2020. május 1., péntek

Kristy Turner: Vegán

125 recept

Kristy Turner régi életében sajtszakértőként dolgozott egy elegáns francia étteremben és egy színvonalas sajtüzletben. 

Bár már akkoriban is vegetáriánus volt, imádta a sajtot, el sem tudta képzelni az életét sajt nélkül. Amikor egy vegán étkezést folytató emberrel találkozott, kijelentette, hogy ő nem tudna vegánként élni, akkoriban nagyon szélsőségesnek tartotta ezt az étkezési módot.

Majd egy állattenyésztésről szóló videó után úgy döntöttek férjével, kipróbálják a vegán életmódot.

Néhány hét vegán étrend után rájöttek, hogy nem is olyan nehéz, mint gondolták, emellett pedig olyan pozitív dolgokat tapasztaltak, mint súlycsökkenés, jobb közérzet. Ezek után természetesen új munkahely után kellett néznie, hiszen vegánként nem volt opció, hogy sajtokat kóstolgasson.

Belevetette magát a vegán konyha rejtelmeibe, így született meg ez a szakácskönyv, melynek receptjeivel változatos vegán ételeket készíthetünk. A könyv elején megismerkedhetünk az alap hozzávalókkal, melyek nem feltétlenül vannak jelen egy hagyományos háztartásban, de ma már könnyen beszerezhetők. Tapasztalatom szerint, előfordul, hogy csak webáruházból, de a lényeg, hogy nem találkoztam még olyan hozzávalóval, amit ne tudtam volna beszerezni, vagy ne tudtam volna helyettesíteni valamivel. 

Mivel a szerző sajtszakértő volt egykor, külön fejezetet kaptak a könyvben a sajthelyettesítők, azaz a vegán sajtok. Ezek nagyon sokfélék lehetnek, van amelyiknek tofu az alapja, és van olyan, amelyiket különböző magokból készíthetünk el. Egy másik fejezetben arra helyezi a hangsúlyt a szerző, hogy miként juthatunk elegendő fehérjéhez a vegán ételekből, ugyanis ezt nagyon sokszor megkapják a növényi étrenden élők, hogy nem jut fehérjéhez a szervezetük, ha nem fogyasztanak húst, tejet, és tojást. 

A tofuból készült ételeknek is szentelt egy külön fejezetet, meglepő, milyen sokféle étel készítéséhez használhatunk tofut. Találunk 35 perc alatt elkészíthető ételeket, húst utánzó ételeket, mert attól, hogy a vegánok nem esznek húst, még szerethetik azokat az ízeket, amilyeneket régen a húsos ételekből készítettek, de olyan fejezetet is tartalmaz a könyv, amiben éppenhogy nincsenek álhúsok és álsajtok. Nem kifejezetten egészséges vegán ételeket is találunk, és ez a könyv is hangsúlyozza, hogy a vegán és az egészséges nem szinonimák. 

Levesek, régi és új formában, pizzák, tengeri ételek ihlette fogások, lenyűgöző receptek esti, baráti találkozókra, nemzeti konyhák ételeinek vegán változata, kifejezetten zöldséges ételek és vegán desszertek. Ilyen széles körű ennek a könyvnek a receptkínálata, nekem nagyon tetszik, tervezem, hogy a Megfőzünk mindent is rovatban néhány ételt bemutatok belőle. 

Bea

"...csak addig tűnik lehetetlennek, hogy vegán légy, míg azzá nem válsz."

*****
"Ne légy szigorú magaddal, ha hibát követsz el."

*****
"Attól félsz, hogy nem eheted többé a kedvenc fogásaidat? 
Teljesen megértem az aggodalmad, de gondolj bele, 
mennyi újdonság rejlik ebben a könyvben! 
Garantálom, hogy végül több új étellel gazdagodsz majd, mint ahányat elveszítesz."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése