2022. november 29., kedd

Ecsédi Orsolya: A baj nem jár egyedül

Pokkernapló 2.


Végre-végre, megjelent a Pokkernaplók második része! Nagyon megkedveltem Gonit, a kis ördögfiókát, Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvében. Egy vidám, ötletes, kreatív olvasmány volt a Pokkernaplók első része, és biztos voltam benne, hogy most sem fogok csalódni. 

"Kedves Naplóm, most kicsit könnybe lábadt a szemem. Mert itt viszont egy csepp meleg sincs, nemhogy pokoli hőség. Ronda, ködös november van, és a Tompa Tamásban csak akkor indítják be a fűtést, amikor a szülők már tömegével írják a panaszos leveleket, hogy a sebészeti ügyeleten kellett ellátni gyermekük lefagyott ujjait."

Az első fejezetből ragadtam ki ezt a részletet, amiben minden benne van, amit szeretek Orsi könyveiben. A fantasztikus humor és a fergeteges szöveg. Ami még nekem nagy öröm, és ami a sorozat nevében is benne van, az a naplóformátum. Mindig is imádtam a naplóformában megírt könyveket, legyen az gyermek- vagy akár felnőttkönyv, így ebben a sorozatban még ezt is  nagy pozitívumként értékelem.

A baj nem jár egyedül, ezt mindannyian tudjuk, sőt én nagyon sokszor magamon is tapasztalom. Például egy mai esetem: mentem a szobából a konyhába, egyik kezemben egy ropis zacskó, amiben már csak a maradék só és morzsadarabok voltak, a másikban a telefonom, amikor kinyitottam a szobaajtót és kiesett a kilincs. Ezen meglepődve a mellettem lévő komódra dobtam le a kezemben lévő cuccokat, ami nagyon szerencsétlenül sikerült. A ropis zacskót egy ottlévő könyvhalom tetejére, ahonnan lecsúszott és leesett a földre, természetesen a szájával lefelé, tehát az összes só és morzsa oda szóródott a leesett kilincs mellé. A telefonom ugyanerre a sorsa jutott. Szerencsére semminek nem lett baja, a telefonom nem tört el, csak sós lett, a kilincset ideiglenesen visszatettem a helyére. Ugyanakkor elgondolkodtam, hogy miért nem volt elég, hogy kiesett a kilincs, miért kellett még a többi szerencsétlen kis eseménynek is megtörténnie. 

Ha nem tudnám, hogy Goni nem követ el ilyen csínyeket, hanem csak a gondolatokat szeretné befolyásolni, akkor azt hinném, ő járt a szobában, hogy beteljesítse a könyv címét. 

Ha olvastátok az első részt, akkor tudjátok, hogy Goni egy ördögfiú, akit azért hozott az apja Pokolból a felszínre, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is kamatoztassa tudását, azaz az embereken gyakorolhassa a bűnbevivést, a megkísértést és minden olyan dolgot, ami egy ördögnek a dolga.

Goni azonban ördöggyerek, aki tulajdonképpen, úgy igazából nem is akar kísértésbe vinni senkit. Vagy ha igen, mindig nyakatekerten gondolkozik, ezért valójában nem sülnek el rosszul a dolgok és senkit nem visz bűnbe. 

Papi állandóan emlékezteti rá, hogy nem tanulni jár az iskolába, hanem küldetése van. Nem kell énekelnie sem, pláne nem ötöst szerezni énekből, nem kell fociznia, és a telefonját sem kell nyomkodnia, nem kell barátokhoz járnia, hacsak nem bűnbevivési céllal jár. 

Az iskolában zajlanak az események, például Goni természettudományból mindig nagyszerű dolgozatokat ír (szerinte), erkölcstanórán megvitatják a másnak adott segítség mibenlétét, Goni olvassa a Légy jó mindhalálig-ot, átjár Gyöngyhöz és Ágóhoz, egy bűnbanda is megalakult, akik zaklatják a kisebbeket, de sajnos nem Goni sugallata vitte őket bűnbe, hanem saját maguktól estek abba, így ez nem számít ördögi teljesítménynek, 

A szomszédba különös lakók költöznek. Már az első is különös volt, aki rejtélyes módon eltűnt a lakásból, de a második egy jógaoktató hölgy, aki időnként különleges ételekkel kínálja Papit és Gonit, amikre a fiú először nagyon furcsán néz, de aztán úgy gondolja, hogy a laktózmentes tofus pite is jobb, mint a felrobbant tészta és az ezredik pizza, és akkor még Hellóról, a beszélő ördögi macskáról nem is írtam.

Lesz még itt karácsony a pokolban és a földön, sok-sok étel a jógaoktatónőtől, Bajtól, javítás természettudományból és ami nagyon megörvendeztetett, a vegán konyha is szerepet kapott a könyvben. 😍

Fantasztikus könyv, felnőttként is imádom a sorozat mindkét részét és természetesen már most alig várom a következőt. Tényleg elmondhatom azt is, hogy - szó szerint - hangosan nevettem olvasás közben. Szabó-Nyulász Melinda illusztrációi pedig most is nagyon jól, viccesen jelenítettek meg egyet-egyet a könyv jelenetei közül, rajzai plusz vicces kis fűszerek a könyvhöz.


A szerző nagyon jól ír a gyerekek nyelvén, tényleg elhittem, hogy egy iskolás ördögfióka naplóját olvasom, könnyen olvasható, őrülten vicces stílusban, aktuális jelenségekkel megfűszerezve. Jó szívvel ajánlom a 10 év körüli korosztálynak, karácsonyfa alá is tökéletes ajándék. 

Bea


"A sátáni lelkek persze ezt az órát is utálták. Nekik semmi sem elég jó. Ha erkölcstan, az a baj, ha matek, az a baj, Ha elmélet, az a baj, ha gyakorlat, az a baj. Ha megtartják, az a baj, ha elmarad, az a baj. Ja, az pont nem. De minden más igen."

*****

"Az iskolapszichológus különben nagyon jó fej. Voltam nála, és azt mondta,
mindenki aggódik időnként. Szóval legalább az aggódáson ne aggódjak."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése