2018. július 9., hétfő

Dienes Lilla: Egyetlen év


Nagyon örülök, hogy utamba került ez a könyv, mert elolvasásával egy nagyszerű élményben volt részem. Egy fantasztikus időutazásban, hiszen több, mint 100 évet ugrottam vissza az időben a könyv története által, és máris a századforduló Budapestjén találtam magam.

Egy pillanatra 1883 karácsonyán időztem, ahol néhány percig megfigyelhettem a Wohl lányok, Ella és Margit karácsonyi izgatottságát, de már utaztam is tovább egészen 1900-ig, amikor már a felnőtt, fiatal lányokat láttam viszont.



Két okból szerettem volna ezt a könyvet elolvasni, az egyik a kor, amelyben a történet játszódott, és a másik, a női sorsok, főszereplők miatt. Akkoriban a nőknek sokkal nehezebb volt érvényesülni, a jó férjhez menés volt a legfontosabb dolog egy nő életében.

A szülőktől egyből egy férjhez kerültek, ahol szintén alárendelt szerepet kaptak, addig engedelmes gyermekek voltak, majd engedelmes feleségekké kellett válniuk.  Imádom azonban az olyan karaktereket, akik lázadnak, szembemennek koruk elvárásaival, és szeretnék azt, ha saját jogukon is boldogok lennének, nemcsak, mint feleség és anya.

Ez a könyv a Wohl-lányok egy évének története, mely egy évben nagy utat járunk be mi is velük együtt. Megismerjük a korabeli Magyarország és Budapest nyüzsgő társadalmi életét, közelről csodálhatjuk meg művészeit, szemtanúi lehetünk a Parlament épülésének, a nők társadalmi helyzetének, öltözködési stílusának, és a kor változásainak.

Miután már eleget időztünk az országban, elutazunk Párizsba, ahol ez idő szerint világkiállítás zajlik. Nagyon tetszett, hogy az 1900-as párizsi világkiállítás nagy slágere az elektromos mozgójárda is feltűnik a könyvben, hőseink pedig ki is próbálták és kellőképpen rácsodálkoztak, éppen úgy, mint a villanyvilágításra, én pedig nagyon élveztem ezt az utazást. 


A kor hiteles bemutatása mellett a lányok története is meglehetősen mozgalmasan, érdekesen alakult, megtudhatjuk, hogyan intéztek el akkoriban nemkívánatos dolgokat, milyen elvárások szerint kellett egy hajadon lánynak élnie, miként változtak ezek az elvárások, amikor feleségek lettek, és hogyan viselkedtek a férjek, szülők, édesanyák, udvarlók, szeretők. 

Wohl Ella vívódásait teljesen át tudtam érezni, és nagyon drukkoltam neki, hogy sikerüljön megvalósítania önmagát, legyen elég ereje és akarata, hogy a vágyai után menjen, amihez abban a korban még kellett egy jó nagy adag bátorság.

Engem magával ragadott a könyv története, a szereplők élete, nagy érdeklődéssel szemléltem a kor divatját, az ország alakulását, az Országház épülését, a  magyar művészek, írók, festők életének darabkáit, a párizsi világkiállítást, pletykákat és intrikákat, amelyeket kiválóan foglalt egy év történetébe a szerző.

Ajánlom nektek is, keressétek és olvassátok ezt a könyvet, szeretni fogjátok. A kedves, szerény borító egy nagyszerű történetet rejt. Ez egy remek első könyv.

10/10

Bea



Nagyon kíváncsi lettem a szerzőre, Dienes Lillára, ezért megkértem, hogy válaszoljon néhány kérdésemre, a következőkben ezt olvashatjátok.


1. Mit lehet tudni rólad? Mi vagy ki inspirált az írásra?


Az írás mindig is fontos része volt az életemnek, függetlenül attól, hogy iskolai novellapályázatot, újságot, disszertációt, vagy sajtóközleményt írtam éppen. A gyerekeim érkezésekor kapott el a „most vagy soha” életérzés, próbáltam annyi időt szakítani az írásra, hogy megvalósítsam a régi álmom, és történeteket írjak. Az Egyetlen év ötlete egy városnéző túra (az Imagine Budapest épületdíszekről szóló sétája) alkalmával állt össze bennem. Itt hallottam Loser János keserűvíz gyáros lányának kissé sablonos megszöktetéséről. A lány végül nem élt boldogul a választottjával, hanem szégyenszemre kénytelen volt visszatérni a szülői házba. Kíváncsi lettem volna arra, hogy pontosan mi történt a Loser lánnyal, de nem leltem az eset nyomára. Így inkább kitaláltam hozzá egy történetet. Így született meg az Egyetlen év, ami most a Noran Libro Kiadónál jelenik meg. 

2. Könyved története 1990-ban, a századfordulón játszódik. Mi alapján választottad ezt az időszakot?


Először született meg a fejemben a történet kerete, és utána választottam hozzá egy olyan konkrét évet, amelyben úgy éreztem, a szituációk megállják a helyüket. A századfordulóra nem a nosztalgikus, „boldog békeidők hangulat”, hanem az akkor végbemenő társadalmi változások miatt esett a választásom. És nem utolsó sorban fontos volt, hogy rendelkezésemre álljon olyan szakirodalom, amely segítségével hitelesen, és a lehetőségeimhez mérten helytállóan be tudjam mutatni az adott kort. Az ezerkilencszázas év egyben szimbolikus jelentőségű is, hiszen a történet sorsfordulókat mutat be, amihez, úgy éreztem, jól illik a századforduló.  


3. Örömmel fedeztem fel, hogy szereplőid egy része, pl. Körösfői-Krieschl Aladár valós személy volt, sőt még Jókai is megjelent távolról. Ellát és Margitot, a főszereplő testvérpárt valós személyek ihlették?


A regényben szerepelnek valós történelmi szereplők, mint például Loser János, keserűvíz gyáros, Körösfői-Kriesch Aladár, a magyar szecesszió mestere, Nagy Bella, Jókai felesége, Stróbl Alajos, a „szobrászpápa”, vagy az első (francia) orvosnő, Madleine Brés. A karakterek második csoportját azok alkotják, akikhez valós személyek szolgáltak inspirációul, ilyen például Loser Margit, vagy Körösfői alkotótársa, Nagy Sándor, akiről Ede alakját mintáztam. A harmadik csoport pedig fiktív személyekből áll, természetesen ezekhez a karakterekhez is valós személyek adtak inspirációt, ám itt egy-egy karakter elsősorban egy életszituációt, viselkedési sémát személyesít meg. Így az elbeszélő, Ella, és a húga, Margit karaktere is fiktív, ám a szituációk, amelyekkel megküzdenek, nagyon is valósak, maiak. A regény írása alatt a legnehezebb feladat Ella karakterének megformálása volt, hiszen a regény első változatában nem Ella mesélte el a történetet, de úgy éreztem, hogy azzal, ha ő lesz az elbeszélő, talán az olvasó is jobban meg- és átéli a helyzetét. Eleinte persze folyton azon járt az agyam, hogy ez majd úgy veszi ki magát, mintha én magam lennék az elbeszélő, de amint sikerült ezen túllépnem, és szabályosan belebújnom Ella bőrébe, már sokkal könnyebben ment az írás. 

4. Izgalmas és érdekes élmény volt ennyire közel kerülni a századfordulós eseményekhez, szereted ezt a korszakot? Arra gondolok, hogy pl. a régebbi témájú regények állnak közelebb hozzád, vagy éppen annyira szereted a moderneket is?

Könyvek, és általában olvasás tekintetében a sci-fit és a szirupos szerelmes regényeket kivéve nagyjából mindenevő vagyok, a lényeg, hogy magával ragadjon a történet. Bár bevallom, szeretem, és keresem a női szerzőket. 

5. Mi volt a legelső könyv, amit olvastál? 


Talán az első könyv, amire emlékszem, egy ókori mitológiai történeteket feldolgozó gyerekkönyv volt. 

6. Van-e kedvenc könyved, szerződ?


Szeretem a kissé homályos, gondolkodásra sarkalló történeteket. Kundera az egyik kedvencem, de például Arany balladáit és Örkény egyperceseit is szívesen olvasom. Szécsi Noémi és Szabó Magda stílusát is nagyon szeretem.

7. Lapulnak-e még a fiókodban/laptopodon további regények? 


Igen. Az Egyetlen év tulajdonképpen a második regény, amivel elkészültem. Az első, amit egyelőre a laptopomon őrzök, és szeretnék tovább bővíteni, szépíteni, egy apa és fia ellentmondásos kapcsolatáról szól a huszadik század történelmi viharai közepette. Azt szeretném megmutatni, hogy nem csak a klasszikus értelemben vett hősök és gonoszok története lehet érdekes, hanem éppen ekkora érdem az, ha valaki a szó legszebb értelmében véve ember tud maradni akkor is, amikor oly sokan állattá válnak körülötte. 

8. Fontos egy írónak sokat olvasnia?


Igen, mindenképp. Gimnazista koromban elhatároztam, hogy szeretnék nagyon olvasott lenni, de aztán jött az egyetem, tanulás, bulizás, utazások, a munka, és persze a család, így egyre kevesebb időm marad a könyvekre. De a lelkesedés megmaradt, csak most már jobban megválogatom, hogy mit olvasok. Amikor pedig írok, igyekszem semmi mást nem olvasni. 

A szerző facebook oldala:

https://www.facebook.com/dieneslilla/

Ha kedvet kaptatok és szívesen elolvasnátok ti is a könyvet,  itt rendelhetitek meg:

https://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/4962/egyetlen-ev



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése