2018. július 13., péntek

John Douglas és a sorozatgyilkosok

Nagy krimi- és thrillerrajongónak tartom magam, érdekelnek mind a fiktív, mind a valós bűnügyi történetek, s általában szeretem ezeket nagy mennyiségben fogyasztani. :)
John Douglas szuper könyvei azonban eddig még nem kerültek az utamba, így most az övék lesz ez a bejegyzés.


A könyvek előtt azonban írnék az (egyik) új kedvenc sorozatomról is pár szót, amihez természetesen köze van John Douglasnak is, ez pedig a Criminal Minds. Ami egyébként nem igazán egy mai sorozat, és nem tudom, hogy nagy krimirajongóként hogy maradhatott ez idáig ki az életemből. Imádom a szereplőket, s a karaktereiket (hatalmas nagy Dr. Spencer fangirl lettem), szeretem az egyes epizódok történetvezetését. Vannak elég durva részek, de az még durvább, hogy ezek általában mind valós történéseken alapulnak, amiket többek között John Douglas könyveiből is megismerhetünk.

John Douglas: Sorozatgyilkosok - Mindhunter
Ki is az a Jonh Douglas? 
Röviden: egy híres FBI-os viselkedéselemző, hivatásos sorozatgyilkos-vadász, a többi meg  ebből a könyvből bőven kiderül.
Ez a könyv került legelőször a kezembe tőle, hála a Gabo Kiadónak és az új Netflixes sorozatnak, ami miatt megjelent ebben az új köntösben is.
Egyik nap befejezem az egyik pszichothrillerem, aztán már nyúlok is a következő után, aztán meg elolvasom ezt a könyvet, és azt mondom, hogy te jó ég, a fiktív, sorozatgyilkosokról szóló thrillerek igazából semmik az igazi sorozatgyilosokról szóló történetekhez képest.
Nem rajongok a sorozatgyilkosokért, s elítélem azt is, amikor valamiféle ikonként próbálják beállítani őket, egész kultuszt felépítve köréjük. (Nagy előítéletekkel tekintek például a most készülő nagyszabású Tarantino Mansonról szóló filmjére is... , remélem nem ilyen kultuszteremtő módon fog hozzáállni a témához.)
Az összes ilyen történetben azt a befejezést preferálom, ahol mindenki elnyeri méltó büntetését.



A JD könyvek olvasását szerintem ezzel a kötettel éri meg elkezdeni, s utána meg ajánlom az előbb említett sorozatot is, amit szintén Douglas munkássága, az ifjú évei inspiráltak. Egy nagyon jól sikerült, inkább gondolkodós, mint akciódús sorozatról van szó, de én már alig várom a második évadot!

Sötéség - Megszállottak
Douglas minden könyvében tud újat mondani. Újabb gyilkossági eseteket ismerhetünk meg, mind a megoldottak, mind a máig megoldatlanok közül.
Szörnyülködhetünk az amerikai jogrendszer sorozatgyilkosok iránt tanúsított elbánási módszerén.
John Douglas elismeri, hogy egyes sorozatgyilkosoknak, pszichopatáknak sok kegyetlenséget kellett elviselniük a gyerekkorukban, ám ez nem menti fel őket semmi alól.
A Megszállottak című könyveben arról is olvashatunk, hogy hogyan figyeljünk jobban oda magunkra és a gyerekeinkre is, s hogy ne hallgattassuk el a hatodik érzékünket, ha egy gyanús alakkal kapcsolatban jelez nekünk.

A Gabo kiadó a nyárra pedig újra kiadta a Sötétséget, ami azért jó, mert ha nincs meg a könyvtáradban a könyv, akkor szinte már esélytelen a beszerzésük,  sajnos! Úgyhogy Gabo Kiadó, jöhetnek még John Douglas könyvek! :)

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése