2016. november 5., szombat

Anita Diamant:A vörös sátor

"Ha valaki meg akar érteni egy lányt, először is az anyjáról kérdezze. Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen négy anyám is volt, és mind másképpen fegyelmezett, tanított és dédelgetett, más-más adottságokat és félemeket kaptam tőlük."

Így kezdődik a bibliai időkben játszódó, lélekemelő történet, mely Dína személyes vallomása arról a titkos tudásról, amit nők örökítettek nemzedékről nemzedékre, miközben a férfiak számára tiltott vörös sátorban összegyűltek. Itt mesélték el egymásnak titkaikat holdtöltekor, itt osztották meg egymással az asszonyi tudást születés és halál, szerelem és szex, öröm és fájdalom dolgairól.

Apák öröksége, fiúk viszálykodása, a Kánaánba vezető veszélyes karavánút, rabszolgák és ágyasok, váratlan gyermekáldás és elhazudott esküvő, és persze az igaz szerelem, amiért gyakran nagy árat kellett fizetni.

A bibliai történetekkel való kapcsolatom már egészen korán, óvodás koromban elkezdődött a délutáni hittan foglalkozások alkalmával. Először a négyéves fejjel mágikusnak tűnő filctábla nyűgözött le a legjobban, amire valami csoda folytán a hittan tanárnő történeteinek szereplői egyszerűen csak odaragadtak. Aztán az általános iskolai tanulmányaimat egy református iskolában kezdtem meg, így szerencsémre még egy jó párszor alkalmam nyílt találkozni a mágikus filctáblával, sőt néha én is felhelyezhettem rájuk a különböző bibliai történetek hőseit.

De térjünk vissza az ősi, misztikus, titokzatos, sokszor kegyetlen bibliai történetekre. Gyerekként imádtam ezeket hallgatni, volt köztük boldog véget érő és olyan is, melynek végkifejlete kegyetlen tettekbe, akár gyilkosságba, vagy még rettenetesebb dolgokba torkollott. Voltak köztük nem éppen a mi korosztályunknak szóló történetek is, de én éppen ezért csak még jobban szerettem őket.

Anita Diamant könyvét olvasva ugyanazok az érzések jártak át, mint gyerekkoromban az ősi és titokzatos bibliai történeteket hallgatva. 

Dína törénete már az első oldalaktól kezdve teljesen magával ragadott, gyengéim a lassabb folyású, nagy mesélőtehetségről árulkodó családregények. A könyv cselekményéül szolgáló ősi környezet, különleges szokások, babonák, szertartások pedig egy teljesen más világba repítettek el.

Dína négy anyját és gyerekkorukat öröm volt megismerni, amikor pedig a lány apja Jákob is belépett a képbe, akkor kezdtek igazán összekuszálódni a dolgok.

A fülszövegben is említett karavánút szintén egy csodálatos utazás volt, messzi tájakat barangolhattunk be, gyerekzsivajtól hangos sátortáborokban tölthettük el mindennapjainkat.
Dína életét pedig a születésétől, majd kislánykorától, nővé éréséig végigkísérhettük, ott lehettünk vele élete minden fontos, és meghatározó pillanatában, vele együtt lehettünk szerelmesek, érezhettük a bánatát, majd az örömét is.

Egyre jobban belemélyedve a könyvbe, az évekkel ezelőtt megismert bibliai történetek apróbb részletei is szépen lassan eszembe jutottak, és rájöttem, hogy elég sok szereplőt ismerek már korábbról, és arra is, hogy Dína legkedvesebb féltestvére  József, az a József, akit a kegyetlen testvérei eladtak rabszolgának, és bizony megpróbáltatásairól már sokat hallottam korábban is.

Nagyon tetszett, ahogy a könyv az egész nőiség, nőiesség fogalmát megjelenítette a vörös sátor által ebben az ősi formában.


Örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet, megismerhettem ezt az ősi történetet, valamint Dínát e rendkívül erős és bátor asszonyt.

A könyvet köszönöm a Libri Kiadónak!

10/10

Zsófi

2 megjegyzés:

  1. Érdekes és figyelemfelkeltő írás, ezért kiváncsi lettem. Ezt a könyvet én is el fogom olvasni. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nem fogod megbánnu. :) Zsófi

      Törlés