2022. november 24., csütörtök

Karácsonyi könyvek gyerekeknek

Bár még csak novembert írunk és egy hónap van még karácsonyig, de nem árt idejében beszerezni a karácsonyi témájú könyveket sem, mert már december elején nagyon jólesik olvasgatni, így hangolódhatunk a gyerekekkel az ünnepekre, megélhetjük együtt a mikulásra és a karácsonyra várás szépségeit és izgalmait. Három könyvet ajánlok ebben a bejegyzésben, melyek a december esték kellemes kiegészítői lehetnek.


Pásztohy Panka: Pitypang és a Mikulás

Pitypang és Lili

Lili már nagyon várja a karácsonyt, minden nap izgatottan bontogatja az adventi naptárát és végre megtalálja a Mikulás érkezését jelző kis piros csokicsizmát. Izgatottan hívja kistestvérét Lottit, hogy kipucolják a csizmáikat, mielőtt az ablakba teszik.

Miközben a két testvér a csizmákat pucolja, Pitypang nagy lelkesedéssel hordja oda nekik az összes cipőt, amit csak talált a házban. Lili azt gondolta, hogy Pitypang is szeretne ajándékot kapni, ezért az anyukájának nagyszerű ötlete támadt. 

Lili úgy döntött, hogy nem alszik aznap éjjel és megvárja a Mikulást. Az este még annál is nagyobb meglepetést tartogatott, mint amire számítani lehetett, és természetesen a Mikulást is megláthatjuk.  Kedves, aranyos, ünnepváró könyvecske a legkisebbeknek.


Berg Judit - Agócs Írisz: Maszat karácsonya

Maszat is nagyon izgul, közeleg a karácsony. Az izgalmait még az is tetézi, hogy Kamilla, az unokatestvére hamarosan érkezik és náluk tölti a karácsonyt. Maszat Hóchóccal közösen kitakarítja a szobáját, elpakolja  a játékait, hogy renddel várja Kamillát.

Az örömteli megérkezés után már tényleg nagyon várják a gyerekek a karácsonyt és míg kint szépen esik a hó, ők bent mézeskalácsot sütnek, majd hosszú tarka füzért készítenek  a karácsonyfára. Mikor mindezzel kész vannak, kimennek az udvarra is, majd karácsonyfákat számolgatnak az ablakokban. És végre eljön az este, a feldíszített karácsonyfa pedig csillogva várja a gyerekeket, alatta az ajándékokkal. 

Ez a könyvecske is végigvezeti a gyerekeket a várakozástól egészen az ünnepig, sőt még az utána következő játékig, a meghitt, boldog pillanatokig is, amikor mindenki örül és játszik az új játékaival. 2-4 év az ajánlott korosztály.


Anne Scheller: Miért nincs mindennap karácsony?

Mesék kíváncsi gyerekeknek

A karácsonyi könyvek gyűjteményébe remekül beleillik ez az informatív meséket tartalmazó kötet. Kérdések, melyek a gyerekekben felmerülnek a karácsonyi szokásokkal, hagyományokkal kapcsolatban. Minden mese egy kérdésből indul ki és egy egész történetet olvashatunk válaszként. 

Ezek az írások a karácsony eredetéről szólnak, családi történeteken keresztül, olvashatunk készülődésről, adventről, adventi koszorúról, megtudjuk, ki volt valójában a Mikulás, miért terjedt el karácsonykor a mézeskalács és a fahéjas keksz sütése, milyen dalokat éneklünk karácsonykor, milyen egy karácsonyi vásár, miért állnak a karácsonyfák a lakásban és ehhez hasonló kérdések sokaságára kapunk válaszokat kedves, aranyos történeteken keresztül.

Az egész könyv nagyon karácsonyi hangulatú, a téma, az illusztrációk, nagyon szép, kedves rajzok vannak benne, érdemes felvenni az ünnepre való hangolódáshoz való könyvek listájába.

Bea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése