2018. július 20., péntek

Légy kreatív!


Néhány könyvet szeretnék mutatni ebben a bejegyzésben, ami segítségetekre lehet, ha fel szeretnétek újítani egy kisbútort, vagy akár nagyot, vagy csak úgy kreatívkodni szeretnétek valamit.

Van köztük kifejezetten felnőtteknek való és néhány közös, családi programot segítő, de akár egy egész csapat gyereket is el tudunk varázsolni akár egy kis kőfestéssel, esetleg hangszerkészítésre is rávehetjük őket.


Krivarics Ditta: Régiből újat

Bútorfelújítás mindenkinek

Nagy valószínűséggel mindenkinek van egy-két régi bútordarabja, amitől nem szívesen válik meg, a nagyi hokedlije, vagy éppen kissámlija, lomtalanításkor talált ódivatú, de jó állapotban lévő székek, vagy éppen a használtpiacon talált szekrényke, amit nem tudunk otthagyni. 

Ezeknek a kincseknek a felújítására ad nagyon hasznos tanácsokat ez a könyv, az alapoktól kezdve, egészen a bútor festéséig, hogy aztán munkánk végeztével jólesően gyönyörködhessünk az új alkotásainkban.

Széles körű tájékoztatást kapunk festékekről, alapozókról, egyéb színező és felületvédő anyagokról. A felújításhoz szükséges komplett eszközkészlet listáját is megtalálhatjuk egy helyen. 

Konkrét bútorok felújítását kísérhetjük végig lépésről lépésre, fotókkal és magyarázó szöveggel együtt. Hasznos könyv, gyönyörű fotókkal illusztrálva, sokat tanultam belőle.


Sascha Kempter: Fafaragás gyerekeknek

A Cser Kiadónak az idén is megjelent egy fafaragós könyve, a Faragjunk apró figurákat, amelyről IDE KATTINTVA olvashattok is, és még egy bejegyzéssel készülök a könyvből, amikor a már kifaragott kis állatkákat mutatom meg.

Ez egy 2015-ös kiadású könyvecske, és akár az alapozása is lehet az állatfaragós könyvnek, mert némileg egyszerűbb, valódi első daraboknak megfelelő faragásokat mutat be. Pl. vékonyabb ágak faragással való díszítését, nagyon aranyos karómanók készítését, egyszerű recefice hangszer kifaragását.

Nemcsak a fiúknak szól ez a könyv, már a karómanók és a díszes botok is megragadhatják mindkét nem figyelmét, de a somfából faragott "gyöngysor" elkészítése ugyancsak érdekelheti a lányokat is. Fakard, horgászáshoz való úszó, hűtőmágnesek, bélyegzők, ékszerdoboz, vitorlás hajó, kisebb szobrok szerepelnek még a repertoárban, szerintem ez is egy szuper könyv nyárra, ha gyermekeink kreatív elfoglaltságát szeretnénk ötletekkel segíteni.


Andrea Küssner-Neubert: Készíts hangszert!

A címből már ki is derül minden! Egyszerű, otthon elkészíthető csörgő- rázó- ütőshangszerek elkészítését mutatja be ez a könyv, amelyeknek nemcsak az elkészítése remek szórakozás, hanem a kipróbálása is, sőt a későbbi használata is.

Készíthetünk mindenféle csörgőt: tojás, papírpohár, kartonhenger, lufi felhasználásával, tamburint, csengettyűs botot, kupakos csörgőt, diós csörgőt, mosdókesztű szörnyet, harangjátékot, szélharangot, kasztanyettet, ritmusbotot, ritmusládát, receficét, bongót és még sok egyebet. Ha a család minden tagjának készítünk egy hangszert, már kész is van a házi zenekar. De remek gyerekparty-elfoglaltság is lehet ezeknek a hangszereknek az elkészítése, ha a hozzávalókat előtte összegyűjtögetjük, mert legfőképpen otthon fellelhető hozzávalók szükségesek, tulajdonképpen az újrahasznosítás elve is nagyszerűen érvényesül ezeknek a hangszereknek az elkészítésénél.


Denise Scicluna: A kavicsfestés titkai

Kelts életre a köveket!

Bár az előző könyvek is nagyon tetszettek, ez a kedvencem, mert imádok köveket festeni, sőt úgy egyáltalán bármit lefesteni. És bár a Pinteresten is rengeteg ötletet lehet találni a kavicsfestéshez, egy igazi mániákusnak sosem elég, ezért nagy örültem, amikor a könyvtárban megtaláltam ezt a könyvet. És nem utolsósorban könnyebb ezt levinni a kertbe, vagy kiteríteni a konyhaasztalon, mintha a telefonomra, vagy a laptopra kellene vigyázgatni alkotás közben.

Rögtön a könyv elején egy remek ötletet is találtam. Ha nem találom a megfelelő formájú kavicsot, amit elképzeltem egy megvalósítandó ötlethez, akkor gyurmából is elkészíthetem a megfelelő alakot, azaz saját kavicsot is gyárthatok magamnak. Lefestve már senki nem mondja meg, hogy az kő vagy gyurma. Persze csak addig, amíg a kezébe nem fogja. Mindenesetre egy-egy esetben jó alternatíva lehet.

Nagyon sok jó ötlet és szép minta található ebben a könyvben, könyvmolyként a sokféle bagolynak nagyon örültem, de a gyümölcsök is a kedvenceim, az emberi alakokról nem is beszélve. A legkisebbek is könnyen meg tudják festeni a cuki kavicsszörnyeket, a halacskákat és az egyszerűbb házikókat, sőt minimál cicák is vannak az ötletek között.

Nagyon tetszik, és hétvége lévén, megyek is keresek pár követ a gyűjteményemben. Az egész családnak kiváló program,  és még szép emlék is lehet, ha a köveket egy kirándulás alkalmával gyűjtitek össze.

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése