2022. november 2., szerda

Könyvek gyerekeknek

Három könyvet szeretnék ebben a bejegyzésben ajánlani, kettőt a kisebbeknek, egyet pedig a már olvasni tudó, alsó tagozatos gyerekeknek. Bár ez utóbbit is lehet közösen olvasni, a szülő felolvashatja akár esti meseként is a már kisiskolás gyerekeknek, vagy ez fordítva is lehet, az olvasni most tanuló, vagy frissen megtanult iskolás gyerekeknek nagyon jó gyakorlási lehetőség a kisebb gyerekeknek írt mesék olvasása, mert biztosak lehetünk abban, hogy a szöveg egyszerű és könnyen olvasható. 

Vadadi Adrienn: Barkamesék

Az erdei születésnap

Engem nagyon megnyertek maguknak ezek az újonnan megismert erdei lények, a barkamanók. Pipihez és Patyihoz, a két barkatestvérhez, csatlakozott Cece, Szilka és Bobba. Miután a szél lefújta őket a földre, kerestek maguknak házikót és szépen berendezkedtek. Nagyon tetszett, hogy mindent a természetből szereznek. Széket, asztalt, polcot és élelmet. 

A barkamanók kedvesen segítenek egymásnak és nagyon jól kihasználják a természet adottságait. Bobba szuper köteleket fon árvalányhajból, Cece remek, mindenhez használható botokat talált, Szilka pedig furulyát farag. 

Mindegyik kis barka éli az életét a szépséges erdőben, mosnak, teregetnek, szél elfújta ruhákat kergetnek, madártollat gyűjtögetnek, születésnapot ünnepelnek. Megtudhatjuk, hogy készül a barkatorta és hogyan ünnepelnek az erdő lakói.

Kedves, aranyos mese, bájos rajzokkal és harmonikus színekkel. Az illusztrációt Monszport Vivien készítette. 


Mrena Julianna: Mese a kislajhárról, aki nem akart elaludni

Ez egy nagyon szépséges képeskönyv, benne a kislajhár rímbe szedett kalandjaival. Tudnivaló, hogy a lajhárok nagyon nyugodt lények, egész nap csak pihengetnek, és a lajhárgyerek sem lóg ki a családból, sőt, ő a legnyugisabb családtag.

Aludt reggel, aludt nappal, és éjszaka is rápihent a sok pihenésre. Ezért lepte meg az egész családot egy szép napon, azaz estén azzal, hogy nem akart elaludni, mikor eljött a lefekvés ideje.

Minden kifogást kitalált, amivel húzhatta az időt. Hiába énekelt neki lajhármama altatódalt, mondott lajhárpapa esti mesét, lajhárnagyi főzött mézes tejet, a kislajhár nem tudott elaludni. 

Ki is derül a mese végére, hogy miért és igencsak jót mosolyogtok majd rajta. Elalváshoz tökéletes kis mese, benne sok szép nézegetni valóval. A szépséges illusztráció Szert-Szabó Dorottya munkája.


Noora Kunnas: Lili, Mikko és a minikalózok


A zseblámpás könyvek sorozat kötetét két komolyabb könyv között, kikapcsolódásként olvastam el. Nekem 1-2 órás olvasnivaló volt, olvasni tudó gyerekeknek több napig tartó olvasmányélmény lehet. Az ajánlás 7-10 éves korosztálynak szól, de kisebb gyerekeknek is szórakoztató lehet, részletekben felolvasva.

Annál is inkább, mert ebben a kis történetben keveredik a modern valóság és egy kis varázslat, amely teljesen természetesen illeszkedik és kap helyet a történetben. 

Az alaptörténet szerint a testvérpár, Lili és Mikko szülei egy hetes külföldi kiküldetésre utaznak, a két gyereket pedig nem tudják másra hagyni, mint édesapjuk testvérére, aki nem kimondottan szereti a gyerekeket és nagyon magának való férfi.

Fura volt, hogy a szülők éppen rá bízták a gyerekeiket, bár kétségtelen eléggé megmosolyogtató volt a szituáció, ahogy a gyerekekről vélekedett és ahogy eltöltötték nála ezt a néhány napot. Talán ha sorozat ez a történet, akkor a jövőben még előtérbe kerülhet, kaphat nagyobb szerepet és egy fejlődéstörténetet is láthatunk a személye kapcsán. Vicces epizód lenne az is. 

A két gyerek összebarátkozik a szomszéd nénivel, ahol ezentúl a napjaikat töltik. Telma Salamander azonban nem egy átlagos öreg néni, hanem egy valaha volt kalóz, aki mára is megmaradt egy vagány öreg hölgynek. Van egy  beszélő kakasa, Pedro, aki nagyon szívemhez nőtt és egy igazi kalóz barátja is, Falábú Forstén. 

Már így is nagyon izgalmasnak hangzik ez a történet, de ha még megemlítem a 3D-s nyomtatóval elkészített, majd egy véletlen baleset folytán életre kelt mini kalózokat, a városban zajló virágkiállítást és egy rockénekesnőt, akit a polgármester és felesége bezártak a lakásukba, egy ékszertolvajt, aki tánctanárnak álcázza magát, akkor abból már sejthető, hogy egy nagyon mozgalmas, érdekes történet kerekedik a dologból.

Én nagyon élveztem ezt a kis könyvet, az érdekes és cseppet sem szokványos történetvezetés mellett a humor volt még a fő eleme, no és az illusztrációi is nagyon tetszettek. 

Szeretni való, megmosolyogtató könyv, jó szívvel ajánlom. Nagyobb, gyerekeknek való betűmérettel és sortávolsággal, könnyen olvashatóvá teszi, ami a gyerekeknek az olvasás mellett plusz sikerélményt jelent.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése