2021. március 22., hétfő

Wéber Anikó: Örökszerda


Az osztály vesztese, A cseresznyeliget titka, Visszhangország, Ragacs, a hős kismacska, Hanga régi karácsonyai - egész szép kis olvasási listám van már Wéber Anikótól. Annyi szép és jó élmény ért eddig a könyvei olvasása során, hogy kijelenthetem, nekem a neve már garancia arra, hogy biztosan egy kedves, bájos, megérintő, elgondolkodtató, tartalmas történetet fogok olvasni.

Sőt azt is hozzátehetem, hogy egy izgalmas történetre is számíthatunk tőle. Az Örökszerda ugyanis egy letehetetlen olvasmány volt. Felnőtt fejjel, együltő helyemben végigolvastam ezt a kiskamaszoknak íródott könyvet!!! Izgalmas volt, kellően tekervényes és az alapötlet is fantasztikus.

Mi lenne, ha minden nap ugyanarra a napra ébrednénk? Ha a másnapi nagyon várt programunk elmaradna, mert amikor felébredünk, megint ugyanaz a nap van, ami előzőleg volt? Ugyanazokat a dolgokat tesszük meg, mint előző nap, ugyanazt reggelizzük, ugyanazokkal az emberekkel találkozunk, ugyanaz a futár hozza ugyanazt a csomagot, a szomszéd néni minden nap átviszi a frissen sütött buktát, az utcában lakó anyuka minden nap megáll a kerítésünknél, hogy a kislánya megsimogathatja-e a kutyánkat, és ugyanaz a betonozó minden nap becsenget, hogy a szüleinkkel szeretne beszélni a járda ügyében.

És ugyanaz a lány költözne mindennap a szemben lévő házba a nagynénjéhez. Dáviddal ez történik. Rajta kívül azonban senki nem veszi észre, hogy már megint szerda van. Mindenki úgy teszi a dolgát, mintha először lenne szerda. Pedig Dávid már nagyon várja a csütörtököt. Betegsége miatt nem mehetett el az osztálykirándulásra, de szerencsére szerda este már hazajön az osztálya és másnap már mehet iskolába, meghallgathatja az élménybeszámolóikat, és tök jó nap lesz, mert nem lesz tanítás, ugyanis királyválasztás lesz. 

De a csütörtök nem akar eljönni, mert mindennap szerda van. Dávid rájön, hogy a szomszéd lánynak valami köze lehet a dologhoz, és hamarosan Réka mellett találja magát, közös nyomozásba kezdenek. Lesz itt időmegállító, időzavaró, kaland és izgalom. Előbb-utóbb mindenki gyanús lesz, a feszültség pedig egyre nagyobb. 

Réka és Dávid közösen megpróbálják kitalálni, hogyan tudnák újraindítani az időt, és kinyomozni, hogy kinek lehet köze ahhoz, hogy nem indul újra az idő? A futárnak, a betonozónak, a Rékát és nagynénjét szállító taxisnak, az anyukának a kislánnyal, Réka nagynénjének? Dávid anyukája is furcsán viselkedik és egy idő után már Réka viselkedését sem tudja mire vélni a fiú.

Izgalom izgalom hátán, ezen kívül pedig egy igen komoly témával is találkozunk a könyv lapjain. A gyász-, a gyászfeldolgozás, a belső félelmek és azok leküzdése nehezíti a gyerekek napjait, illetve azt az egyet, az örökszerdát. 

A könyv érdekessége, hogy Wéber Anikó a járványhelyzet kezdetén kezdte el írni, a könyv alapötletét a karanténhelyzet, az otthonragadás adta, amely szerint minden nap ugyanaz, így történhetett, hogy Anikó könyvében megállt az idő és a főhőse is otthon maradt a betegsége miatt. 

A történetet közösen alakította ki Anikó, fejezetről fejezetre az olvasókkal együtt, ők is hozzátették az ötleteiket, javaslataikat és a szerző ezek szerint szőtte tovább a kamaszkrimi szálait. Izgalmas, fordulatos és születése szempontjából is nagyon egyedi olvasnivaló, ajánlom korosztálytól függetlenül, szülőknek is. 

Bea


"Elkezdeni valamit a legizgalmasabb. 
Abból még bármi lehet."

*****

"Sokféle maszk van... Az embereken...
Elsőre sosem tudhatod, hogy akivel beszélsz, az igazi arcát mutatja-e.
A felszín néha olyan gyönyörű, és közben alatta lapul a szörny."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése