2018. március 2., péntek

Eva Schumann: Csili és társai

A tavasz közeledtével nagyon időszerűnek éreztem ennek a könyvnek az elolvasását, mert imádok kertészkedni, és nagyon szeretem, ha a kertemben frissen leszedett paprikát és paradicsomot ehetem reggelire. 

Ennek a könyvecskének a segítségével kicsit elmerülhettem a csilipaprika történetében, megismerhettem a különböző csilifajtákat, paprika alapismeretekre tettem szert és természetesen a csilitermesztés alapjaiba is betekinthettem.

Nagyon értékes növényünk a paprika, mert amellett, hogy nagyon gazdag vitaminokban és élettani szempontból egyéb hasznos anyagokban, még kalóriát is alig tartalmaz. Ha pedig még tovább szeretnénk fokozni a paprika mindenhatóságát, akkor afrodiziákumként is tekinthetünk rá, a gyógyászatban amúgy már régen alkalmazzák a kapszaicin hatóanyagot, fájdalomcsillapító tapaszokban. 

Érdekes tény, hogy a csipőspaprika evése boldogsághormonokat aktivizál, ugyanis a paprika csípését a szervezet fájdalomként értékeli, amire válaszul endorfinokat termel, (az endorfin fájdalomcsillapító hatása a morfiuméhoz hasonlít), és ez egyfajta boldogságérzettel tölt el bennünket. Ugyanez igaz a csokoládéra is, az aztékok ki is találták nekünk annak idején a csilis csokoládék tudományát.

Ha már az aztékoknál tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy csilipaprikát a 15. századig kizárólag az amerikai őslakosok termeltek. Dél- és Közép-Amerikai őslakosai már több ezer évvel időszámításunk előtt ismerték és használták a csilipaprikát, eleinte csak a vadon termő növényeket gyűjtötték be, majd idővel elkezdték a termesztésüket is. 

Kolumbusznak köszönhetjük a csilipaprikát, amikor elérte úticélját, azt hitte Indiába érkezett, de valójában Amerika partjainál ért földet. Borsnak vélte a csípős bogyókat, amelyekkel az amerikaiak ízesítették ételeiket.

Sokféle csilipaprikát ismerhetünk meg a könyv segítségével, már régen gyanítottam, hogy a Cayenne-bors tulajdonképpen csilipaprika, és most már biztosan tudom is.  A paprika csípőssége szerinti besorolás nagyon érdekes módon történik, úgynevezett érzékszervi bírálók részvételével.

Természetesen a csilipaprika termesztéséhez szükséges tudnivalók sem maradtak ki a könyvből, külsőre nekem nagyon tetszik a 'Chocolate Bhut Jolokia' nevezetű extrém csípős paprika, amely csípősségi skálán a legmagasabb besorolást kapta, csak védőkesztyűben tanácsos hozzányúlni, és érett állapotában barna színű. 
Chocolate Bhut Jolokia
extrém csípős kategória
Olvashatunk a legkedveltebb magyar paprikafajtákról is, az otthoni csilitermesztés hozzávalóiról, a teendők  sorrendjéről, a paprika kártevők elleni védelméről, a szakszerű öntözésről, megtudhatjuk, hogy mi a jól fejlődő paprika titka.

Egy egész évre szóló segítséget kapunk paprikaügyben, megtudhatjuk, milyen a csilikertész egy éve, és miután megtermeltük és betakarítottuk, már főzhetünk is vele, egészen a fazékig kísérhetjük útját. 


A könyv utolsó részében "paprikás" recepteket találhatunk, az előételektől megkezdve, a leveseken át a vegetáriánus és húsos főételekig, a szószokkal és fűszerkrémekkel bezárólag. 

A végére pedig álljon itt egy nagyon figyelemre méltó mondat:

"Lényegében ugyanolyan folyamatokat indítanak be a szervezetben, mint az édességfogyasztás, 
csak nem hízlalnak."


Bea

A könyvet a Cser Kiadótól rendelhetitek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése