2017. május 4., csütörtök

Luca D' Andrea: A gonosz maga

Egy gyönyörű helyszín:  a dél-tiroli Dolomitok.
Egy szépséges falu: Siebenhoch.
Egy összetartó, különös közösség.
Egy ősi, titokzatos szurdok: Bletterbach

Jeremiah Salinger dokumentumfilmrendező, aki filmforgatás közben balesetet szenved és ennek súlyos következményei lesznek. Több súlyos következménye is. Miközben családjával, feleségével Annelise-zel és kislányával Clarával felesége szülőfalujába költözik egy kis időre, megpróbál megbirkózni démonaival, a baleset okozta súlyos traumával és rémálmaival. 

Feleségének egy év alkotói szabadságot ígér, mely szerint egy évig nem foglalkozik semmilyen üggyel, nem nyomoz, nem ártja bele magát semmibe. 


Aztán véletlenül tudomására jut a harminc évvel ezelőtt történt "bletterbachi mészárlás", ami felderítetlen ügy maradt. Jeremiah-t nem hagyja nyugodni az ügy és titokban nyomozni kezd. Az apósa elbeszéléseiből egyre többet és többet tud meg, a gyilkosságról, a falubéli közösségről és olyan személyekről, akik érintve voltak ilyen-olyan módon az ügyben.  A nyomozás lassan folyik, mindig kapunk egy-egy kis részletet, aminek ismeretében újabb és újabb teóriákat állíthatunk fel. 

Mindamellett tanúi lehetünk annak, hogy Jeremiah hogy halad a saját problémáival, hogyan alakul a családi élete. Meg kell mondanom, nekem egyáltalán nem volt szimpatikus figura, nem került hozzám közel. Annak ellenére, hogy természetesen nagyon érdekelt, hogy mit derít ki, tudni akartam egyre inkább, hogy mi történt a Bletterbachon, mi lett a három fiatallal és mit tudnak a faluban a többiek. 

Nem szerettem meg Jeremiah-t, mert ugyanakkor nem tudtam megérteni, hogy miért nem tudott otthon maradni, és örülni annak, hogy életben maradt a szörnyű baleset után, értékelni, hogy ott lehet a feleségével és a kislányával, és miért nem tudta betartani a feleségének tett ígéretét, egy év nem olyan nagy idő.

Nem, neki titokban nyomozgatni kellett. Az ő indoka az volt, hogy ha sikerül megtalálnia a gyilkost, akkor végez a Gonosszal, a sajátjával is, aki a tragikus baleset óta ott van a fejében, és ismét rendes mederben folyhat az élete, megszabadul a lelki terheitől is.  Amolyan gyógyulási folyamatnak tartotta a nyomozást, és a régi rejtély megoldását.

Mindeközben pedig meglehetősen érdekes, izgalmas dolgok derültek ki a hegy történetéről, mai és régi emberekről, boszorkányokról, meg egy tudományos feltételezésről, egyre inkább belegabalyodott Jeremiah az ügybe, és úgy látta, az egyetlen kiút számára az, ha megoldja az ügyet és megtalálja a gyilkost.

A házasságát és a kislánya életét is kockáztatta ezzel, de mintha már ez sem számított volna. Annyira elragadta a Gonosz utáni nyomozás szenvedélye, hogy elveszítette józan ítélőképességét is, így történhetett, hogy olyan dolgokat tett, amit egyáltalán nem tartottam átgondoltnak, sőt, azt is mondtam, hogy ez azért őrültség, tehát továbbra sem vívta ki együttérzésemet. A többi  szereplőnek sem sikerült közel kerülnie hozzám, de nem is tudom szükség volt-e erre egyáltalán, így legalább egy teljesen kívülálló szemlélő maradtam a titkokkal teli faluban, a sötét baljóslatú Dolomitok árnyékában.


A történet végén egyik csavar követi a másikat, izgalmakban sem volt hiány, amennyire lassú, alapos és izgalommentes volt a regény eleje, annyira felpörgött a vége. Tetszett a szerző történetvezetése és stílusa, az ősi legendák beépítése ebbe a sötét és titokzatos hangulatú thrillerbe.. 

Szerintem egy feszült, izgalmas könyv volt, egy ősi helyszínen, démonokkal, titkokkal és emberekkel, akik próbáltak a múlttal megküzdeni, több-kevesebb sikerrel. 

9/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése