2017. május 11., csütörtök

Győri Katalin: Kupak

Nyár

Ez a furcsa című könyv nagyon kellemes meglepetéssel szolgált számomra. Vékonyka is, nem is egybefüggő a története, hanem történetek folyamata egy 16 éves Kupak nevű fiúról, arról, hogyan tölti a nyári szünidőt, milyen dolgok történnek vele és milyen érzések dúlnak egy 16 éves fiúban. 

Ha hibát kellene mondanom, csak azt tudnám megemlíteni, hogy nagyon rövid volt, szívesen olvasnék még Kupakról, szerintem egy egész könyvet elbírt volna Kupak élete és gondolatai, de ha ennek a résznek Nyár az alcíme, akkor talán számíthatunk a további évszakokra is. Elolvasnám, az biztos. 


Bár a történetek nem szükségképpen összefüggőek, inkább szemelvények egy 16 éves kamaszfiú életéből, már az elsőnél úgy éreztem, hogy szívesen olvasnám tovább, mert nagyon kíváncsi lettem, hogyan éli meg Kupak a közösségi szolgálatot az idősek otthonában. 

Már a közösségi szolgálatból is kitűnik, hogy nagyon mai problémákat, témákat vet fel a könyv, mert a gyerekek és a közösségi szolgálatnak helyet adó szervezetek nem úgy élik meg a dolgot, ahogyan annak működnie kellene, és ahogyan esetleg külföldön működik is, hanem egy kötelezettségnek, egy szükséges rossznak, amit le kell tudni. Tisztelet a kevés kivételnek, mert én reménykedem, hogy van olyan.

Saját tapasztalatot is tudnék írni, de most itt Kupakról van szó, így inkább vissza is térek hozzá. Szerintem nagyon jól jelenítette meg a szerző egy 16 éves fiú lelkivilágát, aki még most ismerkedik tulajdonképpen az élettel, nagyon sok mindent kell még tanulnia, de ezt saját magában szeretné inkább kitapasztalni, és nagyon nem bírja, amikor a felnőttek a "mi leszel, ha nagy leszel?" és "miért ilyen hosszú a hajad?" kérdésekkel zaklatják.

Nagyon szeretetre méltó történet volt a legelső, amely az idősek otthonában tett első látogatását írta le, beszélgetését Béla bácsival, vicces és megható volt egyszerre. Mint már írtam, szerettem volna megtudni a történet végét, hogyan telt el a közösségi szolgálat további ideje, kiépítettek-e Béla bácsival valamiféle barátságot, megismerkedett-e az otthon más lakójával is, és milyen érzésekkel fejezte be a kötelezően előírt szolgálatot. 

Volt még itt kialakulófélben lévő  első szerelem, barátság, családi események, családi konfliktusok, és mindenféle tapasztalatok.


Tetszett ez a könyv, könnyű volt, szórakoztató, ám mégis nagyon életszerű eseményeket, problémákat vetett fel egy 16 éves, kissé zárkózott, visszahúzódó, félénk fiú szemén keresztül.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése