2017. május 22., hétfő

Christina Freiberg: 500 kerti ötlet

Ilyenkor tavasz/nyár környékén, mindig kölcsönzök a könyvtárból kerttel foglalkozó könyveket, mert a kert csinosítgatásával sosem lehet leállni, és bár a Pinteresten is rengeteg ötlet található, imádom az ilyen témájú könyveket is. Valahogy meghozza a kedvem a szorgos ténykedéshez, új ötleteket találok benne, új növényeket ismerhetek meg.

Ez a könyv tényleg 500 ötletet tartalmaz, közel ugyanennyi képpel. Először meglepődtem, hogy mennyire kevés a szöveg benne, inkább csak képaláírásoknak nevezném őket, de aztán meg már élveztem is, hogy ez egy vizuális könyv inkább, hatalmas élmény a szemnek.


Nagyon sok ötletet találtam benne és jó pár olyan dolgot is, ami számomra újdonságként hatott. Megtudtam mivel tudom optikailag növelni a kertet, mivel tudok nyugodt és mivel mozgalmas hatást elérni. Csak rajtam áll, hogy mit szeretnék, és a növények, a burkolatok, a kövek, a szobrok segítségemre lesznek abban, hogy a nekem legjobban tetsző kertformát megvalósítsam. 

Személy szerint én a kicsit vadregényesebb kerteket szeretem, ahol nem milliméterre egyforma minden fűszál és a kerti kavicsok sem szabályosan kanyarognak a számukra kijelölt helyen. Legyen minden harsogó zöld, legyen dús, bozótos, élénk színek és formák hívják fel egy-egy pillanatra a figyelmet, hogy aztán nyugodtan el tudjak merülni, lazulni, olvasni a kertben. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem kell a kerttel foglalkozni, de inkább kevesebbet, ezáltal több idő maradjon a szépségeinek az élvezetére. 

Ebben a könyvben kapunk ötleteket arra is, hogyan alakítsuk a kertünket, hogyan ültessük a növényeket ahhoz, hogy ne arról szóljon a tavaszunk, a nyarunk és az őszünk, hogy a kertet rendezgetjük, hanem arról, hogy kevesebb időráfordítással hogyan fog mégis teljes pompájában élni és ragyogni a kertünk, megadni nekünk azt a nyugalmat, amire vágyunk.

Azt még mindig nem sikerült megoldanunk, hogy  a szomszéd macskája ne használja szaratónak a kiskertünket, de már erre is találtunk egy jó praktikát, csak a fiúknak be kellene vállalni a vízipuskás ügyeletet egy-két nap erejéig. :D Szerintem nyáron ez sem lesz gond, örömmel vállalják majd a macskariasztók szerepét. :D

A könyvben kapunk mindenféle kertre példát, a tiszteletreméltó, rendezett angol park jellegűre és a vízinövényekkel benőtt kerti tó központúra,  mediterrán jellegű napsütésesre, vagy kalandos, dús lombú félig zabolázottra. 

Csodálatos kerti kiegészítők, fantasztikusan gyönyörű virágok és mindenféle más növények,  remek kertrendezési ötletek, és meseszép fotók jellemzik ezt a könyvet. Igazán ösztönző és kedvcsináló így tavasz végén, nyár elején, hogy könnyebben ragadjunk a kezünkbe ásót, kapát és nagyharang helyett gereblyét, hogy megpróbáljunk egy-két régen kigondolt, vagy éppen új ötletet megvalósítani. 


"Micsoda gondolatból alkothatta Isten a virágot? Hiszen ha csak bezöldíteni akarta a földet, csupa fűvel is bezöldíthette volna. De mennyi szép virágot vegyített a fű közé! A pirinkó nefelejcstől mind a rózsáig mennyi ezer és ezerféle alakú és színű virág nyílik mindenütt, ahol emberi láb nem tapossa el! A rózsa talán mégis a legszebb. De a liliom meg csupa rejtelem. Honnan veszi a liliom azt a csodás tisztaságú fehérségét? A földből? A föld fekete. És miért szeret elrejtőzötten élni? Ha útfélre ültetik, soványka marad, fejletlen. Ha félreültetik a kert zugába, nemes, szép formában magasra növekedik. Levele szélesebb, zöldebb, virága nagyobb. Miért? És nappal zárva van az illata. Mintha titkolná a keble kincseit. Közel kell hajolni hozzá, közeles-közel, hogy valamit érezhessünk a leheletéből. Ám éjjel, sötétben, a csillagok csöndességében ébren van az az egy virág. A fehérsége szinte fénylik a sötétben, és édes-finom illattal árasztja el a kertet. Mért titkolódzik nappal? Miért illatozik éjjelen? Mért fehérebb? illatosabb más virágoknál?"
/Gárdonyi Géza/


Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése