2020. május 29., péntek

Jodi Picoult: Második látásra


Ismét egy régebbi Jodi Picoult könyv került magyar kiadásra. A könyv 2003-ban jelent meg eredeti nyelven, tehát már hamarosan nagykorú, ami azonban egy kicsit sem von le az értékéből. Bár elsőre meglepőnek tűnhet a témaválasztása, a szellemvilág megidézése, de ha belegondolunk, Joditól sosem álltak távol sem a kényes témák, sem az események spirituális megközelítése.

Jodi Picoult csodás mesemondó, legyen az a könyv frissen írt és legyen évekkel ezelőtt papírra vetett, biztosak lehetünk benne, hogy egy különös, nagyon egyedi megközelítésű, a lelkek mélyére hatoló és szívet felkavaró történetet kapunk. 

Egy olyan történetet, amelynek olvasásakor hatalmas utazást tehetünk mi magunk is, egyrészt a könyv eseményeibe, azonosulhatunk, együttérezhetünk a szereplőkkel, másrészt pedig saját magunkba. 


Elgondolkodhatunk, hogy bennünket hogyan érintene a történet egy-egy eseménye, hogyan fogadnánk a szellemvilág jelenlétét és mit gondolunk a genetikai kiválasztásról.

A könyv sok szereplővel ismertet meg bennünket, vagyunk a jelenben és utazunk a múltba, megközelítjük az eseményeket tudományosan és a természetfelettivel is szembenézhetünk. 

A történet egyik főhőse Ross, aki nem tud túljutni felesége elvesztésén, már többször is megpróbálta eldobni magától az életét, az események kezdetekor szellemkutatóként dolgozik.

A nővére, Shelby egyedül neveli a 8 éves Ethant, aki egy genetikai betegség következtében nem képes elviselni a napfényt, ezért csak éjszaka teheti ki a lábát a házból és nem tudják, mikor válik végzetessé a betegsége.

Meredith genetikus, aki segít a reményüket vesztett szülőknek abban, hogy egészséges gyermekük születhessen. Lánya, Lucy nem talál megnyugvást, mert állítása szerint emberek ülnek az ágya szélén és beszélnek hozzá. Az asszony nem tudja, hogyan segítsen lányának, mit tehetne, hogy megszűnjenek a kényszerképzetei. Tényleg azok?

Cecelia Pike egy másik nagyon fontos szereplője a történetnek, ha nem a legfontosabb. Egy fiatal nő, akinek életét a körülmények úgy alakították, hogy sok-sok év múlva derült csak fény az igazságra és a valóságra.

Comtosookban furcsa dolgok történnek. Főleg mióta bevásárlóközpontot akarnak építeni Spencer Pike telkén. Az építkezés ellen a helyi abenaki indiánok tiltakoznak és valami természetfeletti erő is megjelenik, hogy megakadályozza az építkezést.

Mindezzel párhuzamosan tudomást szerzünk arról, hogy Vermont államban az 1920-30-as években több száz kényszersterilizálást hajtottak végre. Néhány férfi úgy gondolta, hogy joguk van ahhoz, hogy istent játsszanak, és eldöntsék, hogy genetikai ismérvek alapján kik születhetnek meg és kik nem. Embereket tettek tönkre, akiknek szemernyi esélyük sem maradt arra, hogy valaha is gyermekeik legyenek. A múlt titkai és vétkei azonban nem mindig maradnak titkok, lassan mindenre fény derül.

Sok szereplő van jelen a történetben, ebből adódóan színre lép a szerelem, a gyász, a betegség, az anyai szeretet ereje, a társtalanság, a magány, a remény és a reménytelenség, a kitartás. Paranormális jelenségek a mában és gyilkosság, genetikai bűntettek a múltban.


Fordulatos, izgalmas, megható, szívet melengető és meglehetősen összetett. Megmutatja, hogy a szerelem időtlen és bármikor megtalálhat, hogy vannak dolgok, amire nincs magyarázat, és attól, hogy valamit nem látunk, még létezhet. Jodi Picult fantasztikusan szőtte a szálakat, remekül megtalálta az egyensúlyt a múlt és a jelen között, jól egyensúlyozott a témák között.

Jodi Picoult kedvenc íróim egyike, ezt már sokszor leírtam, és nagyon örülök, hogy egyszer csak feltűnnek és kiadásra kerülnek ilyen régebbi írásai, mint ez a történet is, melyet kellő nyitottsággal  és várakozással kell olvasni és hagyni, hogy átjárjon bennünket a mese.


Bea

Bátornak lenni nem azt jelenti, hogy az ember nem fél, hanem azt, hogy hiába fél, 
attól még megteszi, amit meg kell tennie.

*****

Az emberek túl sokat foglalkoznak azzal, mi lehet az életük értelme. Miért én, miért most? 
Az az igazság, nem mindig okkal történnek a dolgok. 
Még az is előfordulhat, hogy valaki más szempontjából vagyunk jó helyen, jó időben.

*****

Szerintem az emberek elhiszik, amit el akarnak hinni, nem?

*****

Ha nem látsz valamit, az még nem jelenti azt, hogy nincs is ott. 
Talán csak annyit jelent, hogy nem jó a látásod, vagy az a valami el van rejtve a szem elől, 
vagy még nem voltál olyan szerencsés, hogy rátalálj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése