2020. május 13., szerda

Érzelmek szelencéje


Az érzelmek szelencéje 80 db önismereti kártyát tartalmaz, a kártyák hátlapján emberi érzelmek meghatározásait, bemutatását olvashatjuk, tehát akár egy önismereti könyvnek is felfoghatjuk, ami egy interaktív kártyacsomag képében jelent meg.

A kártyák szövege Tiffany Watt Smith The Book of Human Emotions (Az emberi érzelmek könyve) könyve alapján készültek. Tiffany a londoni Queen Mary Egyetemen az érzelmek történetét kutatja, valamint angol és drámaszakos oktató. 

A kártyák grafikáit Therese Vandling készítette, aki egy Svédországban született, Londonban élő tervezőgrafikus, szenvedélyesen szereti a könyvkiadást és nyomtatást. Ők ketten alkották meg az Érzelmek szelencéje nevű kártyacsomagot.



Elővehetjük egyedül, de ketten vagy akár többen is, mert akkor utána rögtön meg is beszélhetjük a kártyán olvasottakat. Mi elég gyakran vesszük elő a férjemmel a hétvégi jógázásaink után, a reggeli órákban. 

A hangulatunk és kedvünk szerint választunk egy-egy kártyát, felolvassuk a jelentését, és megpróbáljuk eszerint végiggondolni a napjainkat, hogy mennyire tükrözi bensőnket az az érzelem, amit kiválasztottunk. 

Nagyon érdekes utazás ez magunkban, mert elgondolkodhatunk, hogy tényleg bennünk van-e a szín alapján kiválasztott érzelem, mit jelent ez számunkra, érdemes-e továbbgondolni, van-e mélyebb jelentése, vagy csak az adott napra vonatkoztatható, pillanatnyi hangulatunkat mutatja meg. 

Valóban a szerelem szétfeszítő érzése vagy csendes melegsége miatt választjuk-e ki pl. a szerelem kártyát, vagy pedig azért esett rá a választásunk, mert ragyogó, kedves színe, megnyugtató mintája szinte hívogatott azért, hogy kiválasszuk. A kártya szerint a szerelem kifejezhetetlensége sok művészt ösztönzött arra, hogy versbe szedje, betűkbe rendezze, megfesse ezt az érzelmet, de a szerelem mégis leginkább csendesen van jelen, egy tekintetben, egy érintésben.

Vagy valóban a nyugalom érzése uralkodik bennünk, amikor kiválasztjuk a zöld és pink hullámokat vető kártyát? Vagy csak vágyakozunk a nyugalom után, mert ha jól belegondolunk nagyon ritkán van részünk, teljes, kizárólagos nyugalomban, amikor nem aggódunk, nem izgulunk, nem idegeskedünk, hanem azt érezzük, hogy a helyünkön vagyunk és boldogok, megelégedettek, szeretettek vagyunk ezen a helyen. 

A nosztalgia kártyalap pink és fekete kapuk képében jelentkezik. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy kinek mit jelent a nosztalgia, szeretünk-e nosztalgiázni, fájdalmas vagy jó érzés elmerülni az emlékeinkben, tudunk-e úgy nosztalgiázni, hogy csak a szépre és jóra emlékezünk. 

Vagy tulajdonképpen csak ez a nosztalgia. A jó és a szép emlék? A kártyákon nagyon érdekes információkat olvashatunk, pl. a nosztalgia kártyáról megtudhatjuk, hogy a 19. századra, betegségnek állapították meg a nosztalgiát, és az utolsó nosztalgiával diagnosztizált ember, aki belehalt a betegségbe, egy amerikai katona volt 1918-ban.
Kínai kutatók pedig megfigyelték, hogy a nosztalgikus érzések gyakoribbak hideg időjárási viszonyok között, ezáltal a nosztalgia evolúciós szerepet tölt be, ugyanis növeli a testhőmérsékletet.

Találkozhatunk féltékenységgel, megbánással, aggodalommal és olyan érzelmek is megjelennek, amikről eddig nem is hallottam, mint a fago, ami egy olyan érzelmi fogalom, amely magában hordozza a melankóliát és a szeretetet. A fago olyan pillanatokban van jelen, amikor  szeretetet érzünk valaki iránt, és hirtelen azt érezzük, hogy szüksége van ránk, ezért törődni akarunk vele, mert rádöbbenünk, hogy az élet törékeny és véges.

Vagy ott van a Mono No Aware, a Saudade, a L'Appel du Vide, amelyek szintén megfejtésre, elmélkedésre várnak. 

Érdemes a kártyák hátán lévő szöveget csak úgy is olvasgatni, mert nagyon sokféle gondolatot elindítanak bennünk az ott olvasott érzelmek, elgondolkodtatnak, hogy éreztünk-e már életünkben igazi alázatosságot, mikor voltunk utoljára igazán magabiztosak, mennyire jellemző ránk a bátorság, eluralkodott-e rajtunk valaha a bosszúvágy, tomboló düh, és milyen sokszor éreztünk aggodalmat valamelyik szerettünk iránt. 

Ezek a kártyák megtanítanak arra, hogy ne féljünk az érzelmeinktől, nyissuk ki bátran a szelencét, mert csak attól félünk igazán, amit nem ismerünk. Amit sikerül megismernünk, azzal együtt tudunk élni, vagy tudunk tenni ellene, vagy legalább gondolkodni kezdünk azon, hogy mi a teendőnk, kell-e változtatnunk valamit és jó-e úgy nekünk, ahogy van. 

Bea

Az Érzelmek szelencéjét IDE KATTINTVA tudjátok megvásárolni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése