2020. május 12., kedd

Koronavírus, Ne félj, Pitypang és Lili

Elizabeth Jenner - Kate Wilson _ Nia Roberts: Koronavírus
Egy könyv a vírusról gyerekeknek

Ez egy szuper könyv a koronavírusról, ami nem csak a gyerekeknek válhat hasznára, hanem bizony sok felnőttnek is. Világosan, tisztán, érthetően, és főként egyszerűen, nem túlbonyolítva és nem ijesztgetve tájékoztat mindarról, amit a vírusról tudni érdemes. 

A gyerekek nyelvén tudunk meg minden fontos információt, mint pl. azt, hogy tulajdonképpen mi is a koronavírus, hogy lehet megfertőződni, mi várhat azokra, akik megfertőződnek, van-e gyógymód, miért zártak be az iskolák és boltok, miért van a karantén és mi várható ezután. A gyerekek nyelvén nem azt értem, hogy gügyögve és bájologva, hanem azt, hogy értelmesen, őket tisztelve, hétköznapi szóhasználattal.
A gyerekek éppen annyira aggódhatnak a jelenlegi helyzet miatt, mint mi, felnőttek, és nekik még ijesztőbb lehet, ha senki nem mondja el nekik érthetően és csak félmondatokból próbálják összerakni, hogy mi is a helyzet ezzel a koronavírussal kapcsolatban.  

Hogyan kell helyesen kezet mosni, kire veszélyes nagyon és mit tehetnek, hogy vigyázzanak másokra és legfőképpen magukra? Tetszett, hogy nem csak a vírus fizikai részével foglalkozott a könyv, hanem a pszichés tényezőket is említette, a szomorúságot, az unalmat, a félelmet, mert a gyerekekben is ott vannak ezek az érzelmek, és így azt is megtudják, hogy mit kezdjenek vele, hogyan dolgozzák fel és nincsenek egyedül ezekkel a gondolatokkal.

Az illusztrációk Axel Scheffler keze munkáját dicsérik, ebből következik, hogy színesek, vidámak, igazán jellegzetesek. Nagyon hasznos könyv, ajánlom mindenkinek!

IDE KATTINTVA ingyenesen megnézheted és letöltheted.

Sandra Grimm: Ne félj!
Bátor mesék

Interaktív könyv, melynek történeteibe a gyerekek nem csak beleképzelhetik magukat, hanem beszélgetésre, feladatok megoldására, alkotásra kérik fel őket a mesék. Emellett pedig mindegyik mese hőse egy-egy félelmét küzdi le a mese végére, amelyből maguk a gyerekek is erőt és bátorságot meríthetnek.

A történetek különböző hosszúságúak és nagyon jó kérdéseivel könnyen bevonhatók a gyerekek a történetbe. Melyik gyerek ne szeretné szívesen elmesélni, hogy mászott-e már fára, látott-e már szitakötőt, és hová bújik el a pók. Ki ne zümmögne szívesen, mint egy méhecske, ugrálna egyik lábáról a másikra, tigrist utánozva, vagy hangosan dörmögve hahotázna, mint egy medve. 

Ilyen vidám játékos feladatok kísérik a meséket, amelynek szereplőivel a gyerekek teljesen azonosulhatnak, hiszen minden gyerekben van valami félelem valamitől, póktól, víztől, bátortalanok, bizonytalanok. Ezek a mesék ezeknek a helyzeteknek és félelmeknek a feloldásában segítenek. Miközben a mese hőseivel átélik ezeket a félelmeket, rájöhetnek, hogy nem is akkora nagy dolgok, hogy ne lehetne a leküzdésükkel megpróbálkozni. 

Nagyon tetszett pl. az a történet, amelyben a kicsi szörnygyerekek is félnek a szörnyektől, vagy a kis víziszörny, Nesszi félelme az embergyerektől. Nagyon bájos történet volt Pimpernella, a kis boszorkány története, aki fél a seprűjén repülni, de a kelbimbó is előkerül a könyv egyik történetében, mint ahogyan a sötétség és a másság problémája.

Imádnivaló, aranyos kis mesék, nagyon kedves illusztrációkkal, Ezzel a könyvvel és a játékos feladatokkal és kérdésekkel a mesélés több lesz, mint mesehallgatás. Akár új történeteket is kitalálhatunk gyerekeinkkel a mesehősökről, vagy folytathatjuk a könyvben lévő meséket. 

"Néha a kicsi erősebb, mint a nagy! Csak egy kis furfangra van szükség."
*****
"Nesszi sokat hallott már az emberekről. Vannak egészen picikék is köztük. 
Őrülten rohangásznak fel-alá, visítoznak, és összevissza kalimpálnak."

*****
"Néha meg kell ismerni a dolgokat, hogy tudjuk, kell-e félni tőlük."

*****
"Igen, néha kell egy kis segítség, hogy legyőzzük a félelmeinket."

Pásztohy Panka: Pitypang testvérei

Ezúttal a testvérvárást  pillanatait élhetjük meg Lilivel együtt, a kicsi ruhák előszedését, a testvéri érzés kibontakozását. Lilinek nincs is ezzel problémája, nagyon várja a kistestvérét, hiszen a szüleinek is vannak testvérei és a legjobb barátnőjének is van egy kishúga. 

Viszont elgondolkozik azon, hogy kiskutyájának, Pitypangnak, vajon vannak-e testvérei. Aranyos, ahogy keresgéli Pitypang testvéreit, majd a menhelyi látogatás is szívet melengető. 

Bármikor elővehető mese, szerintem a gyerekek kedvence lehet a kutyusok miatt, de a testvérvárás izgalmainál is érdemes olvasgatni.  

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése