2019. március 17., vasárnap

Heti ez + az


Sziasztok!

Ismét régen volt Heti ez + az, de ha instagramon követtek bennünket, akkor láthatjátok, hogy instasztorikban néha hallatunk magunkról. Ha még nem követtek, IDE KATTINTVA  megtehetitek, ha szeretnétek.

Ott írtam arról is, hogy Zsófi miért vonult az utóbbi időben háttérbe, bár továbbra is sokat olvas, és a technikai részekben továbbra is segít. Évente kb. 2 bejegyzésre számíthatunk azért tőle.

Mivel már kicsit kijöttem a gyakorlatból a Heti ez + azt illetően, ezért arra gondoltam, hogy most amolyan "a hét képekben" stílusban fogok írni. Kezdem, illetve folytatom is Zsófival.



Íme Zsófi, aki nem véletlenül van fehérben, itt éppen a soproni kórház sebészeti osztályán készül a napi gyakorlatát eltölteni. Még tavaly szeptemberben rátaláltunk egy OKJ-s gyakorló ápoló tanfolyamra, ami államilag támogatott, ingyen lehet elvégezni. Két évig tart, majd erre épül egy harmadik év, ami ápoló végzettséget ad. Két év után gyakorló ápoló végzettségről ad bizonyítványt, a harmadik év pedig egy felsőbb végzettségről, de ebben nem vagyok annyira jól tájékozott. Elvileg az állam két OKJ-s tanfolyam elvégzését támogatja egy embernek, ami nem jelenti azt, hogy minden OKJ tanfolyam ingyenes és azt sem, hogy könnyű rátalálni az ilyen tanfolyamokra. De akit érdekel, érdemes utánanéznie.

Pandemic
Aki először kitalálja, mi lehet ez az Imagine feladvány,
annak meglepit küldök. De tényleg! ;)

Ilyen, amikor már elszabadulnak a fantáziák. :D 



A fiúk szerencsére mindig kaphatók egy jó társasjátékra. Legújabb kedvencük (a fiúké) a Pandemic, amiben tulajdonképpen a világot kell a járványoktól megmenteni, és egy frissen vásárolt játék az Imagine, amiben kis képekből tudjuk összerakni a feladványt. Természetesen játék közben mindig meglódul valakinek a fantáziája, és mindenféle mókás dolgot kezdenek el összerakni. Sokszor ezért tart nálunk órákig egy társasjáték.

Gombócok :)

Kapros húsgombócleves

Nagyon szeretjük a kapros húsgombóclevest, amit egyszerű elkészíteni és nagyon finom. Mindig igyekszem nagy adagot főzni, de sajnos másnapra így is-úgy is elfogy. Talán most kitartott másnap estig, de csak azért, mert a férjem egy jó pár hónapja nem eszik húst és húsos ételeket.



Újdonsült kedvencünk éppen ennek köszönhetően született meg: különböző zöldségeket, édesburgonyát, céklát, zellert felkockázva, sóval, borssal, olívaolajjal ízesítve megsütöm egy tepsiben. Dobálok rá lilahagymákat, vöröshagymát, és rengeteg gerezd fokhagymát. A sült fokhagyma valami isteni finom!  Ebben az adagban úgy látom, hogy cukkini és padlizsán is van, tulajdonképpen bármit, ami van otthon, bele lehet tenni. Kaliforniai paprikát és paradicsomot is szoktam tenni a tetejére. Amikor már majdnem jók a zöldségek, akkor rámorzsolok egy Lidl-s krémfehér sajtot és azzal is sütöm egy ideig. Nem olvad el, de nagyon jól kiegészíti az édesburgonya és cékla édeskés ízét a sós sajt.


Kinyíltak a kertben az ibolyáim, így természetesen készítettem velük könyves fotókat. Ha pedig már fotóztam, akkor néhány képet készítettem még az instagram oldalunkra is. 

Ez a kép nagyon tavaszi hangulatúra sikerült,
de jól visszaadja a könyv színvilágát és vidámságát.

Ha valahol meglátok egy szép művirágot,
arra gondolok, hogy milyen jól használhatnám
a könyvfotózáshoz. Sokszor meg is veszem őket. :D 

Imádok fotózni, könyveket is, de az utána
megmaradt felfordulás eltüntetése a nagyon
nem szeretem dolgok közé tartozik. 

A nőnapi tulipánjaim sem maradhattak ki. 

Ha már virágok, akkor az első aranyeső bimbót is
megörökítettem a kertben.

Zöldségchips
A hét felfedezettje a zöldségchips, nem tudom eddig, hogy-hogy nem találkoztunk vele, de azóta már több helyen is találtunk és kóstoltunk. A kedvencünk a Lidl-ben kapható. Édesburgonya, zeller és cékla, nagyon finom.

Sopron, Fő tér

Háttérben a Szent Orsolya templom


A Tűztorony a másik oldalról 

A fiúk :)
Esti séta Sopronban. Az óváros számunkra megunhatatlan. Legyen nappal, legyen este, tél, vagy nyár. Gyönyörű és mindig rácsodálkozunk valamire, amit még nem láttunk.


A héten megérkezett hozzánk ez a gyönyörűszép baba, aki a Könyvutca blog könyvtároslánya pozíciót tölti be és @guilieendolls készítette. Nézzétek meg az oldalát, szépséges babákat készít.  A facebook oldalunkon egy nyereményjáték is folyik, melyben nevet keresünk ennek a szépségnek.

Ha még nem játszottatok, akkor várunk benneteket!

A NYEREMÉNYJÁTÉKHOZ KATTINTS IDE! 



Lassan megindultak hozzánk a pályázatra készített könyvjelzők. Ha szeretnétek könyvjelzőt tervezni, akkor még megtehetitek, április 15. éjfélig tart Könyvjelzőtervező pályázatunk, amelyekben értékes nyereményekkel gazdagodnak a pályázat nyertesei. IDE KATTINTVA elolvashatjátok a részleteket. 



A héten egy új rovat is indult a blogon, melyben rendszeresen meg fogom mutatni, hogy melyik könyveket tervezem elolvasni, milyen friss megjelenésekre várok. Hetente vagy kéthetente jelentkezem majd ezzel az ajánlóval.


Még egy új rovatot fogunk indítani, terveim szerint a jövő héten szombaton jön az első rész. Vendégkönyv lesz a címe, és ebben szeretnénk elsősorban Sopronban és környékén, vagy éppen, ha máshol járunk, akkor természetesen ott is, egy-egy vendéglátó helyet bemutatni, legyen az kávézó, étterem, cukrászda. Képes beszámolókra számíthattok, a benyomásainkkal tapasztalatainkkal kiegészítve. Remélem, szívesen olvassátok majd. Én mindig örülök, ha egy helyről valakinek a személyes tapasztalatát olvashatom.


A könyvekről is néhány szót, az elmúlt két hét egyik nagy kedvence volt Matt Haig: Én és az emberek könyve. A címre kattintva elolvashatjátok az értékelésemet.



A Cameron Post rossz nevelése is igen ütős történet, ajánlom nektek!

Jaj, ez még most jutott eszembe! Ha valaki tudja, mondja már meg, hogy lehet az, hogy március közepén a legnépszerűbb a Boldog karácsonyt! című bejegyzésünk, amely bejegyzés nem tartalmaz mást, csupán egyetlenegy képet, amelyen boldog karácsonyt kívánunk. Keményen tartja magát az első helyen kb. három hete. 





További szép vasárnapot kívánok, legyen szép jövő hetetek!



10 megjegyzés:

  1. Nagyon szép összeállítás lett! Remek fotók, nekem különösen a kapros gombócleves tetszett:)))

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok,
    A kapros húsgombócleves receptjét elkérhetném? Nagyon finomnak tűnik:)
    Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Íme a recept: Fél kilónyi darált húsból (én sertéshúsból készítettem) majdnem úgy, mint ahogy a fasírtot szoktam készíteni, egy masszát készítek. Kb. két zsemlét áztattam be hozzá, egy tojással és két gerezd reszelt fokhagymával összekeverem, sóval, borssal ízesítem. Ha nagyon híg, akkor zsemlemorzsát teszek még bele. Nagyon sok receptben rizset is írnak a gombóchoz, de mi anélkül jobban szeretjük.
      A leves is nagyon egyszerű, kevés olajon megpirítom a kaprot, ami ízlés szerint bármennyi lehet, felengedem a lábasomat úgy háromnegyedig felforralt vízzel, majd beledobok fél literenként egy zöldség-vagy húsleveskockát. (ha jól emlékszem, de a húsleveskocka dobozán rajta van a helyes adagolás.) Miután a leveskockák feloldódtak, zöldségeket teszek bele. Mirelit zöldséget szoktam használni, legelőször franciasaláta zöldségkeverék volt itthon, azzal is finom, most legutóbb pedig egy olyan keverék, amiben répa, karfiol és brokkoli volt. MIndkettő változat nagyon finom volt. Ha a zöldség már majdnem jó, nem sok idő kell neki, akkor beleteszem a gombócokat, egy lyukacsos kiszedő kanállal és néhány másodpercig a kanállal tartom a levesbe, mert így tuti nem ragadnak az edény aljára. Így is főzöm egy kicsit 5-6 percig, majd tejszínt teszek bele, kb. 4-5 dl-t, és ezzel is felforralom. Sűríteni nem szoktam. Én a Pennys 12 %-os tejszínt használom a tejszínes leveseimhez. Tálaláskor mindenki facsarhat bele citromot, érdemes vele kipróbálni, még extrább lesz tőle.
      Remélem, nem hagytam ki semmit.

      Törlés
  3. Úristen, de éhes lettem! Nagyon jól mutatnak azok a jó kis kaják. Jó kis összefoglaló! Szép képek! Gratula!!

    VálaszTörlés
  4. NNNAAAA !!! éppen itt az ebéd ideje! Megyek megkóstolom azt a finom kapros húsgombóclevest! Egyébként az összeállításhoz gratulálok igazán tartalma és nagyon szépek a fotók is. Az éttermek bemutatása nagyon jó ötlet. sok sikert kivánok hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziii mindent! Neked is kapros húsgombóclevesed van otthon? :D

      Törlés
    2. Nekem tejfölös bableves volt a hűtőben. De az is nagyon finom volt. Ma pedig frankfurti levest fogok főzni.

      Törlés
    3. Nyammm... Ezek is finomak. :)

      Törlés