.

A szobalány azonban hamarosan sötét rejtélyek és gyilkosságok hálójában találja magát. Mindenki az Óragyémántra feni a fogát, hiszen a kő valójában átjáró egy másik világba...


Egy dolgot már leszögezhetünk rögtön az elején, Ivy Pocket egyáltalán nem egy átlagos szobalány! :)
Hisz egy átlagos szobalány nem tizenkét éves, és nem mondana például ilyeneket a munkaadójának:
"Sok igazi arisztokratához hasonlóan a grófnő alsó ajka is lekonyul, álla pedig szinte nincs is. Emiatt olyan nehéz feladat számára a levesevés, számunkra pedig emiatt olyan kellemetlen látvány."
És vajon melyik átlagos szobalány elől menekülne el a munkaadója egy másik kontinensre? 
Na ugye, hogy Ivy mindennek mondható, csak átlagosnak nem? :)

Ivy Pocket egy rendkívüli tizenkét éves kislány, amellett, hogy egyfolytában beszél, soha be nem áll a szája és merészebbnél merészebb történeteket talál ki sosem ismert szüleiről, egyik meséjében térképrajzolókként említi meg őket, akik bejárták a világot, de ugyanaznap egy másik történetben már királyi fenségek leszármazottjaként emlegeti magát. Derűlátását és jókedvét egyszerűen semmi sem tudja megtörni.

Ivy szerintem természeténél fogva is nagy kalamajkákba tudna keveredni, de az igazi bonyodalmakat mégiscsak egy titokzatos tárgy, a rejtélyes és varázslatos Óragyémánt okozza, amit egy haldokló grófnő ad Ivynek azzal a megbízással, hogy juttassa el egy régi barátnője unokájának.

Itt kezdődnek az igazi zűrzavaros kalandok. Ivy hajóra száll, hogy Párizsból Angliába utazzon, a hajón megismerkedik, a kezdetben vénkisasszonynak tűnő Miss Always-szel, és mivel a titkok nem igazán Ivy jóbarátai, és Miss Always-ban amúgy sem lát semmi gyanúsat, így nyugodt szívvel osztja meg vele titkos küldetésének apró részleteit. Miközben mi már sejthetjük, hogy Miss Always mégsem az az aggszűz (csakhogy Ivy szavaival éljek), akinek mutatja magát, Ivy mit sem sejt a nő galád céljairól.

Az Óragyémántnak jobbnál jobb rejtekhelyeket talál és mivel Trinity grófnő szigorúan a lelkére köti, hogy semmi szín alatt ne próbálja fel, így Ivy természetesen szinte kötelességének érzi, hogy megtegye ezt, de ekkor olyan dologban lesz észre, amire még neki sem lesz egy szava sem.

Angliába érkezvén még nagyobb bonyodalmakba keveredik, éjjeli betörési kísérlet áldozatává válik, elkényeztetett kis örökös lánykákkal küzd meg, majd egy titokzatos amerikai nevelőnőt is az útjába sodor a szél, aki szintén nem az, akinek mutatja magát. És természetesen végül az Óragyémánt titkaira is fény derül majd, persze csak miután Ivy Pocket mindent alaposan összekuszál.


Nagyon aranyos, kalandos ifjúsági könyv volt ez, titkokkal és érdekes szereplőkkel, Ivy Pocket pedig egy imádnivalóan nagy szájú kis fruska volt. Olvasás közben sokszor eszembe jutott, hogy ebből a könyvből milyen jó filmet lehetne csinálni, aztán amikor rákerestem a könyvre, rábukkantam egy olyan hírmorzsára, miszerint a megfilmesítési jogokat már el is adták.

Kíváncsian várom Ivy újabb eszeveszett kalandját, mert biztos vagyok benne, hogy bőven tartogat még számomra meglepetéseket ez a lány! :)

A könyvet köszönöm a Kolibri Kiadónak!

9/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése