2016. november 12., szombat

A Hónap Könyvei októberben


Az elmúlt hónapban is sikerült sokat olvasnunk és ahogyan közelítünk a télhez, még több időnk lesz, hiszen nem tudunk már kertészkedni, és szívesen gubózunk be Zsófival együtt a kedvenc kanapénkra egy meleg teával vagy kávéval. És természetesen könyvvel. Bár meg kell hagyni ez az olvasási módszer nem vezet minden alkalommal eredményes olvasáshoz, ugyanis Zsófinak mindig eszébe jut valami megbeszélni való dolog, vagy meg akarja osztani az élményt, hogy milyen érdekességet olvasott legutóbb a neten, sőt nem áll le ennyinél, meg is akarja mutatni, és akkor ugrott az olvasás. De amikor éppen a tesóit boldogítja, vagy egyéb más elfoglaltságot talál magának, akkor nyugodtan elmerülhetek a könyvemben. :D


Lássuk akkor az októberben emlékezetes élményt nyújtó könyveket, azaz a Hónap Könyveit:

1. Libba Bray: A Látók (The Diviners)
Most rendhagyó összefoglaló lesz, én írok azokról a könyvekről is, amelyeket Zsófi olvasott el, megadva nekem a címeket. Véleményem szerint a könyv azért tetszhetett neki nagyon, mert minden benne volt, amit szeret. 20-as évek világa, New York, szesztilalom, egy belevaló női főszereplő, misztikum, gyilkosságok, rejtélyek.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!

Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén
Nagyon kedves izlandi ifjúsági történet, tele szeretettel, érzelmekkel és egy rejtélyes kísértethajóval. Amiért külön dicséretet érdemel a könyv, Atlanta édesapjának zenei gyűjteménye, amiről a tenger hullámait nevezte el. Azóta nagy kedvencem lett és sokat hallgatom pl. Nina Simone-t, akit bár ismertem eddig is, de most napi szinten meghallgatom kedvenc számaimat tőle.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!




Jane Shemilt: Légszomj
Jane Shemilt könyve érdekes volt abból a szempontból is, hogy a témája, az alaphelyzete nagyon sok egyezőséget mutat az első könyvével, ami ugyancsak megosztotta az olvasóközönségét. Itt is eltűnt gyerek, furcsa család van a középpontban, annyival felturbózva, hogy a család az apa munkája miatt Londonból Afrikába költözik. Az anya most sem volt egy túl szimpatikus személyiség, mégis nagyon megfogott ez a könyv.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!



Catherine Banner: Ház az éj peremén
Ismét egy Zsófi-kedvenc-téma, a nagyívű családregény, tehát nem is kérdés, miért tetszett neki ez a könyv olyannyira, hogy kedvenc könyveinek sorába is felvette. Hamarosan én is elolvasom.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!






Valcsicsák Zoltán: Álmomban Bhutánban ébredtem
A szerző jóvoltából egy ámulatba ejtő, varázslatos országgal Bhutánnal ismerkedhetünk meg, gyönyörű tájakat látva, barátságos embereket megismerve és igen érdekes és egzotikus dolgokat olvashatunk az országról. Történelméről, gazdaságáról, vallási életéről, nagyon jó érzéseim voltam a könyv olvasása közben. Valcsicsák Zoltán fantasztikusan  tolmácsolta az ország szépségét, varázslatosságát, tisztaságát.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!

Jodi Picoult - Samantha Van Leer: Lapról lapra
Delila, Olivér és a többiek története nekem ezúttal még jobban tetszett, mint az első rész, pedig már az is tíz pontos volt. Ezúttal még több volt benne a humor, az érzelem, és talán a való élet is nagyobb szerepet kapott ebben a részben.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!






Sebők Erika: Egy nővér naplója
Egy magyar ápolónő írása ez a könyv.  Megmutatja a magyar nővérek hétköznapjait, azt, hogy mennyi erő, elszántság, és kitartás kell ehhez a hivatáshoz. Fizikai és lelkierő. Olvashatunk betegekről, ápolókról, kórházi munkanapokról és otthoni estékről, életről és halálról. Felzaklató, érzelmekkel teli könyv.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!



Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)
Ismét egy kedvenc könyvet találtam Dániel Andrástól, Kicsibácsi és Kicsinéni egyszerűen fantasztikus figurák voltak, Imike pedig a hab a tortán. Úgy szórakoztatott ez a könyv, hogy közben sokszor elgondolkodtam Kicsibácsi és Kicsinéni életén, hogy milyen jól csinálják.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!





Gillian Flynn: Éles tárgyak
Mindig nagyon félek, amikor egy kedvenc szerzőtől egy új könyv érkezik. Mert egy kedvenc szerzőben nem szeretek csalódni. Azt hiszem ebben a könyvben nem fogok. Gillian Flynn közös kedvencünk Zsófival és amikor megérkezett a könyv, akkor Zsófi még el is dugta előlem, hogy ő olvashassa először. :D  Nem mintha nem egyeztem volna bele, de úgy volt vele, hogy biztos, ami biztos. Nagyon örülök, hogy tetszett neki, mert így biztosra veszem, hogy nekem is fog.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!

Sophie McKenzie:Bennem megbízhatsz
Erre a könyvre Zsófi 9 pontot adott, nálam 10-es. Ilyenkor ismét felmerül a pontozás szükségessége, legyen, ne legyen, mert akár félrevezető is lehet, de igazából az értékelést kell elolvasni, abból azt hiszem le lehet szűrni. Valamiért nem tudunk megválni a pontozástól.:)
Nagyon izgalmas könyv, volt idő, amikor már mindenki gyanús volt, nagyon jól keverte az írónő a szálakat. Egyetlen kifogásom volt, a fordító nagyon sokszor használta a "fintorgott" szót. Egy sima párbeszédben, beszélgetésben, ahol lehetett volna azt írni, hogy felelte, kérdezte, gondolkodott, akár összehúzta a szemöldökét, stb. itt mindenki csak fintorgott. De ettől az apróságtól eltekintve nagyon jó volt Sophie McKenzie-nek ez a könyve is.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!

Angela Marsons: Ördögi játszmák
Angela Marsons újabb könyve, ha lehet még izgalmasabb volt, mint az előző. Ezt a könyvét máshogy és igen érdekesen építette fel, nagyon erős karakterekkel, egy kicsit talán még többet tudunk meg Kimről, de úgy érzem sok könyvnek kell még eltelnie, hogy teljesen megnyíljon előttünk. Nem tudtam letenni a könyvet, azt hiszem ez mindent elmond. :)
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!



Légrádi Gergely: Szemben
Eredeti, különös, felbolygató, gondolkodtató novellák, pillanattöredékek. Még a mai napig kavarognak a fejemben apróságok a könyvből és töröm a fejem, hogy akkor az hogy is volt? Tetszett, ajánlom.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!






Csingiz Ajtmatov: A versenyló halála
Kemény történet egy lóról Gülszáriról és társáról, aki nem kimondottan a gazdája, de többször is egymás mellé sodorja őket az élet, sok mindenben osztoznak együtt. Külön-külön is kemény dolgokat éltek meg, erről olvashatunk, miközben Gülszári élete utolsó óráit tölti a vén Tanabajjal. Gyönyörűen megírt könyv.
A teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!



Jaj de hosszú lista lett, pedig higgyétek el, fájt a szívem, hogy kihagytam belőle egy pár könyvet. Úgyhogy ajánlom is, hogy nézzétek végig az összes októberi olvasmányunkat, mert meglehetősen jó könyvekkel találkoztunk a hónapban.

A végére kikapcsolódásként hallgassátok meg A szemüveges szirén egyik bakelitlemezének számát, amit én is imádok, el tudom képzelni, hogy a tenger Nina Simona őrült energiájával, erejével, és csodálatosságával hullámzik.






Bea

4 megjegyzés:

  1. Jó lista! Az Éles tárgyak érdekelne, de még nem tudom, "bevállajam-e"?
    Az én októberem nagyon eklektikus és zaklatott volt, nem is készítettem összefoglalót, már a novemberről sem tervezek, majd egyben az utolsó három hónapról. Hajrá van! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem vállald be, én is még az idén szeretném elolvasni.:) Tegnap még úgy volt, hogy nekünk is kimarad a bejegyzés időhiány miatt, de aztán meg úgy gondoltam, hogy ennyi jó könyvet nem hagyhatok említés nélkül, így feláldoztam az éjszakámat. Nálunk is van hajrá és káosz néha, de akkor egy kicsit behúzom a féket, hogy tulajdonképpen nem siettet senki, csak én saját magamat, így próbálom megtalálni a helyes tempót és a kiegyensúlyozottságot. Nem könnyű. :D Bea

      Törlés
  2. Szívesen olvasgatom az ajánlásokat!
    Most egy korábbi írásotok révén kaptam kedvet Mary Higgins Clark könyvéhez!

    :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülünk ennek!:) Jó olvasást a Mary Higgins Clark könyvhöz! Bea

      Törlés