2017. január 14., szombat

Nina Stibbe: Szeretettel, Nina

Nina Stibbe, a húszéves leicesteri lány 1982-ben Londonba költözött, hogy egy különleges családnál bébiszitterként dolgozzon. Tökéletesen összeillenek: Ninának fogalma sem volt a főzésről, a gyerekgondozásról, és arról sem, kik azok a fura fazonok, akik néha vendégségbe mennek hozzájuk. A családtagok, akik azon vitatkoztak, hogy kell németül káromkodni, vagy mik az előnyei és hátrányai a darált pulykahúsnak, remekül szórakoztak Nina ügyetlenkedésein.

A Szeretettel, Nina a hazaírt levelek gyűjteménye, melyekben Nina lelkendezve ír "családi" életéről, a kiszámíthatatlan vendégekről és macskáról, akit mindenki imádott utálni.

Legeslegelőször a borítója fogott meg ennek a könyvnek, jó-jó most már akkor hivatalosan is nevezhettek borítófetisisztának :), de tényleg olyan kis vidám borítója van neki. Ha a kezetekbe fogjátok,azonban még mindenképpen csodáljátok (és természetesen simogassátok) meg a régies hatású gernicét is, mert az is tök jópofa. :)

A csinos külcsín elemzése után térjünk is rá könyv belsejére, azaz a tartalmára. Ami, ha jobban belegondolok pont olyan bolondos és jópofa volt, mint maga a borító (na, jó most már tényleg békénhagyom a borítót:)).

A történet elején egy kicsit nehezen sikerült belerázódnom ebbe a levélregény formába, és tulajdonképpen abba is, hogy szigorúan nézve ennek a könyvnek nem is igazán van története. De aztán a fő(levélíró)szereplő Nina zakkant személyisége és a könyv többi, szintén elég dilis szereplője mindent elvitt a hátán.

Nina elméletileg bébiszitterkedni érkezett Londonba, de tulajdonképpen inkább családtagként, mint dadaként van jelen a család életében. A felügyeletére bízott Sam és Will Frears-szal remekül közös hangra talált, sem a fiúkat, sem a tőlük sok évvel idősebb Ninát nem kellett félteni, ha egymás ugratásáról volt szó.

A levelezős stílustól való félelmeim alaptalanok voltak, mert végül annyira megkedveltem Ninát, a fiúkat, a dilis Mary-Kayt, hogy bizony szomorú lettem mikor az utolsó levelekhez érve el kellett engednem ezt a zakkant társaságot.
A történetet körüllengő hamisítatlan angolos hangulata is megmelengette a kis anglomán énemet.

Nina levelének szereplői egyébként mind valós személyiségek, és a levélíró leányzó még "arra sem vette a fáradtságot", hogy álneveket használjon, persze nekem még így is egy kis időbe tellett, hogy rájöjjek arra, hogy a mindenbe beleokoskodó, de jószívű Alan Benett az az Alan Benett, aki ezt a jópofa könyvet írta.


Már a történet olvasása előtt rátaláltam egy, a könyvből készült sorozatadaptációra, amiben nem más, mint a híres Helena Bonham Carter szerepel, de azt hittem, hogy ez még csak egy készülő projekt, közben rájöttem, hogy ez bizony már egy elkészült sorozat, úgyhogy hamarosan meg is lesem majd azt is.

Ha egy könnyed, angolos, mókás történetre vágytok, sok teával, egy kis 80-as évekkel, akkor a Szeretettel, Nina tökéletes választás lehet.

9/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése