2018. július 26., csütörtök

Bajzáth Mária (szerk.) : A rabbi és az oroszlán

Zsidó mesék, legendák, történetek

Egy igazi különlegesség ez a meseválogatás, legfőképpen a számomra ismeretlen kultúra és vallás adja a különlegességét és egyediségét.

Ezekben a mesékben is megjelentek a szegény ember, gazdag ember, a három testvér elindul szerencsét próbálni, az okos lány története jellegű mesék, zsidó környezetben, a zsidó kultúra ismertetőjegyeivel.


Leginkább az élet fontos kérdéseiről és érzéseiről szóltak ezek a történetek, gondolkodásra késztettek, mégis kikapcsoltak, ugyanakkor megmosolyogtattak és jó érzésekkel töltöttek el, mint minden más mese.

Pontosan hetven zsidó mesét tartalmaz a könyv. Azért éppen ennyit, mert a 70 a zsidó kultúra egyik szimbolikus jelentésű száma, és a nem pontosan megszámolható mennyiségeket jelzi.

Egy különleges világba utazhatunk el e könyv által, tizenöt témán, fejezeten keresztül ismerkedhetünk ezekkel a csodákat tartalmazó és lelket melengető történetekkel. Olvashatunk emberekről, állatokról, gyerekekről, családról, bölcsességről, igazságosságról és ravaszságról, hitről és szeretetről, jótékonyodásról, szabadságról, jó és kevésbé jó cselekedetekről.

Nem erőltette rám a zsidó vallást a könyv, hanem valóban megismertetett vele. Nemhiába tervezték a szerzők iskolai tananyag részévé tenni a könyv történeteit, ugyanakkor szánták szórakoztató, tartalmas irodalmi alkotásnak. Gondolkodásra, esetleg vitára, eszmecserére biztatnak ezek a mesék.

Voltak kedvenc történeteim, pl. rögtön a legelső: Az okos fiú, aki segített a bírónak, ami egy nagyon egyszerű, ám nagyon okos mese, de nagyon érdekes volt a Rabbinusi számtan című történet is. 

Az Igazi kincsek című fejezet a vallásról szól, a zsidó vallást, az embereket ismerhetjük meg egy kicsit jobban, pl. a pajesz jelentőségét és értékét a zsidó férfiak szemében, a hit és ima erejét. A következő fejezetekben olvashatunk életről és halálról, csodákról és a valóságról, kalandokról és kalandorokról, mesemondókról, királyokról, rabbikról és tanítványokról, zsidó ünnepekről és hagyományokról, ételekről, italokról, állatokról, gyerekekről, ifjakról és öregekről, asszonyokról és férfiakról, bölcsességekről és bolondságról, tiszteletről, felelősségről és szeretetről.

Megtudtam pontosan, mi az a sábesz süvó, a dróse, mit jelent a tálit és a tfilin, kik azok a mágidok. Azt is, hogy a kugli az egy étel is lehet, méghozzá burgonyából készült kelet-európai zsidó étel, valamint azt is, hogy a pészáh egy nyolcnapos tavaszi ünnep, és hogy a szikla is lehet egy tanú. 


Örök értékek és örök igazságok gyűjteményét tartalmazza ez a könyv, az ember jó és rossz oldalát egyaránt bemutatja, tanulságokkal és szórakoztató történetekkel, elgondolkodtat és megmosolyogtat. Tetszettek ezek a különös mesék és mindenképpen szeretném az illusztrációt is megemlíteni, mert szerintem csodaszépek. Mázel tov!

Bea

"Ahová beengedik, ott lakik az Isten"

***

"Vannak olyan utak, melyek rövidnek látszanak, de valójában hosszúak, 
és vannak olyan utak, amelyek hosszúnak látszanak, de valójában rövidek!"

***

"- Hadd adjak egy tanácsot, barátom! 
Sose várj addig a jótékonykodással, amíg - Isten őrizz - veszteség nem ér! 
Szent bölcseink azt mondják: "A pénz sózva jó." 
Ezt azt jelenti: ahhoz, hogy megtartsuk és élvezzük a pénzünket, 
azaz jó és nemes dolgokra költsük, adománnyal kell megfűszerezni, 
ahogyan a sóval tartósítjuk és ízesítjük az ételt."

***

"Azon fáradozott szüntelenül, hogy a rosszban megkeresse a jót, 
nem ismerte sem a haragot, sem a heves kitöréseket."

***

"Ha akarod, tudod, ha keresed, megleled."

***

"Ha csak két választásod van, válaszd a harmadikat."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése